Reklama

piątek, 9 maja 2014

Dieta owocowa, efekty, jadłospis. Owoce na odchudzanie

Dieta owocowa, efekty, jadłospis. Owoce na odchudzanie
Czy można schudnąć jedząc przez 3 dni tylko owoce? Tak, gdyż podczas 3 dniowej diety Twój organizm nie jest obciążony pokarmem i możesz go w ten sposób oczyścić, spalając tłuszcz. Większość owoców ma niewielką zawartość kalorii, co czyni je idealnym składnikiem diety.


Owoce i warzywa są niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety, a dodatkowo wspomogą w odchudzaniu. Owoce są niskokaloryczne, mają niewielką zawartość tłuszczu, a także są bogate w błonnik. To sprawia, że są idealne dla osób odchudzających się. Ponadto zawierają  wiele witamin i minerałów, które chronią nas przed chorobami.

Naukowcy wskazują, że codziennie jemy posiłki  tej samej wadze i objętości, bez względu na ich kaloryczność. Zatem jeśli chcesz schudnąć powinieneś wzbogacić swoją dietę o owoce lub warzywa, które są dużo mniej kaloryczne.

Dieta owocowa – na czym polega?

Dieta t polega na spożywaniu samych owoców przez 2 do 3 dni. Owoce mogą być różnego rodzaju: maliny, banany, jabłka, gruszki, melony itp. Oprócz owoców nie można jeść chleba czy mięsa. Natomiast ilość spożywanych owoców jest dowolna. Owoce można jeść na surowo, gotowane oraz duszone, można dodać przyprawy ziołowe czy cynamon.

Dieta owocowa – dla kogo?

Dla każdego kto chce oczyścić swój organizm z toksyn i schudnąć. Dieta ta nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym, nastolatkom, osobom starszym oraz osobom z problemami zdrowotnymi (np. cukrzyca). Pamiętaj, że jeśli będziesz się źle czuć – dietę należy przerwać.
Przed rozpoczęciem diety owocowej powinieneś wykonać podstawowe badania, ponieważ dieta ta nie dostarcz wszystkich składników odżywczych oraz witamin, dlatego może być niebezpieczna. Natomiast osoby zdrowe i lubiące owoce powinny być zadowolone z efektów.
Ćwiczenia fizyczne nie są zalecane ze względu na niewielką ilość kalorii dostarczanych do organizmu.

Na jakie owoce należy zwrócić uwagę?

Takie owoce jak banan czy awokado mają większą zawartość kalorii. Pamiętaj, że banan ma tyle kalorii co dwa małe jabłka. Natomiast awokado ma większą zawartość tłuszczu, lecz jest on zdrowy dla serca. Mimo większej zawartości kalorii czy tłuszczu w niektórych owocach, nie należy ich unikać, gdyż nadal są źródłem wielu substancji odżywczych i witamin, a także błonnika.

Odchudzanie a grejpfrut

Grejpfrut ma niewiele kalorii, jednak nie ma jednoznacznych dowodów na to, że jego spożywanie pomoże Ci spalić kalorię i schudnąć.

Jakie owoce są najlepsze dla naszej wagi?

Obecnie dostępny jest szeroki wybór owoców, w przeróżnych kolorach i smakach, zatem warto je mieszać ze sobą, dostarczając w ten sposób swojemu organizmowi przeróżne witaminy i składniki odżywcze. Jeśli nie stosujesz typowej diety owocowej, pamiętaj by jeść porcję owoców 5 razy dziennie. Mogą to być owoce świeże, mrożone lub soki. Niestety soki są mniej sycące niże sam owoc, więc warto do soku zjeść np. jabłko.

Jedna porcja to ok. 70-80 g. Poniżej przedstawiamy przykłady jednej porcji:

- 1 banan, jabłko, pomarańcza, brzoskwinia, gruszka lub owoc podobnej wielkości
- 2 kiwi, śliwki
- połowa grejpfruta, awokado
- 1 duży plaster arbuza, melona, ananasa
- 1 czubatą łyżkę rodzynek
- 1 filiżankę wiśni, jagód lub winogron
- 1 mała szklanka (150-200 ml) soku z owoców

Dieta owocowa jadłospis

Pamiętaj, że dieta owocowa nie może trwać dłużej niż 3 dni!
Będąc na diecie owocowej możesz używać owoców świeżych, jak i mrożonych. Owoce zjadaj ze skórką, gdyż to właśnie one zawierają najwięcej błonnika i witamin. Staraj się jeść różne rodzaje owoców. A oto przykładowy jadłospis diety owocowej.

Dzień I
I śniadanie: 70 dag owoców, np. banany, winogrona, gruszki
II śniadanie: 1 pomarańcza oraz kiwi
Obiad: sałatka owocowa z winogron i bananów + grejpfrut
Podwieczorek: papaja
Kolacja: garść borówek i jabłko

Dzień II
I śniadanie: 70 dag owoców, np. maliny, gruszka, banan
II śniadanie: 2 gruszki, 30 dag moreli
Obiad: sałatka owocowa np. z owoców leśnych
Podwieczorek: duży kawałek melona
Kolacja: gruszka i jabłko

Należy pamiętać, że jadłospis diety owocowej powinien zawierać ok. 2 l wody niegazowanej i kilka filiżanek herbaty ziołowej. Jadłospis ma jedynie charakter przykładowy. Owoce należy podawać bez dodatku cukru, możesz dodać przyprawy ziołowe lub cynamon. Owoce mogą być duszone lub gotowane.

