Reklama

niedziela, 4 sierpnia 2013

Jak zrobić szarlotkę? Czyli przepyszny przepis na szarlotkę.


przepis na szarlotke, szarlotka przepisfot. sxc.hu
Jeżeli nigdy jeszcze nie piekłaś szarlotki, a chciałabyś spróbować to koniecznie wypróbuj poniższy, sprawdzony przepis. Szarlotkę można podawać na ciepło oraz na zimno, z dodatkiem lodów waniliowych i polane odrobiną sosu czekoladowego. Przeczytaj poznać przepis na  szarlotkę.
porady poradnik

Przepis na szarlotkę


przygotuj następujące składniki:
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki gęstej śmietany
10 dag margaryny (masła)
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek (już ugotowanych z odrobiną wody, cukru i cynamonu)
2-3 łyżeczki bułki tartej (mąka ziemniaczana lub kasza manna)
porady poradnikMąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać nożem z margaryną, śmietaną i żółtkami. Całość ugnieść.
Tak przygotowane ciasto ostudzić w lodówce przez ok. pół godziny. Blachę do pieczenia posmarować masłem i bułką tartą. Po ostudzeniu ciasta podzielić je na dwie części - jedną rozwałkować i ułożyć na blasze, nakłuć widelcem.
porady poradnikNa ciasto nałożyć przygotowane wcześniej jabłka (ugotowane). Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach (ciasto można także pokroić w paski i ułożyć pionowo i poziomo). Ciasto nakłuć widelcem.
porady poradnikPiec ok. 40 min w temperaturze ok. 200 stopni C.
Na koniec należy posypać cukrem pudrem; podawać można na ciepło z lodami i bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym.
Smacznego :))
porady poradnik
Na koniec szarlotkę należy posypać cukrem pudrem; podawać można na ciepło z lodami i bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym.
Szarlotka jest już gotowa! Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.