Reklama

sobota, 1 marca 2014

Dieta South Beach – przepisy faza druga ŚNIADANIA

Dieta South Beach – przepisy faza druga ŚNIADANIA

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego warto poświęcić trochę więcej czasu i przygotować pyszne danie. Poniżej znajdziesz przepisy dostosowane do diety South Beach dla fazy drugiej.

Smacznego!


Gofry z dżemem (3-4 porcje)
Składniki: szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 jajko, szklanka płatków owsianych, 1,5 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki słodzika, litr maślanki light, oliwa z oliwek, pół szklanki wody, dżem bezcukrowy, szczypta soli
Przygotowanie: Wymieszać mąkę, płatki owsiane, słodzik oraz sól. W innym naczyniu należy ubić jajko, oliwę, maślankę i wodę. Całość połączyć i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie przygotować w rozgrzanej gofrownicy i posmarować dżemem.

Bułeczki owsiano – serowe
Składniki: 250 g płatków owsianych, 250g sera białego chudego, 1 jajko, szczypta soli
Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść na miękkie ciasto. Uformować bułeczki i piec w piekarniku w temp. 180 stopni do momentu, aż bułeczki się zarumienią.

Naleśniki
Składniki: 1 szklanka mleka, 2 jajka, pół olejku waniliowego, pół szklanki maki, łyżeczka oliwy, łyżeczka miodu
Przygotowanie: Wszystkie składniki razem miksujemy i smażymy naleśniki. Na patelni o średnicy 25 cm wychodzi ok 8 cienkich naleśników. Nadzienie: twarożek truskawkowy lub inne nadzienie. Naleśnik może służyć jako tortilla na Twisterka.

Placuszki twarogowe
Składniki: 100 g sera białego chudego, 3 łyżki mleka, jajko, łyżeczka słodziku, 3 łyżki maki z pełnego przemiału, aromat, cynamon wg upodobań
Przygotowanie: Wszystko wymieszać i smażyć na teflonie wysmarowanym kroplą oliwy. Białko można ubić, wtedy placuszki będą bardziej puszyste. Dobrze smakują na ciepło i zimno.

Kuleczki owsiano – serowe
Składniki: kostka twarogu, 1 jajko, aromat, pół szklanki płatków owsianych oraz pół szklanki musli (bez cukru), proszek do pieczenia, 4 łyżki otrębów,
Przygotowanie: Dokładnie wymieszać twaróg z jajkiem, następnie dodać resztę składników. Na koniec uformować kuleczki i położyć na blachę do piekarnika. Piec przez 30 min w temp. 180 – 200 stopni C.

Racuszki owsiane
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych namoczonych w gorącej wodzie, pół szklanki maślanki naturalnej lub kefiru, 3 łyżki mąki razowej, 1 jajko, łyżka słodziku, szczypta cynamonu
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, powinna wyjść gęsta papka, jeśli będzie za rzadkie dodajcie mąki lub płatków. Następnie usmażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym, na patelni teflonowej. Racuszki owsiane dobrze smakują z serkiem homogenizowanym lub konfiturą owocową.

Tosty ze świeżymi jabłkami / gruszkami
Składniki: jabłko lub gruszka, pełnoziarnisty chlebek, ser żółty, szynka
Przygotowanie: Owoce pokroić w plastry. Na chlebku położyć plastry szynki, jabłka, następnie przykryć plastrem żółtego sera. Zapiec w piekarniku w temp. około 150 st. C

Omlet z bobem
Składniki: 6 jajek, 1 kg bobu, 2 cebule, 5 łyżek mleka, 1 łyżka oliwy, bulion, sól, zielona pietruszka
Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyć obraną i posiekaną cebulę. Następnie dodać bób. Całość smażyć, mieszając cały czas i dodając po łyżce bulionu. Jajka dokładnie ubić z mlekiem, doprawić solą. Na drugą patelnię posmarowaną oliwą wlać masę jajeczną. Smażyć, delikatnie potrząsając patelnią, by omlet nie przywarł. Kiedy masa zacznie zastygać, ułożyć usmażony bób i lekko docisnąć go widelcem. A kiedy jajka całkowicie się zetną, zsunąć omlet na talerz. Posypać posiekaną pietruszką.

Naleśniki zielone
Składniki: 1 szklanka mleka, 10 dag mąki razowej(można użyć zmielonych płatków owsianych), 2 jaja, 15 dag szpinaku, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól.
Przygotowanie: Mleko, mąkę, sól oraz gałkę muszkatołową ubić na jednolitą masę, następnie odstawić na godzinę. 2 jaja utrzeć ze zmiksowanym sparzonym szpinakiem, potem połączyć z przygotowanym ciastem i dokładnie wymieszać. Następnie usmażyć naleśniki. W naleśniki można zawinąć dowolny farsz.

Bułeczki na śniadanie
Składniki: 400 g maki pszennej razowej, poł kostki drożdży, szklanka cieplej wody, łyżeczka soli, lóżka oliwy
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, ciasto nie może być za bardzo zbite. Następnie uformować bulki, wyłożyć je na blachę z papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać (w tym czasie trochę wyrosną) do 180 stopni i piec maks. 15 min.

Omlet z owocami
Składniki: 2 jajka, ćwierć szklanki mleka, oliwa z oliwek, owoce (np. kilka malin, truskawek, pół jabłka lub garść borówek itp.), łyżeczka miodu
Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i uzyskaną masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (+ kilka kropel oliwy z oliwek). Kiedy omlet uzyska złocisty kolor zdejmujemy z patelni i smarujemy po jednej stronie miodem. Na stronę posmarowaną rozkładamy owoce wg uznania.

Naleśniki owsiane
Składniki: 60 g płatków owsianych, 4 białka, 60 g serka wiejskiego lub b. miękkiego tofu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, po około 1/4 lyzeczki cynamonu i galki muszkatalowej
Przygotowanie: Całość zmiksować, patelnie rozgrzać, dodać kilka kropli oliwy z oliwek i usmażyć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.