Reklama

sobota, 1 marca 2014

Dieta South Beach – przepisy faza druga KOLACJE

Dieta South Beach – przepisy faza druga KOLACJE


Poniżej zajdziesz kilkanaście przepisów, które mogą być inspiracją do przygotowania pysznej kolacji zgodnej z Dietą South Beach w fazie drugiej.



Sałatka z awokado
Składniki: sałata lodowa, ugotowana pierś z kurczaka, 2 pomidory, ogórek, awokado
SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka wyciśniętego soku z limonki, sól, pieprz, kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie: Awokado pokroić w plastry i skropić odrobiną sosu. Całość zostawić na kilka minut. Pokroić sałatę, ogórka, pomidory i pierś z kurczaka. Wymieszać z sosem. Na koniec po wymieszaniu sałatki, na wierzch położyć plastry awokado.

Placki twarogowe (dla 1 osoby)
Składniki: 100 g białego, chudego sera 3 łyżki mąki, 1 jajko, 3 łyżki mleka, słodzik, aromaty do ciast wedle uznania.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Na koniec gotowe placuszki można posypać cynamonem.

Parówki Sztygara
Składniki: 8-10 parówek sojowych lub drobiowych, 2 strąki kolorowej papryki, 1 szklanka przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w 1/2 szklanki rosołu z kostki, 1 szklanka ryżu dzikiego, 1-2 ząbki czosnku, 2 szklanki rosołu z kostki, garść posiekanej zieleniny, 3 łyżki oliwy lub margaryny, sól i pieprz
Przygotowanie: Parówki kroimy w kostkę lub plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na tłuszczu szklimy paprykę, dodajemy pokrojone parówki i dusimy przez około 5 minut, stale mieszając. Rosół mieszamy z przecierem lub koncentratem. Ryż wypłukujemy na cedzaku pod bieżącą wodą. Czosnek miażdżymy lub drobniutko siekamy. Do parówek dodajemy ryż i czosnek, mieszamy, zalewamy rosołem z pomidorami i raz jeszcze dobrze mieszamy. Doprawiamy. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości (przez około 30 minut), często mieszamy. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną zieleniną.

Sałatka makaronowa
Składniki: 150 g Serka Wiejskiego lekkiego 3%, 100 g tuńczyka w sosie własnym, 150 g krótkiego makaronu, np. świderki, 50 g zielonego groszku, 2 małe pomidory, 50 g selera naciowego, oliwki, sok z cytryny, 1/2 zielonej papryki, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Ugotować makaron, a następnie ostudzić. Pokroić warzywa, osączyć tuńczyka. Wymieszać tuńczyka, makaron, warzywa, sok z cytryny, oliwę oraz Serek Wiejski. Podawać na zimno.

Sałatka z paluszków krabowych i avocado
opakowanie paluszków krabowych 2 pomidory, 1 awokado, kukurydza, majonez, sól i pieprz
Przygotowanie: Wszystko pokroić i wymieszać z kukurydzą, majonezem. Dodać sól i pieprz. Podawać na zimno.

Placki serowe
Składniki: 1 żółtko, wędlina, 100 g twarogu, pieczarki, ser żółty, 2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej, 3 białka
Przygotowanie: Z białek ubić pianę, a pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu. Następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać. Formować placki i piec w 180 stopniach C przez ok. 30 minut na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia

Jajkowe kotleciki
Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo, ok 3-4 łyżek razowej bułki tartej, 1 surowe jajko, olej rzepakowy do smażenia, pół pęczka szczypiorku, sól, pieprz, papryka
Przygotowanie: Ugotowane jajka wrzucamy do blendera lub mielimy na maszynce do mięsa. Szczypiorek kroimy, wrzucamy do jajek, następnie dodajemy surowe jajko i przyprawy. Całość mieszamy na jednolitą masę i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy w bułce i smażmy z obu stron około 2-3 minuty.

