Reklama

sobota, 1 marca 2014

Dieta South Beach – przepisy faza pierwsza DESERY

Dieta South Beach Faza pierwsza DESER

Będąc na diecie zdarza się nam, że mamy ochotę na pyszny deser. W Diecie South Beach jest to jak najbardziej możliwe! Sprawdź poniższe przepisy i przygotuj pyszny deser zgodny z Dietą South Beach!



Belgijskie gofry
Składniki: 2 duże jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szkl. ricotty lub innego serka, gałka muszkatołowa, cynamon, słodzik
Przygotowanie: Jajka ubijać, aż będą puszyste. Dodać resztę składników i ubić na gładką masę. Piec w gofrownicy lub na patelni jak naleśniki. Gotowe można posypać słodzikiem w proszku, a w II fazie położyć na wierzch owoce

Lody Jogurtowe
Składniki: 6 żółtek, 100g cukru/ew. słodzik/, 3 szklanki jogurtu naturalnego, orzechy/kakao/lub inne dodatki
Przygotowanie: Żółtka ubić na parze z cukrem/słodzikiem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Dodatki połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać 12 godzin.

Deser warstwowy
Składniki: 1 serek homogenizowany naturalny, łyżeczka kakao, trochę płatków migdałowych, kropla aromatu waniliowego (albo innego wg uznania), słodzik
Przygotowanie: Serek rozdzielamy na 2 części, do każdej dodajemy słodzik, do jednej dodajemy kakao, do drugiej aromat i każda mieszamy. W miseczce kładziemy kolejno: warstwę ciemna, warstwę jasna, warstwę płatków migdałowych, warstwę ciemną, warstwę jasna, warstwę płatków i można posypać kakao, a można także ułożyć całkowicie inaczej.

Black Bean Brownies
Składniki: puszka czarnej fasoli - odcedzona i przepłukana woda, szklanka słodziku sypkiego (ewentualnie 30 rozgniecionych tabletek), 4 jajka, 3 łyżki niesłodzonego kakao (5 łyżek - bardziej czekoladowe ciasto), 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki mleka w proszku – beztłuszczowego, 1 łyżka aromatu waniliowego, 1/4 szklanki ricotty - beztłuszczowej (może też być jogurt naturalny), dodatkowo posiekane orzechy, migdały
Przygotowanie: Fasolę przepuszczamy przez maszynkę; mielimy w młynku do kawy albo blenderze takim do rozkruszania lodu. Fasola powinna mieć kremową konsystencję. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i wylewamy do formy. Na wierzchu można posypać orzechami albo zrobić polewę z kakao, mleka beztłuszczowego i słodzika.Ciasto pieczemy 30-40 minut.

Galaretka owocowa
Składniki: herbata owocowa, żelatyna, sok z cytryny/kwasek cytrynowy, woda, słodzik
Przygotowanie: Zaparzyć mocną owocową herbatę, mogą być dwie torebki. Następnie rozpuścić żelatynę (wg przepisu na opakowaniu) w oddzielnej misce albo od razu tam gdzie ma powstać galaretka. Potem wymieszać herbatkę z żelatyną, a do smaku można dodać słodzik, sok z cytryny, ewentualnie kwasek. Zamykamy w lodówce aż stężeje, a potem mamy gotowy deser.

Budyń czekoladowy
Składniki: 5-6 łyżeczek zmielonych ziaren lnu, 3-4 tabletki słodzika, 2 łyżeczki kakao, niecała szklanka mleka
Przygotowanie: Do szklanki wsypujemy siemię lniane i kakao. Mieszamy, dodajemy słodzik i zalewamy gorącym mlekiem (można zalać zimnym mlekiem i wstawić do mikrofali aż się zagotuje). Mieszamy, żeby zlikwidować grudki. Zostawiamy na parę minut i jemy.

