Dieta South Beach – przepisy faza druga OBIADY
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, nie tylko będąc na diecie South Beach, to zapoznaj się z poniższymi przepisami. Są to sprawdzone dania, które odpowiadają fazie drugiej diety South Beach.
SMACZNEGO!
Makaron
z serem i pomidorami
Składniki: 300 g makaronu z pełnego
ziarna świderki, 200 g żółtego sera (light), 3 duże pomidory, 2 łyżki oregano,
2 kostki smażonej cebulki, 2 łyżki bazylii, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Pomidory sparzyć we
wrzątku i obrać ze skórki, a następnie drobno posiekać. Potem należy wrzucić
pomidory na patelnię i dusić na gorącym oleju do otrzymania sosu. Dodać
przyprawy: sól, pieprz, bazylię, oregano. Dusić nadal na małym ogniu.
Makaron ugotować (na al dente) i wrzucić
do sosu. Całość wymieszać. Zetrzeć na tarce ser i dodać do makaronu. Dusić do
rozpuszczenia. Danie można również zapiekać w piekarniku
Naleśniki
owsiane
Składniki: 1 jajko, 0,5 szklanki mąki
pszennej razowej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 szklanki płatków owsianych, 2
szklanki chudego mleka, 1/4 szklanki prażonych zarodków pszenicy, 2 łyżeczki
substytutu cukru (słodzik), 2 łyżeczki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: W niewielkiej misce
wymieszać płatki z mlekiem i pozostawić na 7 minut. Potem dodać jajko, mąkę,
proszek do pieczenia, słodzik, zarodki,
olej i sól i miksować, aż składniki dokładnie się wymieszają. Całość
wstawić na 20 minut do lodówki. Natłuścić patelnię i rozgrzać na średnim ogniu.
Wlewać po około 1/4 szklanki ciasta na patelnię i smażyć przez 3-4 minuty lub
aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a spód się zarumieni. Następnie
przewrócić i smażyć przez dalszą minutę lub dwie aż przybierze złotobrązowy
kolor. Potem wyjąć na talerz i trzymać w cieple. Można zmienić ich smak:
wystarczy dodać cynamon, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczy, goździki lub
łyżeczkę olejku zapachowego.
Naleśniki
gryczane
Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej, 1
ubite jajko, 2 szklanki wody, 1 szklanka mąki pszennej z pełnego ziarna, 1 łyżka
proszku dopieczenia, 0,5 szklanki sosu jabłkowego (bez cukru), 1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
Przygotowanie: W misce zmiksować oba
rodzaje mąki, jajko i proszek do pieczenia. Następnie dodać wodę, sos jabłkowy
i ekstrakt waniliowy i mieszać aż powstanie jednolita masa. Natłuścić patelnię
i rozgrzać na średnim ogniu. Wlewać ciasto na patelnię i smażyć przez 2 - 3
minuty lub aż spód się zrumieni. Potem przewrócić i smażyć przez kolejną minutę
lub dwie aż przybierze złotobrązowy kolor. Wyjąć na talerz i utrzymywać w
cieple.
Naleśniki
z serem i owocami
Naleśniki:
Składniki: Jajko, mleko, mąka pełnoziarnista
albo otręby, substytut cukru (ksylitol, splenda albo słodzik)
Przygotowanie: Jajko ubijamy z
substytutem cukru, następnie dodajemy mleka i mąki, a potem wszystko mieszamy
na jednolitą masę.
Nadzienie:
Składniki: Twarożek (najlepiej chudy albo
półtłusty), substytut cukru, serek homogenizowany naturalny, żółtko
Przygotowanie: żółtko ubijamy mikserem z
cukrem, a następnie dodajemy trochę serka homogenizowanego i twarożku. Mieszamy
aż uzyskamy jednolitą masę. Do tak wymieszanego serka dodajemy (wg uznania)
borówki, maliny, truskawki albo pokrojone w kostkę jabłko i mieszkamy.
