fot. sxc.hu
|
Mango jest jednym z tych owoców, który ma specyficzny smak i jeśli zjemy go w niewłaściwy sposób, może nas odrzucić, a nie zachwycić. Przeczytaj poniższe porady, aby dowiedzieć się jak jeść mango?
|
| |
|
Jak jeść mango? Najpierw upewnijmy się, czy jest dojrzałe, tzn. czy naciskając na skórkę nasz palec delikatnie zanurzy się w owocu. Jeśli owoc jest twardy pozostawmy go na kilka dni, bo niedojrzały jest zbyt kwaśny.
|
|
Istnieje kilka sposobów na obranie mango:
1. Jeśli mango jest dojrzałe należy za pomocą obieraczki lub nożyka jak najcieniej obrać je ze skórki.
2. A jeśli chcemy spróbować, jak smakuje sam owoc, najlepiej włóżmy go na chwilę do lodówki a później wyjadajmy miąższ łyżeczką (tak jak kiwi).
3. Przekrój cały owoc na pół, wzdłuż pestki. Następnie podetnij brzeg pestki i wyrwij ją. Na końcu obierz połówkę mango ze skórki.
|
| |
| Mango możemy podawać jako przyprawione plasterki tzn.pokropić owoc sokiem z limonki lub przyprawić chili. W ten sposób wydobędziemy i podkreślimy jego słodkawy smak. |
| Aby zjeść mango, można je przekroić na pół i wydrążyć pestkę (nie może być zbyt dojrzałe, gdyż przy wyjmowaniu pestki możemy zgnieść je w ręce), a następnie w powstałe otwory włożyć farsz przygotowany z twarożku i kawioru. |
| Mango to także idealny składnik do sałatek owocowych lub warzywnych. Wtedy kroimy je, podobnie, jak inne owoce w drobną kosteczkę i przyprawiamy do smaku, cukrem, sokiem z cytryny. Owoc ten można stanowić także główny składnik sałatki z krewetkami, szynką i awokado. |
|
Gotowane mango natomiast stanowi świetny dodatek do sosów(np. słodko - kwaśny).
|
|
Mango możemy dodać do ryb, drobiu oraz mięsa. Idealnie pasuje do mięsa grilowanego.
|
|
Z mango możemy zrobić pyszne konfitury,soki, koktajle, galaretki oraz połączyć je z jogurtem.
|
|
Mango należy przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
W lodówce można je przechowywać nawet do 10 dni.
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.