fot. sxc.hu
|
Marmur oraz inne rodzaje kamienia potrafią w znaczący sposób podnieść estetykę pomieszczeń, w szczególności kuchni. Jednak korzystanie z takich materiałów wiąże się również z koniecznością pieczołowitego dbania o nie. Jak czyścić marmur oraz zapewnić mu długotrwałą, wysoką jakość – oto kilka niezbędnych porad.
|
| |
| Jak czyścić marmur? Przede wszystkim staraj się nie brudzić. Jest to na pewno banalne stwierdzenie, ale solidne plamy ciężko jest usunąć, więc staraj się unikać sytuacji, w których zanieczyścisz marmur jakimiś bardzo trudno zmywalnymi specyfikami (plamy z owoców, osad wapienny z wody, tłuszcz). |
| Pamiętaj o tym, że powierzchnie kamienne, w tym marmurowe nie są odporne na środki chemiczne zawierające w swoim składzie kwasy oraz chlor, więc takich zdecydowanie unikaj i nie stosuj w przypadku marmurowych powierzchni. |
| |
| Kiedy widzimy plamę lub zabrudzenie, które powstało przed chwilą – czyścimy to natychmiast. Długie wnikanie plamy może spowodować, że powierzchnię bardzo ciężko będzie doczyścić. |
| Pielęgnować marmur można zwykłą wodą – wystarczy od czasu do czasu przemywać powierzchnie szmatką i dokładnie później osuszyć. Raz na kilka miesięcy stosuj specjalistyczne detergenty, które utrzymują wysoką jakość kamienia. |
| Aby usunąć plamy użyj chłonnego materiału oraz specjalnego środka do usuwania plam. W zależności od rodzaju plamy oraz siły środka, zrób w danym miejscu „okład” nawet na 48 godzin. |
| Aby usunąć tłuste plamy korzystaj z proszków wchłaniających (np. z kredy malarskiej). Posyp, po jakimś czasie zmyj, potem nałóż większą warstwę i pozostaw na kilkanaście godzin, a następnie przetrzyj miejsce detergentem. Do plam z rdzy używaj specjalnych środków do odrdzawiania, które powinny pomóc na ślady pozostawione przez metalowe elementy wystroju. |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.