Nie masz pomysłu na kolację? A może masz ochotę na sałatkę? Poniżej znajdziesz kilkadziesiąt sprawdzonych i smacznych przepisów.
Dieta South Beach faza pierwsza
KOLACJA
Placuszki twarogowo-waniliowe
Składniki: 2 jajka, słodzik, kostka twarogu 0% (250g), cynamon, aromat waniliowy, oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie: Wymieszać widelcem jajka z serem, dodać aromat i cynamon. Kłaść na patelnię po łyżce stołowej i robić cieniutkie i dość małe placuszki, bo inaczej ciężko będzie je obrócić. Smażyć aż brzegi zaczną się rumienić i delikatnie przewracać na druga stronę.
Serek wiejski z tuńczykiem
Składniki: tuńczyk w sosie własnym, opakowanie serka wiejskiego light, cebulka drobno pokrojona lub szczypiorek, sol i pieprz do smaku
Przygotowanie: Składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (można dodać trochę ziół prowansalskich).
Roladka z grillowanym kurczakiem i opiekaną czerwoną papryką
Składniki: 3 (po ok. 150g) grillowane piersi kurczaka bez kości i skóry, 3 duże opiekane czerwone papryki (ze słoika)
Przygotowanie: Piersi i paprykę pokroić w cienkie plasterki. Rozdzielić wszystko na 4 duże liście czerwonej lub zielonej sałaty liściowej; posypać 1/4 szklanki fety o obniżonej zawartości tłuszczu i 2 szczypiorami pokrojonymi w cienkie plasterki. Liście zwinąć, umocować końce wykałaczkami i podawać.
Papryka faszerowana
Składniki: papryka (dowolny kolor, dowolna ilość), pieczarki, cebula, czerwona fasola (opcjonalnie)
mięso mielone (może być np. z indyka), żółty ser light, przecier pomidorowy, przyprawy (pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka, czosnek, zioła prowansalskie)
Przygotowanie: Cebulkę siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy pieczarki, podsmażamy. Dodajemy mięso, również podsmażamy (wcześniej przyprawiamy). Na koniec dodajemy opłukaną czerwoną fasolę i 2 łyżeczki przecieru. Paprykom odcinamy czapeczki, usuwamy gniazda nasienne.
Do papryki wkładamy ciasno farsz (czyli to co było na patelni). Papryczki układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Na sam spod można wrzucić pomidory z puszki lub trochę bulionu. Kładziemy ser light, przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) ok. pół godziny.
Zapiekane pieczarki
Składniki: kilka większych pieczarek, kilka plasterków szynki (najlepiej wędzonej), żółty odtłuszczony ser, papryka, pomidor, zioła, sól, pieprz
Przygotowanie: Obrać kapelusze pieczarek. Na każdy położyć kawałek sera, szynki, ewentualnie paprykę, pomidora lub inne warzywa. Włożyć na 5-10min do rozgrzanego (na 180 st. C) piekarnika.
Można jeść na ciepło i zimno.
Teksańsko-meksykańskie roladki z wędzonego indyka
Przygotowanie: Wymieszać 8 posiekanych plasterków wędzonej piersi z indyka, 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę żółtego, półtwardego sera (o obniżonej zawartości tłuszczu) z dodatkiem ostrej papryki, 1 pokrojone w kostkę awokado, 3 łyżki gotowej salsy i 1 łyżkę soku z limonki.
Otrzymaną masę rozłożyć na 4 duże liście sałaty i zwinąć. Umocować końce wykałaczkami i można podawać.
Papryka z niespodzianką
Przygotowanie: Paprykę "obieramy" od środka. W małej misce mieszamy ser feta z ziołami, cienko pokrojonym ogórkiem zielonym i suszonym czosnkiem. Tą masą uzupełniamy środek papryki i podajemy.
Szybka kanapka
Połówkę papryki posmarować serkiem topionym light, na to plasterek wędliny,
można posypać szczypiorkiem.
