Reklama

czwartek, 17 lipca 2014

Co wybrać zamiast cukru? Czym słodzić?

stewia
Istnieje wiele naturalnych środków, którymi możemy posłodzić naszą ulubioną herbatę i nie muszą być to wcale żadne słodziki. Czy kiedykolwiek słyszałeś o stewi, ksylitolu czy cukrze brzozowym? Jeśli nie, to powinieneś zapoznać się z poniższą poradą.




Co zamiast cukru? Czym słodzić?

Każdy z nas wie jak bardzo cukier jest niezdrowy. Że powoduje próchnicę, tyje się od niego, powoduje cukrzyce, żywi się nim rak itd. Jednak nic z tym nie robimy, nie szukamy alternatyw, które przecież istnieją. Dziś cukier sypany jest prawie wszędzie, od słodkości po produkty, po których nawet się tego niespodziewaliśmy. Często zamiast cukru używany jest jego chemiczny zamiennik, co jest chyba jeszcze gorsze. pożycie rafinowanego cukru wciąż wzrasta. A  dane są wręcz dramatyczne. W 1830 roku spożycie cukru wynosiło 5 kg na osobę, natomiast w 2000 roku jedna osoba w ciągu roku spożywa aż 70 kg. Co zatem zrobić? Czego użyć?

Stewia

Matka Natura stworzyła stewię. Stewia to bardzo słodkie zioło wywodzące się z Brazylii i Paragwaju. Jest ona dwieście razy słodsza od cukru z cukiernicy. Olbrzymią jej zaletą jest to, że nie zawiera kalorii, jest naturalna i zdrowa. Najlepiej jest spożywać ją w formie nieprzetworzonej - zielonych lisków. Jednak dostępne są też wytworzone z niej słodziki. Niektórzy je odradzają, sugerując jednocześnie, że mają w swoim składzie chemię. Wszystko zależy od producenta - należy uważnie czytać etykiety. A stewię najłatwiej wyhodować samemu – w sklepach ogrodniczych czy na aukcjach internetowych można bez problemu kupić nasionka i sadzonki.

Ksylitol, czyli cukier brzozowy 

Także i tego rodzaju cukier będzie zdrowszy od tego tradycyjnego z buraka. Jego olbrzymią zaletą jest to, żre ma prawie dwa razy mniej kalorii niż biały cukier, a ponadto jest bezpieczny dla diabetyków. Dentyści na pewno go polecą, gdyż potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł. Dostać go można przez internet, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Minusem jest dosyć duża ce, ale czego nie robi się dla zdrowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.