Reklama

niedziela, 10 listopada 2013

Jak usunąć plamy z kawy?


jak usunąć plamy z kawy
fot. sxc.hu
Kawa jest jednym z koronnych napojów, które zabrudzają ubrania w reklamach proszków do prania, a potem znikają lub nie. Wielkie, czarne plamy wydają się być ogromnym problemem, ale w gruncie rzeczy wcale takim nie są, o ile zna się odpowiednie sposoby na usuwanie zabrudzeń. Wylałeś kawę i masz problem? Skorzystaj z naszych porad, by dowiedzieć się jak usunąć plamy z kawy.
porady poradnikJak usunąć plamy z kawy? Kiedy i jaki środek zastosować? Najłatwiej usuwa się te świeże plamy, które dopiero co powstały. Niezależnie od tego czy wylałeś zimną, czy ciepłą kawę, najlepszym sposobem będzie polanie zabrudzenia ciepłą wodą. Niezbędna może okazać się również sól – posyp odrobiną plamę, a następnie oblej zimną wodą i delikatnie przepierz. Problem zniknie jak ręką odjął.
porady poradnikNieco większy problem pojawia się w przypadku takich odleżanych plam, której zdążyły się zaschnąć. Aby usunąć plamy z kawy, najlepszym sposobem jest nawilżenie takowej oraz przetarcie szmatką nasączoną amoniakiem. Potem wystarczy ponownie zmyć oraz wyprać tkaninę w wodzie z mydłem.
porady poradnikBywa jednak tak, że plama z kawy może być niezwykle wytrzymała i za nic w świecie nie chce zejść. Wtedy musisz sięgnąć po specjalną bron – detergent. Wystarczy, że zamoczysz ją w ciepłej wodzie z odrobiną detergentu, a następnie dokładnie wyczyścisz odrobiną alkoholu. Proces może trochę potrwać, ale zazwyczaj działa w stu procentach.
porady poradnikBardzo proste jest usuwanie plam z kawy na lnie i bawełnie – tutaj wystarczy namydlić zabrudzone miejsce, a następnie przemyć wrzącą wodą. Mydło sprawdza się także w czyszczeniu jedwabiu i wełny – w tej sytuacji należy jednak wykorzystać również kilka łyżek amoniaki, a następnie tkaninę dokładnie wyprać.
porady poradnikIstnieje również sprawdzony sposób na usuwanie plam powstałych przez ingerencję kawy z mlekiem. W takim wypadku musisz wypłukać materiał w ciepłej wodzie, do której wcześniej dosypany został proszek enzymatyczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.