Kanapki South Beach
wersja 1
Składniki: sałata, pomidor, chuda szynka
wersja 2 :
Składniki: sałata, ogórek kiszony, jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie: W dwa liście sałaty zawijamy plaster pomidora+ szynki, lub ogórka+ jajka, można przebić wykałaczką, by się trzymało.
Pomidory faszerowane tuńczykiem
Składniki: puszka tuńczyka lub 2 małe, 4 pomidory, łyżka chrzanu, łyżka rzeżuchy, łyżka jogurtu naturalnego, przyprawy
Przygotowanie: Z pomidorów wydrążyć miąższ, posiekać z pozostałymi składnikami, wymieszać. Faszerować tuż przed podaniem
Twister
Placek: 2 jajka, łyżeczka oliwy, łyżka wody, sól, pieprz
Z jajek przygotowujemy omlet - wlewamy na rozgrzaną oliwę jajka roztrzepane z wodą i przyprawami. Smażymy pod przykryciem, aż zetnie się z góry i zbrązowieje lekko od spodu.
Odstawiamy omlet, żeby wystygł na patelni. Zimny omplet delikatnie przekładamy na kwadrat folii spożywczej.
Nadzienie: Drobne kawałki piersi z kurczaka (duszonej lub smażonej), plasterki pomidora, liście sałaty, cebula i ogórek małosolny oraz inne warzywa według własnego uznania.
Sos czosnkowy: ząbek czosnku, roztarty z odrobiną soli, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka musztardy dijon, łyżka majonezu light, pieprz, ewentualnie kilka kropli tabasco
Wszystko dokładnie mieszamy.
Na placek wkładamy kurczaka i warzywa. Polewamy sosem. Zwijamy placek na właściwy Twister. Zawijamy w folię lub pergamin. Podajemy na ciepło (podgrzany w mikrofali) lub na zimno.
SAŁATKA
Sałatka z mozarellą
Składniki: 2 pomidory, mozzarella light, oliwki zielone lub czarne, kapusta
pekińska, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Pokrojone pomidory, kapustę oraz ser mozzarella wrzucamy
do miski. Dorzucamy oliwek w ilości zależnej od upodobań. Skraplamy oliwą z
oliwek. Przyprawiamy bazylią, oregano oraz innymi ziołami, które lubimy. Mieszamy
i gotowe.
Cytrynowy sos winegret
Przygotowanie: Wymieszać 3 łyżki świeżego soku z cytryny, 1 i 1/2
łyżeczki musztardy Dijon, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i 1
łyżeczkę suszonego oregano. Ubijając, wlać powoli 1/2 szklanki oliwy z oliwek
extra virgin. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. W
razie potrzeby dodać szczyptę substytutu cukru (słodzik).
Prosta surówka ogórkowa po
której nie chce się jeść
Składniki: 10 - 20 dag kiszonego ogórka, 3 - 5 dag cebuli, 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie: Pokroić ogórka i cebulę, następnie wymieszać i dodać
oliwy.
Sałatka wiosenna
Składniki: sałata lub kapusta pekińska, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek
zielony, sera feta light, oliwa, przyprawy (zioła suszone)
Przygotowanie: To wszystko kroimy i mieszamy w miseczce. Do tej bazy
sałatkowej dodajemy jeden dodatkowo składnik (lub kilka w zależności od gustu):
papryka, fasola (gotowana lub z puszki), ugotowana pierś z kurczaka
Sałatka z łososiem
Składniki: 1 serek wiejski lekki (3%), 1 cebula, 10 dag łososia
wędzonego, 3 jajka ugotowane na twardo, pęczek szczypiorku, ząbek czosnku
Przygotowanie: Wszystkie składniki drobno pokroić. Wymieszać z serkiem
wiejskim. Doprawić do smaku.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki: 1 puszka tuńczyka, 1 ogórek kiszony, 1/2 puszki fasoli
czerwonej, 1 jajko na twardo, łyżeczka majonezu
Przygotowanie: Połącz składniki, dopraw solą i pieprzem według uznania.