Dieta owocowa efekty

Podstawowym celem i efektem diety owocowej jest usprawnienie pracy jelit, a podczas jej stosowania można schudnąć kilka kilogramów. Dodatkowym efektem diety owocowej jest usunięcie z organizmu toksyn i oczyszczenie. Nasz organizm zawiera ich mnóstwo, gdyż pochodzą one z powietrza, jedzenia oraz napojów. Dieta bogata w owoce chroni przed infekcjami czy nadciśnieniem.
Po zakończeniu diety pamiętaj o tym, by stopniowo wprowadzać poszczególne produkty, gdyż zbyt gwałtowny powrót do poprzedniego stylu żywienia może zakończyć się efektem jo-jo.
Tempo utraty wagi zależy od indywidualnych cech organizmu. Jednorazowo można zgubić nawet 4 kg.

Czy dieta owocowa jest bezpieczna?

Dieta owocowa przeznaczona jest do oczyszczenia organizmu z toksyn, nie można jej stosować dłużej niż 2 dni. Wielu lekarzy i dietetyków zaniepokojonych jest wpływem jaki może ona mieć na zdrowie, zwłaszcza jeżeli jest stosowana dłużej niż 2 dni. Jedząc same owoce nie dostarczasz organizmowi wielu innych cennych składników odżywczych takich jak białko, które wykorzystywane jest do budowy mięśni, skóry czy narządów. Białko znajdziesz w mięsie zwierzęcym, w rybach, drobiu, a także orzechach, nasionach oraz produktach mlecznych.

Tłuszcze natomiast odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu hormonów oraz funkcji mózgu. Tłuszcze znajdziesz w rybach, orzechach, awokado oraz nasionach.
Będąc na diecie owocowej pozbawiasz się także wapnia, witaminy B, D-12, a także cynku i żelaza.
Dieta owocowa składa się z dużych dawek cukrów prostych, więc Twój organizm nie będzie w stanie utrzymać prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co może okazać się niebezpieczne.
Zatem pamiętaj, by dietę owocową stosować jedynie przez 2-3 dni.

Plusy diety owocowej

Do plusów diety należy zaliczyć dostępność składników oraz łatwość w przygotowaniu posiłków. Stosując dietę owocową uzupełnisz niedobór witaminy C oraz błonnika. Zapewne znasz już swój organizm, zatem zastanów się czy wytrzyma on tak dużą ilość błonnika, a także cukrów prostych. Dietę tę należy stosować przede wszystkim jako przerwę od codziennego jadłospisu i stosować przez 1 dzień.

5 najlepszych rodzajów owoców – owoce na odchudzanie.

Owoce są nie tylko doskonałym źródłem witamin, składników odżywczych i energii, ale mają także szereg innych zalet, tj.: utrzymują nawilżone ciało, poprawiają działanie układu trawiennego, wzmacniają system odpornościowy, dodają skórze blasku i poprawiają ogólny stan zdrowia. Dieta obfitująca w owoce usuwa z organizmu toksyny oraz przyczynia się do utraty wagi bez żadnych szkód dla organizmu.

Można rozróżnić 5 kategorii owoców. Zobacz jakie są najlepsze owoce na odchudzanie:

- Owoce wysokokaloryczne: idealne na śniadanie, dzięki dużej zawartości cukru dodadzą energii od samego rana. Do nich zaliczamy: banany, kiwi, ananas, winogrona, mango, gruszki, śliwki, kiwi i figi. Obok tych owoców warto rano wzbogacić swoją dietę w suszone owoce i orzechy: rodzynki, daktyle, morele, migdały oraz śliwki.
- Owce niskokaloryczne: te owoce, dzięki dużej zawartości wody pomagają w regulacji temperatury (zwłaszcza podczas upałów),a także pozwalają obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto dostarczają energii dla układu sercowo-naczyniowego. Owoce te mają niską wartość kaloryczną, a przez to nie dostarczamy organizmowi dużych ilości zbędnego cukru. Dzięki temu dieta bogata w owoce niskokaloryczne pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz w odchudzaniu. Owoce niskokaloryczne to: arbuz, melon, jabłko, papaja, nektarynka, brzoskwinia.
- Owoce z dużą zawartością wody: zapewniają doskonałe nawodnienie całego organizmu oraz poprawiają trawienie, przyspieszają wydalanie toksyn, a dodatkowo mają niewielką wartość kaloryczną. Do owoców wodnistych zaliczamy: melon i arbuz.
- Suszone owoce: są doskonałym źródłem witamin, minerałów, a ponadto dostarczają organizmowi energii. Należy je jeść w niewielkiej ilości ze względu na dużą wartość kaloryczną. Możesz łączyć w swojej diecie owoce świeże i suszone. Przyczyni się to do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu oraz zgubieniu zbędnych kilogramów. Tak jak w przypadku świeżych owoców, owoce suszone wzmacniają układ odpornościowy i usuwają toksyny z organizmu.
- Owoce cytrusowe i jagody: usuwają toksyny z organizmu, oczyszczają krew i wzmacniają układ krążenia. Obniżają poziom cholesterolu i poprawiają trawienie. Do owoców tych zaliczamy: maliny, żurawinę, jeżyny, jagody, borówki, cytrynę, limonkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.