Sałatka z czerwona fasolą
Składniki: seler naciowy (2 łodyżki), puszka czerwonej fasoli, marchew duża (1 sztuka), 1 średnia cebula
Przygotowanie: Selera pociąć na plasterki, marchew zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w kosteczkę. Fasolkę opłukać i dodać do reszty. Wszystko wymieszać, zrobić sos z oliwy, soku z cytryny (troszkę do smaku) i przypraw. Polać i ponownie wymieszać.

Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana
Składniki: 1 średni bakłażan, pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 2 czerwone papryki pokrojone na ćwiartki, sok z 1 pomarańczy, 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka prażonych ziaren sezamu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz
Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do ok. 200 stopni C. Ułóż plastry bakłażana i ćwiartki papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz przez 6 min z jednej i 6 min z drugiej strony. Przełóż gorące warzywa do miski i przykryj folią, żeby zmiękły we własnym cieple. Po 10 minutach pokrój warzywa na kawałki wielkości jednego kęsa i wymieszaj z sokiem i skórką pomarańczową, czosnkiem, imbirem, ziarnem sezamowym i oliwą. Dopraw do smaku i przełóż do niedużej miski. Posyp natką. Podawaj sałatkę o temperaturze pokojowej.

Sałatka warzywna z pszennym pęczakiem
Składniki:
1 szklanka pęczaku pszennego (czyli bulguru), 2 łyżki oliwy, 1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii, 1 szklanka umytego i pokrojonego w paski pora, 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, 0,5 szklanki groszku, 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej, 1 łyżka posiekanego oregano, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz
Przygotowanie: Zalej pęczak 3 szklankami wody, posól, gotuj przez godzinę, a następnie odlej. Na średnim ogniu podsmaż na patelni kawałki pora, aż będą miękkie i szkliste (ok. 5 min). Dodaj cukinię i paprykę i podsmażaj kolejne 5 min. Zdejmij patelnię z ognia. Do gorącej kaszy dodaj groszek i skórkę cytrynową. Kiedy wszystkie składniki ostygną, przełóż warzywa do miski z kaszą i groszkiem, dodaj oregano i sok z cytryny, dopraw do smaku i wymieszaj. Wstaw do lodówki przed podaniem.

Sałatka z pęczakiem
Składniki: pierś z kurczaka, poł szkl. Pęczaku, papryka czerwona, ser żółty odtłuszczony, łyżeczka majonezu, poł puszki czerwonej fasoli, por, poł puszki groszku zielonego, jogurt naturalny, czosnek
Przygotowanie: Pęczak ugotować w wodzie osolonej w stosunku 1:3. Ugotować także pierś z kurczaka z wodzie osolonej z ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym. Ugotowaną pierś pokroić w kostkę, doprawić do smaku i lekko podsmażyć na patelni. Do pęczaku dodać pierś, fasolę, paprykę, groszek, por, pokrojony w kostkę ser żółty. Natomiast z jogurtu, majonezu i czosnku zrobić sos i wymieszać z sałatka.

Sałatka szanghajska
Składniki: kapusta pekińska, orzechy włoskie, kwaśne jabłko
Sezam, odrobina majonezu i jogurtu nat.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować, jabłko zetrzeć na grubych oczkach, wsypać sezam, orzechy włoskie, wymieszane z jogurtem i majonezem. Do sałatki można zetrzeć także odrobinę selera naciowego       

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym (a'la spaghetti)
Składniki: Makaron pełnoziarnisty, puszka tuńczyka (ok. pół puszki na jedną osobę), puszka pomidorów bez skóry krojonych, mała cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie: Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać tuńczyka i po chwili także pomidory. Następnie podsmażać na niewielkim ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Przyprawić. Makaron ugotować i rozłożyć na talerze. Całość polać sosem. Można także posypać odrobiną sera żółtego light.

Placuszki owsiane z jabłkami.
Składniki: płatki owsiane, 2-3 łyżki mleka, 2 jajka, słodzik, jabłko, cynamon

Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić (można też namoczyć i odsączyć) i wymieszać z jajkami, słodzikiem i mlekiem . Smażyć na kilku kroplach oliwy z oliwek. Jabłka utrzeć, posypać cynamonem i posmarować placuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.