Szybka sałatka
Składniki: 2 średniej wielkości pomidory, odrobina białej cebuli, 1
papryka najlepiej czerwona, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Wszystko kroimy na w małe kawałki i mieszamy; jeśli ktoś
chce można dodać łyżkę oliwy
Sałatka z czerwoną fasolą
Składniki: czerwona fasola z zalewy, ser feta – light, pomidor, ogórek,
sałata, rzodkiewka, cebula, koperek, papryka, pietruszka, jogurt 0%
Przygotowanie: Sałatę rwiemy, fasolę cedzimy i opłukujemy wodą, warzywa
drobno kroimy, fetę kroimy w kostkę, dodajemy pieprzu i jogurt. Wszystko wstawiamy
na 15 min do lodówki. Ilość składników dobrać indywidualnie.
Sałatka ze świeżym szpinakiem
Składniki: pół czerwonej papryki, 2 garści świeżego szpinaku w
liściach, 2 obrane ogórki gruntowe, 4 - 5 plastrów sera zółtego o grubośći min
4 mm, 1/2 pora, mały gogurt naturalny, łyżka musztardy, sól, pieprz, chili,
papryka słodka, szczypta curry
Przygotowanie: Szpinak opłukać i osuszyć. Paprykę pokroić na małą
kosteczkę. Ogórki obrać i pokroić w pół - talarki. Por pokroić w cienkie talarki.
Ser żółty w drobną kosteczkę. Z jogurtu i musztardy oraz przypraw zrobić sos.
Sałatka "ziemniaczana"
z serc palmowych
Składniki: 1 łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżeczki świeżego soku z
cytryny, 2 puszki (po 400g) serc palmowych, osączonych i pokrojonych w
plasterki o grubości 1.5cm, 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę, 1
łyżka oliwy z oliwek extra virgin, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz
Przygotowanie: W dużej misce wymieszać sok z cytryny, musztardę,
czosnek. Nadal mieszając, wlewać powoli oliwę równomiernym strumieniem. Dodać
serca palmowe i szczypiorek. Wymieszać z sosem. Doprawić pieprzem i solą.
Sałatka z rukolą
Składniki: 3 garści rukoli, oliwki (czarne lub zielone), pomidory
suszone (nie w oleju), feta (arla light) - pokruszona lub pokrojona w kostkę, lubczyk
świeży (mała garść liści)
Przygotowanie: Wszystko wymieszać, dodać sos (1 łyżka oliwy z oliwek, 1
łyżka octu balsamico, 1 łyżka wody, 1 łyżeczka musztardy grillowej lub innej).
Sałatka z tuńczykiem
Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 duże ogórki kiszone, 1
średnia cebula, jogurt naturalny, 1 jajko ugotowane na twardo, zioła
prowansalskie
Przygotowanie: Do miski wrzuć rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekaną
cebulę, pokrojone ogórki, jajko. Polej sosem z jogurtu - jogurt, zioła, pieprz,
wyciśnięty ząbek czosnku.
Sos ranczerski
Przygotowanie: Ubić 1/4 szklanki beztłuszczowej maślanki, 2 łyżki
niskotłuszczowego majonezu, 2 łyżki beztłuszczowej kwaśnej śmietany, 1 łyżkę
octu z czerwonego wina, 1 łyżkę drobno posiekanego świeżego szczypioru, 1
łyżeczkę pokruszonej suszonej bazylii, 1 łyżeczkę mielonej gorczycy, 1/4
łyżeczki suszonego tymianku i szczyptę substytutu cukru. Doprawić solą i
pieprzem do smaku.
Sałatka z kapusty pekińskiej
Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej, oliwa z oliwek, połówka
żółtej papryki, jogurt naturalny 0%, sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie: Liście kapusty kroimy w paseczki. Paprykę skrajamy na
małe kawałki (służy nam zamiast jabłka). Mieszamy. Sos zamiast majonezu robimy
z jogurtu, oliwy z oliwek, odrobiny soku z cytryny i przyprawiamy taką miksturę
solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.