fot. sxc.hu |
Masz zamiar wybrać się na sushi? Zadajesz sobie pytanie jak jeść sushi? I z czego właściwie się składa? Sushi to tradycyjna potrawa japońska, której podstawę stanowi ryż. Jeśli postanowiłeś poznać ten orientalny smak, przeczytaj kilka wskazówek, które pozwolą Ci w pełni delektować się japońskim orientem, i z których dowiesz się jak jeść sushi.
|
| |
|
Jak jeść sushi? Przed jedzeniem oczyszczamy ręce za pomocą wilgotnego ręcznika. Sushi wcale nie musimy jeść pałeczkami. Jeśli nie potrafimy ich używać, możemy poszczególne kawałki jeść po prostu za pomocą rąk, trzymając kawałek pomiędzy kciukiem a palcami wskazującym i środkowym.
|
|
Jak jeść sushi pałeczkami?
W barach sushi przeważnie otrzymujemy drewniane, złączone pałeczki, dlatego delikatnie je rozłamujemy. Dolną pałeczkę umieszczamy pomiędzy palcem wskazującym, a kciukiem, podpierając palcem serdecznym. Natomiast górną pałeczkę trzymamy między kciukiem, palcem wskazującym a środkowym.
|
|
|
| Jedząc sushi zawsze wkładamy do buzi całe kawałki, tak aby na talerzu nie pozostawały nagryzione porcje. Nie wypada również pocieranie pałeczek o siebie, by usunąć drzazgi. |
|
Do sushi zawsze podawany jest sos sojowy, w którym macza się każdy kawałek (zawsze wierzch) tuż przed zjedzeniem. Pamiętaj, by nie nakładać sosu zbyt dużo i nie nakładać go na ryż, bo w przeciwnym razie sushi rozpadnie się. Sos sojowy możesz nałożyć na sushi także za pomocą marynowanego imbiru. Wystarczy zanurzyć imbir w sosie, a następnie nałożyć sos na sushi.
|
|
Specyficznym dodatkiem jest japońska odmiana chrzanu - wasabi, którego niewielkie ilości można nakładać na porcje sushi bezpośrednio przed ich zjedzeniem.
|
|
Pomiędzy poszczególnymi porcjami sushi należy przegryzać kawałki marynowanego imbiru, który oczyści nasze kubki smakowe i dzięki temu lepiej poznamy smak kolejnej porcji. Pamiętajmy, by nie jeść imbiru razem z sushi równocześnie, a jedynie pomiędzy kolejnymi porcjami sushi. Jedzenie rozpoczynamy od sushi zawiniętego w algi (nori), które najszybciej wysychają.
|
|
Jeżeli chcemy pałeczki na chwilę odłożyć to powinniśmy ich cienkie zakończenie oprzeć o ceramiczną podstawkę lub miseczkę do sosu. Natomiast jeśli skończyliśmy jeść to odkładamy pałeczki w poprzek miski do sosu sojowego.
|
| Do sushi najlepiej pasuje zielona herbata,którą należy popijać pomiędzy kolejnymi kawałkami. Podobnie jak marynowany imbir oczyszcza ona kubki smakowe. |
| Przed tym jak zaczniemy jeść sushi, możemy także napić się ciepłej sake (nigdy w trakcie lub po). |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.