Naleśniki smażymy, a później smarujemy je serkiem z owocami. A wierzchu można
posypać jeszcze owocami.
Makaron
z cukinią
Składniki: makaron razowy, młoda cukinia,
oliwa z oliwek, pieprz, sól
Przygotowanie: Gotujemy makaron. Cukinie
myjemy i kroimy w słupki (nie obieramy jej i nie wydrążamy pestek). Na patelni
rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cukinię soląc i pieprząc ją do
smaku. Podsmażoną cukinie łączymy z ugotowanym makaronem i podajemy.
Spaghetti
na makaronie razowym
Składniki: makaron razowy, mały jogurt
naturalny bez tłuszczu, puszka pomidorów bez skórki, mięso mielone z indyka,
papryka czerwona i zielona, starty ser żółty, przyprawy (wg gustu)
Przygotowanie: Mięso przyprawiamy
przyprawami wg gustu i smażymy na oliwie na patelni. Następnie dodajemy puszkę pomidorów,
pokrojona paprykę i przyprawiamy. Gotujemy makaron.
Sos zostawiamy na gazie aż papryka zrobi
się miękka. Kiedy zdejmiemy go z gazu, dodajemy jogurt, mieszamy. Następnie
nakładamy makaron do miseczek, polewamy sosem, sypiemy starym żółtym serem.
(Spaghetti można posypać także parmezanem, a do sosu dodać cebulę.)
Makaron
orzechowo - rzeżuchowy
Składniki: 3/4 paczki makaronu razowego,
1/4 szklanki startego parmezanu, 2 szklanki rzeżuchy, 1/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskich, 3 łyżki podpieczonych pestek słonecznika, 1 ząbek czosnku, 3
łyżki oliwy
Przygotowanie: Ugotuj makaron. Osącz, odlewając
wcześniej 3 łyżki wody i odstaw. Wsyp do malaksera orzechy, pestki słonecznika,
3 łyżki sera i czosnek. Następnie całość zmiksuj tak, by w paście były
wyczuwalne grudki. Potem dodaj rzeżuchę (zostaw 2–3 łyżki do dekoracji).
Zmiksuj ponownie. Całość przesyp do miski. Jeśli nie masz malaksera, posiekaj
wszystkie składniki, a potem utrzyj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj odlaną
wcześniej wodę, oliwę i makaron, dokładnie wymieszaj. Nałóż na talerze, posyp do
ozdoby resztą sera i udekoruj rzeżuchą.
Makaron
z sosem tajskim
Składniki: makaron razowy mały przecier
pomidorowy, podwójna pierś z kurczaka, 1 łyżka sosu sojowego, 0,5 puszki
kiełków soi, 2 łyżki słodkiego sosu tajskiego, oliwa z oliwek, sól, pieprz,
papryka
Przygotowanie: Gotujemy makaron. Pierś
kroimy w paski lub małą kostkę, smażymy na rozgrzanej oliwie. Następnie
dolewamy sos sojowy, koncentrat pomidorowy, wrzucamy kiełki oraz sos tajski. Na
koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę gotujemy i podajemy z
makaronem.
Makaron
razowy z jagodami
Składniki: makaron razowy, szklanka
maślanki, szklanka jagód, kilka kropel słodziku
Przygotowanie: Gotujemy makaron,
odcedzamy, posypujemy jagodami, polewamy maślanką z kilkoma kroplami słodziku.
Makaron
z kapustą i pieczarkami
Składniki: 20 dag pełnoziarnistego
makaronu, 10 dag pieczarek, 2 jajka, 2 łyżki starego żółtego sera, 30 dag
kiszonej kapusty, cebula, olej, sól, pieprz
Przygotowanie: Makaron ugotować,
odcedzić. Kapustę ugotować, odparować, odcedzić, posiekać. Na oleju usmażyć
pokrojoną cebulę i pieczarki, dodać kapustę i jeszcze razem smażyć. Przyprawić
solą i pieprzem. Po zestawieniu z ognia dodać surowe jajka, makaron i
wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć masę, posypać serem, skropić
pozostałym tłuszczem i zapiec.
