Dieta South Beach Faza pierwsza DESER
Będąc na diecie zdarza się nam, że mamy ochotę na pyszny deser. W Diecie South Beach jest to jak najbardziej możliwe! Sprawdź poniższe przepisy i przygotuj pyszny deser zgodny z Dietą South Beach!
Belgijskie gofry
Składniki: 2 duże jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szkl.
ricotty lub innego serka, gałka muszkatołowa, cynamon, słodzik
Przygotowanie: Jajka ubijać, aż będą puszyste. Dodać resztę składników
i ubić na gładką masę. Piec w gofrownicy lub na patelni jak naleśniki. Gotowe
można posypać słodzikiem w proszku, a w II fazie położyć na wierzch owoce
Lody Jogurtowe
Składniki: 6 żółtek, 100g cukru/ew. słodzik/, 3 szklanki jogurtu
naturalnego, orzechy/kakao/lub inne dodatki
Przygotowanie: Żółtka ubić na parze z cukrem/słodzikiem na puszysty
krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Dodatki połączyć z masą
jogurtową. Przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej,
przykryć i zamrażać 12 godzin.
Deser warstwowy
Składniki: 1 serek homogenizowany naturalny, łyżeczka kakao, trochę
płatków migdałowych, kropla aromatu waniliowego (albo innego wg uznania), słodzik
Przygotowanie: Serek rozdzielamy na 2 części, do każdej dodajemy słodzik,
do jednej dodajemy kakao, do drugiej aromat i każda mieszamy. W miseczce
kładziemy kolejno: warstwę ciemna, warstwę jasna, warstwę płatków migdałowych,
warstwę ciemną, warstwę jasna, warstwę płatków i można posypać kakao, a można
także ułożyć całkowicie inaczej.
Black Bean Brownies
Składniki: puszka czarnej fasoli - odcedzona i przepłukana woda, szklanka
słodziku sypkiego (ewentualnie 30 rozgniecionych tabletek), 4 jajka, 3 łyżki
niesłodzonego kakao (5 łyżek - bardziej czekoladowe ciasto), 1/2 łyżeczki
sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki
mleka w proszku – beztłuszczowego, 1 łyżka aromatu waniliowego, 1/4 szklanki
ricotty - beztłuszczowej (może też być jogurt naturalny), dodatkowo posiekane
orzechy, migdały
Przygotowanie: Fasolę przepuszczamy przez maszynkę; mielimy w młynku
do kawy albo blenderze takim do rozkruszania lodu. Fasola powinna mieć kremową
konsystencję. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i wylewamy do formy. Na
wierzchu można posypać orzechami albo zrobić polewę z kakao, mleka
beztłuszczowego i słodzika.Ciasto pieczemy 30-40 minut.
Galaretka owocowa
Składniki: herbata owocowa, żelatyna, sok z cytryny/kwasek cytrynowy,
woda, słodzik
Przygotowanie: Zaparzyć mocną owocową herbatę, mogą być dwie torebki.
Następnie rozpuścić żelatynę (wg przepisu na opakowaniu) w oddzielnej misce
albo od razu tam gdzie ma powstać galaretka. Potem wymieszać herbatkę z
żelatyną, a do smaku można dodać słodzik, sok z cytryny, ewentualnie kwasek. Zamykamy
w lodówce aż stężeje, a potem mamy gotowy deser.
Budyń czekoladowy
Składniki: 5-6 łyżeczek zmielonych ziaren lnu, 3-4 tabletki słodzika,
2 łyżeczki kakao, niecała szklanka mleka
Przygotowanie: Do szklanki wsypujemy siemię lniane i kakao. Mieszamy,
dodajemy słodzik i zalewamy gorącym mlekiem (można zalać zimnym mlekiem i
wstawić do mikrofali aż się zagotuje). Mieszamy, żeby zlikwidować grudki.
Zostawiamy na parę minut i jemy.
Lekki serniczek w szklance
Składniki: serek wiejski, pół łyżeczki skórki z cytryny, jogurt
naturalny, pół łyżeczki soku z cytryny, słodzik (ewentualnie odrobina miodu )
Przygotowanie: Serek mieszamy z
jogurtem, skórką z cytryny, sokiem i miodem. Wkładamy do szklanki. Wstawiamy do
lodówki na pół godziny.
