fot. sxc.hu |
Jeżeli nigdy jeszcze nie piekłaś szarlotki, a chciałabyś spróbować to koniecznie wypróbuj poniższy, sprawdzony przepis. Szarlotkę można podawać na ciepło oraz na zimno, z dodatkiem lodów waniliowych i polane odrobiną sosu czekoladowego. Przeczytaj poznać przepis na szarlotkę.
|
| |
|
Przepis na szarlotkę
przygotuj następujące składniki:
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki gęstej śmietany
10 dag margaryny (masła)
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek (już ugotowanych z odrobiną wody, cukru i cynamonu)
2-3 łyżeczki bułki tartej (mąka ziemniaczana lub kasza manna)
|
| Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać nożem z margaryną, śmietaną i żółtkami. Całość ugnieść. Tak przygotowane ciasto ostudzić w lodówce przez ok. pół godziny. Blachę do pieczenia posmarować masłem i bułką tartą. Po ostudzeniu ciasta podzielić je na dwie części - jedną rozwałkować i ułożyć na blasze, nakłuć widelcem. |
| |
| Na ciasto nałożyć przygotowane wcześniej jabłka (ugotowane). Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach (ciasto można także pokroić w paski i ułożyć pionowo i poziomo). Ciasto nakłuć widelcem. |
| Piec ok. 40 min w temperaturze ok. 200 stopni C. Na koniec należy posypać cukrem pudrem; podawać można na ciepło z lodami i bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym. Smacznego :)) |
|
Na koniec szarlotkę należy posypać cukrem pudrem; podawać można na ciepło z lodami i bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym.
Szarlotka jest już gotowa! Smacznego :))
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.