Pasta
szpinakowa
Składniki: 500g szpinaku, ser (np. lazur
niebieski, cambozola, brie, camembert, wg gustu, ale ma być jeden pleśniowy,
jeden brie kremowy), rama creme fin do gotowania, oliwa z oliwek, czosnek, sól,
pieprz czarny i zielony cały
Przygotowanie: Szpinak gotujemy,
odcedzamy, kładziemy na deskę i kroimy w kwadraty. Do wody po szpinaku
wrzucamy makaron. Powinien się gotować około 10-15 min. Na patelnię, na
rozgrzaną oliwę (kilka kropel), wrzucamy kilka pokrojonych ząbków czosnku i zielony pieprz; dodajemy szpinak i
dusimy wszystko na małym ogniu.
Następnie sery kroimy w kosteczkę i
dodajemy do szpinaku. Wszystko smażymy aż się rozpuszczą. Przyprawiamy.
Mieszamy, by się nie przykleiło do dna. Kiedy ser się rozpuści, dodajemy
troszkę ramy do gotowania, by zrównoważyć konsystencję. Następnie makaron
wrzucamy do garnka, zalewamy sosem serowo-szpinakowym. Mieszamy i zostawiamy na
około 5min do zgęstnienia.
Ryż
z jabłkami
Przygotowanie: Gotujemy brązowy ryż,
tyle żeby wystarczyło na wysypanie blachy (około 4 woreczki na dużą
blachę). Osobno potarte jabłka (najlepiej w dużej ilości), gotujemy w garnku
razem z cynamonem. Na blachę wykładamy wcześniej ugotowany ryż, który
polewamy jogurtem naturalnym light. Całość posypujemy cynamonem. Na to
wykładamy jabłka (gruba warstwa), na górę dajemy cienką warstwę jogurtu i do
piekarnika aż się zapiecze.
Można jeść na zimno lub na ciepło.
Kluski
z płatków owsianych z owocami
Składniki: 30 dag płatków owsianych (2
szklanki), 3 białka, 2-3 łyżki mąki, 2 kwaśne jabłka, skórka i sok z cytryny,
5 dag suszonych owoców np. moreli cynamon, mielone goździki, sól
Przygotowanie: Płatki owsiane wsypać do
garnka, zalać 0,5l wrzącej wody. Zostawić aż płatki wchłoną wodę,
spęcznieją i wystygną.
Umyte jabłka zetrzeć na tarce, skropić
sokiem z cytryny. Morele opłukać, osuszyć. Następnie do płatków dodać
jabłka, morele, jajka i przesianą mąkę. Doprawić do smaku skórką otartą
z cytryny oraz szczyptą zmielonego cynamonu i goździków. Całość dokładnie
wymieszać. Uformować owalne kluski. Wkładać po kilka do lekko osolonego
wrzątku. Następnie gotować przez około 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i
dokładnie osączyć. Podawać z dodatkiem owoców lub z jogurtem.
Krem
z brokułów z makaronem
Składniki: 450g brokułów, 2 szklanki
bulionu, szklanka ugotowanego makaronu żytniego razowego, 1 posiekana w
piórka i zeszklona na oliwie cebula, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek
czosnku, 1/2 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, sól, pieprz
Przygotowanie: W dużym garnku zagotować
bulion, wrzucić brokuły, cebulę, starty czosnek. Dodać mleko, sól i pieprz.
Gotować brokuły przez około 20 minut, aby nie straciły za bardzo wartości
odżywczych i koloru. Następie zawartość garnka zmiksować na gładką masę.
Domieszać 2 łyżki soku z cytryny i podgrzać zupę. Na koniec domieszać
ugotowany makaron.