Ciasto z jogurtu na zimno
Składniki: 2 duże jogurty 0%, aromat (do wyboru), żelatyna (porcja na
0.5l), kakao, słodzik, migdały/ wiórki kokosowe/ orzechy laskowe
Przygotowanie: Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem według własnego
smaku. Żelatynę rozpuszczamy w 0.5l gorącej wody i czekamy aż przestygnie.
Mieszamy żelatynę z jogurtem. Na dno małej tortownicy wysypujemy płatki
migdałowe, wiórki kokosowe i orzechy. Lekko ścięte jogurty wlewamy do na ten
"orzechowy spód". Wstawiamy do lodówki. Kakao (około 2 łyżki)
dokładnie rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i słodzikiem - masa powinna być
dość gęsta. Rozprowadzamy ją na ściętym cieście. Można posypać jeszcze po
wierzchu orzechami. Trzymamy w lodówce.
Sernik kakaowo-kawowy
Składniki: 1kg twarogu do sernika o niskiej zawartości tłuszczu, np. dr
Oetker, 50g Benecolu lub 50 ml oleju kukurydzianego, 2 płaskie łyżeczki kawy
rozpuszczalnej, 1/3 szklanki fruktozy lub innego substytutu cukru, 100ml mleka
0,5 %, 1/3 szklanki niskotłuszczowego kakao w proszku, 2 łyżeczki olejku
waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek
Przygotowanie: Ser wymieszać z Benecolem/olejem i słodzikiem. Potem dodawać
po 1 jajku i krótko wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia i olejek
waniliowy, wszystko wymieszać. Odlać trochę masy do wysokości 1/3 szklanki. W
100 ml mleka dobrze wymieszać kawę i kakao i dodać do masy. Wymieszać (nie
mieszać zbyt długo aby sernik się nie napowietrzył) i wlać gotową masę do
wyłożonej papierem/ natłuszonej formy. Wierzch sernika udekorować plamkami
pozostałej białej masy, użyć patyczka do szaszłyków do zrobienia czarno-białych
esów-floresów. Najlepiej upiec w kąpieli wodnej. Piec ok. 60 minut w 180
stopniach.
Krem czekoladowy z ciecierzycy
Składniki: puszka ciecierzycy, słodzik do smaku, kakao w proszku
Przygotowanie: Ciecierzycę bardzo dokładnie płuczemy. Miksujemy z kakao
(wg upodobań może być bardziej lub mniej czekoladowy) i dosłodzić np. syropem z
agawy.
Krem waniliowy z ricotty
Składniki: 1/2 szklanki sera ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu, słodzik
do smaku, 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
Przygotowanie: W miseczce ubić ricottę, olejek waniliowy i słodzik.
Można dodać 1/2 łyżeczki kakao, lub 1/4 łyżeczki skórki z limonki lub cytryny.
Przed podaniem można posypać kawą espresso instant.
Czekoladowe Muffiny
Składniki: 1/2 szk niesłodzonego kakao, 250ml siemienia lnianego, 2
duże lekko ubite jajka, 250 ml wody, 2 łyżeczki syropu z agawy, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia , 1/2 łyżeczki soli, 55 g posiekanych migdałów, słodzik do
smaku
Przygotowanie: Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut. Piec w 180
st. C przez 20-25 min w formie na muffiny.
Białkowo - orzechowa przekąska
Składniki: 3 białka, mieszanka posiekanych orzechów, szczypta soli
na II fazie można dodać 3 suszone morele
Przygotowanie: Białka z solą ubijamy na sztywno, wsypujemy orzechy,
delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni na ok 15 min.
Cynamonowy twarożek light
Składniki: twaróg light 0% (na przykład President), cynamon, 8-15
orzechów włoskich, ewentualnie: jogurt 0% naturalny
Przygotowanie: Rozdrobnić twaróg w miseczce, ewentualnie , by był
bardziej jak jedna masa - rozrobić z jogurtem naturalnym 0%, dodać orzechy
włoskie i posypać cynamonem. Można dodać słodzik.
Sernik na zimno
Składniki: serek 3% (duży), słodzik, jogurt naturalny 0%, 2 łyżki
żelatyny, aromat waniliowy
Serek, jogurt, słodzik i aromat zmieszać. Żelatynę rozpuścić w 200
ml gorącej wody. Ostudzoną zmieszać z resztą składników. Przełożyć do miseczek.
Można też dodać kakao, orzechy lub inne dozwolone produkty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.