Dieta jogurtowa to dieta lekka i zdrowa. Zawarte w jogurcie żywe kultury
bakterii usprawniają proces trawienia, a nasz jadłospis bogaty jest w witaminy
A, B1, B2, białko, wapń oraz fosfor. Dieta ta nie obciąża żołądka, nie jest się
apatycznym czy ociężałym. Stosując się do zaleceń diety jogurtowej zrzucisz
zbędne kilogramy, a dodatkowo poczujesz się lżej.
Dieta jogurtowa – dla kogo?
Dieta oparta na spożywaniu jogurtów i kefirów najczęściej stosowana jest
przez kobiety, jednak jest ona polecana także mężczyznom. Nie jest ona tak
rygorystyczna i nie towarzyszy jej poczucie głodu. Warto również podkreślić, że
dzięki diecie nie tylko stracisz zbędne kilogramy, ale oczyścisz swój organizm
z toksyn. Ponadto po zakończeniu diety rzadko spotyka się przypadki efektu
jo-jo.
Na czym polega dieta jogurtowa?
Dieta jogurtowa, jak sama nazwa wskazuje, polega na spożywaniu jogurtów
czy kefirów każdego dnia, niemal do każdego posiłku. Przetwory mleczne są
podstawą diety i najważniejszym źródłem białka. Dozwolony w diecie jogurtowej
kefir posiada lekko kwaśny smak, który pozwoli przełamać monotonię posiłków
bazujących na jogurtach.
Jogurty i kefiry to niskokaloryczne produkty, które zawierają łatwo
przyswajalne białka, które są niezbędne organizmowi w przebiegu wielu funkcji
życiowych. Należy podkreślić, że dieta jogurtowa nie dotyczy maślanki ze
względu na zawartość tłuszczu i węglowodanów.
Na pierwszy rzut oka dieta jogurtowa może wydawać się monotonna, na
szczęście dieta ta dopuszcza także inne produkty – zdrowe i dające poczucie
sytości.
Zatem daleko tej diecie do głodówki, gdyż można w niej sięgać po
zróżnicowane pokarmy, dostarczając w ten sposób organizmowi niezbędnych witamin,
minerałów oraz białka.
Dieta oparta na jogurtach zakłada codzienne spożywanie jogurtów oraz
kefirów (naturalnych, owocowych, z musli). Ponadto można spożywać mięso, jajka,
owoce i warzywa.
Jak większość monodiet, dieta jogurtowa nie nadaje się do długotrwałego
stosowania. Jest to doskonała kilkudniowa dieta, która przynosi widoczne
efekty. Dieta ta jest jedynie zmodyfikowaną zbilansowaną dietą, i aby była
skuteczna należy obniżyć ilość spożywanych kalorii. Jednak nie można jest
stosować zbyt długo, gdyż może ona pogorszyć wchłanianie innych potrzebnych
mikro- i makroelementów.
Dieta jogurtowa – efekty
Kuracja odchudzająca oparta na spożywaniu jogurtów jest uznawana za jedną
z najzdrowszych i najskuteczniejszych. Dzięki zastosowaniu diety jogurtowej
będziesz w stanie zgubić około 6 kilogramów w ciągu 2 tygodni. Jedną z wad
diety jest jej spożywanie codziennie jogurtów, co może się znudzić. Jednak
dieta nie trwa długo, a efekty z pewnością będą zadowalające.
Do niewątpliwych zalet diety jogurtowej jest wzmocnienie układu
odpornościowego, poprawa przemiany materii, a także dostarczenie organizmowi
niezbędnych witamin i składników odżywczych. Dodatkowym plusem jest oczyszczenie
organizmu z toksyn, wsparcie perystaltyki jelit i poprawienie trawienia.
Jogurty i kefiry oprócz witamin A, B, B2 i niacyny dostarczają także
takie substancje odżywcze jak wapń, który stanowi podstawę układu kostnego.
Ponadto spożywanie chudych przetworów mlecznych działa przeciwmiażdżycowo i
zapobiega rozwojowi nowotworów.
Jednak najważniejszą z zalet tej diety jest to, że nie trzeba się na niej
głodzić – jadłospis składa się z trzech posiłków. Można także spożywać dwie
przekąski w ciągu dnia: np. jogurt z dodatkiem świeżych owoców, takich jak
mandarynki, kiwi czy banany. Przekąski mogą być dodatkowymi posiłkami: np.
drugim śniadaniem czy podwieczorkiem.
Największą z wad diety są wzdęcia powstałe na skutek gromadzenia się
gazów w jelitach. Dlatego możliwe są bóle brzucha lub biegunka. Ponadto
niedobór węglowodanów, cukrów i tłuszczów może doprowadzić do wycieńczenia
organizmu.
Do wad tej diety można zaliczyć koszt zakupu jogurtu, jednak i na to jest
rada: możesz przygotować je samodzielnie. Poniżej przedstawiamy sposób na
przyrządzenie jogurtu naturalnego.