Makaron
w sosie orzechowym
Składniki: 1/2 opakowania makaronu
razowego, 2 ząbki czosnku, 80 gram orzechów włoskich obłuskanych, 1 kubek
śmietany lub jogurtu, starty parmezan, posiekana natka pietruszki do posypania,
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Orzechy uprażyć na suchej
patelni, następnie ostudzone przełożyć do blendera, zalać śmietaną, dodać
czosnek, posolić i posypać pieprzem. Całość zmiksować, potem polać sosem
ugotowany al dente makaron, posypać posiekana natka pietruszki i tartym
parmezanem
Zapiekanka
z makaronu
Składniki: 15 dag makaronu
pełnoziarnistego, 10 dag jogurtu, 2 łyżki żółtego sera, strąk papryki, 10 dag
pieczarek, 5 łyżek zielonego groszku, łyżka jarzynki, ząbek czosnku, cebula
Przygotowanie: Makaron ugotować w wodzie
z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Następnie obsmażyć warzywa, dodać czosnek,
groszek, jogurt i doprawić jarzynką. Ugotowany makaron włożyć do formy, polać
sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut.
Pierogi
z jagodami
Składniki: 250 g maki pszennej razowej,
300 g jagód, 3 białka, woda
Przygotowanie: Mąkę zarobić z białkami i
woda na ciasto pierogowe, rozwałkować jak się da najcieniej. Następnie wykrawać
szklanką. Nakładać na krążki jagody, smarując poł krążka woda i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować przez ok. 2,5 - 3 min od wypłynięcia. Pierogi
można podawać z jogurtem 0%.
Pierogi
z farszem szpinakowo- serowym
Składniki: 0,5kg mąki pełnoziarnistej
żytniej, jajko, odrobina ciepłej wody (około 0,5 szklanki)
farsz: szpinak mrożony, przyprawy,
odtłuszczony starty żółty ser
Przygotowanie: Wyrobić ciasto z mąki,
jajka i wody. Następnie rozwałkować i wykrajać szklanką owale na pierogi.
Rozmrozić szpinak w garnku, podgrzewając i dodawać przyprawy: sól, gałka
muszkatołowa, czosnek. Kiedy masa ostygnie dodać starty ser.
Nakładamy farsz do ciasta zawijamy pierożki
i wkładamy na gotującą się osoloną wodę. Gdy wypłyną to znaczy, że są już
gotowe.
Pizza
warzywna na cieście twarogowym:
Składniki: Ciasto: 300 g mąki pp, 4 łyżki
jogurtu naturalnego, 150 g chudego twarogu, 50 ml oliwy pół opakowania proszku
do pieczenia, łyżeczka fruktozy, 3 łyżeczki soli
Farsz: domowy przecier pomidorowy lub
sklepowy koncentrat, pieczarki, cebula, ogórki konserwowe, papryka konserwowa,
przyprawy – minikostka, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, czosnek
granulowany
Przygotowanie: Twaróg rozrabiamy z
jogurtem i oliwą, dodajemy do mąki i reszty sypkich składników. Następnie
wyrabiamy dobrze ciasto. W międzyczasie smażymy na niewielkiej ilości oleju
rzepakowego cebulkę i obrane pieczarki. Ciasto rozkładamy na blasze, smarujemy
przecierem pomidorowym (lub koncentratem), rozkładamy pieczarki i cebulkę,
resztę pokrojonych warzyw i doprawiamy. Pieczemy 25 minut w 200 st.
Makaron
z brokułami i ketchupem
Składniki: 0,5 szklanki makaronu
pełnoziarnistego, 60 g ketchupu, 250 g brokułu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
natka pietruszki, bazylia, sól
Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować
na półtwardo. Następnie wymieszać z ketchupem i oliwą, dodać posiekaną natkę
pietruszki i bazylię. Całość dosolić do smaku.