Lekki serniczek w szklance
Składniki: serek wiejski, pół łyżeczki skórki z cytryny, jogurt naturalny, pół łyżeczki soku z cytryny, słodzik (ewentualnie odrobina miodu )
 Przygotowanie: Serek mieszamy z jogurtem, skórką z cytryny, sokiem i miodem. Wkładamy do szklanki. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Ciasto z jogurtu na zimno
Składniki: 2 duże jogurty 0%, aromat (do wyboru), żelatyna (porcja na 0.5l), kakao, słodzik, migdały/ wiórki kokosowe/ orzechy laskowe
Przygotowanie: Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem według własnego smaku. Żelatynę rozpuszczamy w 0.5l gorącej wody i czekamy aż przestygnie. Mieszamy żelatynę z jogurtem. Na dno małej tortownicy wysypujemy płatki migdałowe, wiórki kokosowe i orzechy. Lekko ścięte jogurty wlewamy do na ten "orzechowy spód". Wstawiamy do lodówki. Kakao (około 2 łyżki) dokładnie rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i słodzikiem - masa powinna być dość gęsta. Rozprowadzamy ją na ściętym cieście. Można posypać jeszcze po wierzchu orzechami. Trzymamy w lodówce.

Sernik kakaowo-kawowy
Składniki: 1kg twarogu do sernika o niskiej zawartości tłuszczu, np. dr Oetker, 50g Benecolu lub 50 ml oleju kukurydzianego, 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/3 szklanki fruktozy lub innego substytutu cukru, 100ml mleka 0,5 %, 1/3 szklanki niskotłuszczowego kakao w proszku, 2 łyżeczki olejku waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek
Przygotowanie: Ser wymieszać z Benecolem/olejem i słodzikiem. Potem dodawać po 1 jajku i krótko wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy, wszystko wymieszać. Odlać trochę masy do wysokości 1/3 szklanki. W 100 ml mleka dobrze wymieszać kawę i kakao i dodać do masy. Wymieszać (nie mieszać zbyt długo aby sernik się nie napowietrzył) i wlać gotową masę do wyłożonej papierem/ natłuszonej formy. Wierzch sernika udekorować plamkami pozostałej białej masy, użyć patyczka do szaszłyków do zrobienia czarno-białych esów-floresów. Najlepiej upiec w kąpieli wodnej. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.

Krem czekoladowy z ciecierzycy
Składniki: puszka ciecierzycy, słodzik do smaku, kakao w proszku
Przygotowanie: Ciecierzycę bardzo dokładnie płuczemy. Miksujemy z kakao (wg upodobań może być bardziej lub mniej czekoladowy) i dosłodzić np. syropem z agawy.

Krem waniliowy z ricotty
Składniki: 1/2 szklanki sera ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu, słodzik do smaku, 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
Przygotowanie: W miseczce ubić ricottę, olejek waniliowy i słodzik. Można dodać 1/2 łyżeczki kakao, lub 1/4 łyżeczki skórki z limonki lub cytryny. Przed podaniem można posypać kawą espresso instant.

Czekoladowe Muffiny
Składniki: 1/2 szk niesłodzonego kakao, 250ml siemienia lnianego, 2 duże lekko ubite jajka, 250 ml wody, 2 łyżeczki syropu z agawy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 1/2 łyżeczki soli, 55 g posiekanych migdałów, słodzik do smaku
Przygotowanie: Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut. Piec w 180 st. C przez 20-25 min w formie na muffiny.

Białkowo - orzechowa przekąska
Składniki: 3 białka, mieszanka posiekanych orzechów, szczypta soli
na II fazie można dodać 3 suszone morele
Przygotowanie: Białka z solą ubijamy na sztywno, wsypujemy orzechy, delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni na ok 15 min.

Cynamonowy twarożek light
Składniki: twaróg light 0% (na przykład President), cynamon, 8-15 orzechów włoskich, ewentualnie: jogurt 0% naturalny
Przygotowanie: Rozdrobnić twaróg w miseczce, ewentualnie , by był bardziej jak jedna masa - rozrobić z jogurtem naturalnym 0%, dodać orzechy włoskie i posypać cynamonem. Można dodać słodzik.

Sernik na zimno
Składniki: serek 3% (duży), słodzik, jogurt naturalny 0%, 2 łyżki żelatyny, aromat waniliowy

Serek, jogurt, słodzik i aromat zmieszać. Żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Ostudzoną zmieszać z resztą składników. Przełożyć do miseczek. Można też dodać kakao, orzechy lub inne dozwolone produkty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.