Dieta jogurtowa – jadłospis
Śniadanie – do wyboru:
- dwie kanapki z szynką, pomarańcza i jogurt,
- jogurt z musli i banan,
- jogurt z suszonymi owocami i jabłko,
- jogurt owocowy z dodatkiem pestek dyni, jabłko,
- jogurt z malinami i musli, dwie mandarynki,
- jogurt z truskawkami i otrębami, pomarańcza lub grejpfrut,
Obiad – do wyboru:
- warzywa gotowane na parze, ziemniaki i jogurt owocowy,
- pierś z kurczaka, ryż i jogurt,
- makaron z piersią z kurczaka, pomidor, fasolka szparagowa, jogurt,
- filet rybny gotowany na parze, ryż, surówka z warzyw, jogurt
- grillowana pierś z kurczaka, gotowane warzywa: 2 małe ziemniaki,
kawałek kalafiora, jogurt
- warzywa gotowane na parze (marchew, por, cebula, kalafior), kasza
gryczana, sałatka z brzoskwiniami, jogurt
Kolacja – do wyboru:
- chleb razowy z serem, pomidor, jajko na twardo i jogurt,
- grejpfrut, jogurt z musli i dwa jabłka,
- twarożek ze szczypiorkiem, jogurt naturalny i dwie bułki grahamki,
- kanapka z chudą wędliną, warzywa (czerwona papryka, cebula, pomidor),
jogurt
- sałatka grecka z niewielką ilością oliwy z oliwek, jogurt,
- bułka grahamka z margaryną, kilka kawałków białego sera, pomarańcza,
jogurt
Przekąski – do wyboru:
- jogurt owocowy,
- owoce (grejpfrut, banan, kiwi, pomarańcza, jabłko)
Dozwolone produkty to: wszelkie owoce (jabłka, pomarańcze, banany, kiwi, winogrona,
mandarynki), warzywa (kalafior, brokuły, sałata, marchew itd.), musli owocowe,
płatki owsiane, kukurydziane, chude mięso, chleb pełnoziarnisty.
W diecie jogurtowej można spożywać sosy jogurtowe i uczynić z nich bazę
do koktajli owocowych.
Aby dieta nie była monotonna, można dowolnie komponować jadłospis ( z
uwzględnieniem dozwolonych produktów), nie zapominając o piciu wody mineralnej
niegazowanej – ok. 2 l dziennie.
Po zakończeniu diety należy przestrzegać zasad zdrowego odżywiania się
oraz podjąć aktywność fizyczną, aby uniknąć efektu jo-jo.
Dieta jogurtowa – przepisy
Sałatka pomidorowa
Składniki: kilka liści sałaty, pomidor, pół pora, szczypior, jogurt
Przygotowanie: pokroić warzywa, zmieszać ze sobą, a następnie polać
jogurtem
Chłodnik
Składniki: 1 ziemniak, 1 jabłko, pół pora, jogurt, pieprz, rozmaryn,
szczypiorek
Przygotowanie: ziemniak, jabłko, pół pora pokroić na kawałki i gotować do
miękkości, następnie zatrzeć na tarce; całość schłodzić i dodać 150 ml jogurtu;
chłodnik przyprawić rozmarynem i pieprzem, dodać szczypiorek i pozostawić w
lodówce do ostygnięcia
Jogurt owocowy
Składniki: pół szklanki jogurtu, owoce leśne (mogą być mrożone), musli
Przygotowanie: zmiksować jogurt i owoce leśne, następnie dodać musli
Sałatka owocowa
Składniki: 1 brzoskwinia, 1 banan, 1 szklanka jogurtu morelowego
Przygotowanie: zmiksować jogurt z bananem, a następnie wymieszać z
pokrojoną w kostkę brzoskwinią
Sałatka warzywna
Składniki: 1 ogórek, 1 marchew, szczypiorek, 2 łyżki kiełków sojowych,
liście sałaty, polędwica z kurczaka
Przygotowanie: pokroić marchew i ogórek w talarki, dodać kiełki sojowe,
podarte liście sałaty, pokrojoną polędwice; zmiażdżony ząbek czosnku dodać do
jogurtu i polać nim sałatkę
Sos do ryby
Składniki: starty na tarce chrzan, jogurt naturalny, 2 łyżki soku z
cytryny
Przygotowanie: całość wymieszać i polać rybę
Sos do warzyw
Składniki: jogurt, łyżka przecieru pomidorowego, szczypta pieprzu,
bazylii i natka pietruszki
Przygotowanie: wymieszać wszystkie składniki i polać nimi warzywa
Sos do mięsa
Składniki: 1 jogurt, łyżka musztardy, połowa ząbka czosnku, bazylia,
sproszkowana ostra papryka
Przygotowanie: zmiażdżyć połowę ząbka czosnku, następnie dodać go wraz z
bazylią, musztardą, papryką do jogurtu; całość dokładnie wymieszać
Dieta jogurtowa – przepis na jogurt
Możesz spożywać jogurty różnego rodzaju: kupne lub przygotowane
samodzielnie. Obecnie w sklepach dostępne są jogurty owocowe (z cząstkami
truskawek, wiśni, brzoskwini itp.) lub z musli, zatem wybór jest ogromny. Jeśli
jednak zdecydujesz się na samodzielne zrobienie jogurtu, to poniżej znajdziesz
przepis:
Składniki: 1 l świeżego mleka (nie może być UHT), porcja jogurtu
naturalnego (bez dodatku cukru i stabilizatorów)
Przygotowanie: Ugotuj mleko do
temp. 60 st. Następnie do kubka z jogurtem wlej kilka łyżek mleka i pomieszaj.
Przelej wymieszany jogurt do mleka. Nakryj garnek, owiń w ręcznik lub
ściereczkę i schowaj na kilka godzin pod pierzynę. Jogurt można przechowywać do
2 tyg. w lodówce.
Dieta jogurtowa jest prostym i szybkim sposobem na pozbycie się kilku
kilogramów. Jej największym plusem jest bezpieczeństwo i różnorodność
składników odżywczych dostarczanych organizmowi.
Uwaga: przed zastosowaniem diety koniecznie należy skonsultować się z
lekarzem, by dowiedzieć się czy nasz organizm zniesie takiego typu menu. Dieta
jogurtowa nie jest przeznaczona dla osób, które mają problemy z metabolizmem
białka i z osłabionymi nerkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.