Makaron
z mozzarellą i cukinią
Składniki: 2 kulki mozzarelli (100 - 150
g) 2 wąskie cukinie pokrojone w grube plastry, 1/2 czerwonej papryki pokrojonej
w paski, 400 g razowego makaronu np. penne, 1 cebula pokrojona w paseczki, 2
ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, parmezan
Przygotowanie: Rozgrzać oliwę na patelni.
Do gorącej oliwy wrzucić cebulę i czosnek, lekko zrumienić, dodać cukinię i
paprykę i podsmażyć. Dodać sól i pieprz. W tym czasie ugotować makaron al
dente, następnie odcedzić. Dodać do gorących warzyw, podrzucić kilka razy na
patelni. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Podawać ze startym parmezanem.
Zapiekanka
z kurczaka i makaronu
Składniki: 1 puszka zielonego groszku, 1 jogurt
naturalny, podwójna pierś z kurczaka, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 300 g
makaronu razowego (np. świderki), oliwa z oliwek, 200 g sera żółtego, sól,
pieprz
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180
stopni C. Gotujemy makaron. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę
i smażymy aż się zarumieni. Wrzucamy pokrojonego na małe kawałki kurczaka i także
podsmażamy, dodajemy czosnek. Gdy kurczak straci różowy kolor zalewamy go
jogurtem i wrzucamy groszek, makaron i 2/3 startego żółtego sera. Przyprawiamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie posypujemy resztą
żółtego sera, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku około 20 minut.
Brązowy
ryż z warzywami
Składniki: ryż brązowy, 100 g serka
pleśniowego, 3 łyżki jogurtu, 2 duże marchewki, 1 pietruszka, pół selera,
świeże przyprawy prosto (np. bazylia, tymianek, zielona pietruszka), inne
warzywa wg uznania,
Przygotowanie: Ryż gotujemy, a warzywa
kroimy na talarki lub krążki i gotujemy na parze. Na gorący ryż kładziemy serek
pleśniowy (powinien się rozpuścić) oraz warzywa. Całość polewamy jogurtem, a na
wierzch posypujemy świeże przyprawy.
Makaron
z sosem pieczarkowo-jogurtowym
Składniki: makaron razowy, około 300-400
gram pieczarek, podwójna pierś z kurczaka, 250 ml jogurtu naturalnego, 1
cebula, 5-6 ziaren ziela angielskiego, oliwa lub olej rzepakowy do smażenia, 1
łyżka sosu sojowego, pieprz, sól
Przygotowanie: Pierś kroimy w kosteczkę
lub paski i smażymy na rozgrzanej patelni na łyżeczce oleju. Następnie solimy
lub polewamy sosem sojowym. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilkę
smażymy, aż cebula będzie miękka. Przekładamy mięso z cebulą do garnka. Na
patelni smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, i gdy będą lekko brązowe,
posypujemy odrobiną soli. Przekładamy pieczarki do garnka. Ziele angielskie
kruszymy w moździerzu, wsypujemy do garnka. Wlewamy jogurt, dosypujemy pieprz i
gotujemy ok. 5 min. Podajemy z makaronem razowym.
Orzechowy
ryż
Składniki: 1/2 szklanki brązowego ryżu,
3/4 szklanki płatków migdałowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki wody, 1
mała cebula
1 szklanka warzywnego lub drobiowego
bulionu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, mielony pieprz
Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180
stopni. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, następnie dodać posiekana cebule, przykryć
i gotować około 3 minuty. Dodać ryz i mieszać zanim zbrązowieje. Dodać bulion i
doprowadzić do wrzenia. Gotować przykryte około 30 minut, do momentu aż ryz będzie
lekko miękki, a bulion wchłonie się. W międzyczasie upiec płatki migdałów. Na
teflonowej patelni przypiekać je na małym ogniu, aż zbrązowieją, około 5 minut.
Dodać płatki do ryżu, a także pieprz i sól do smaku oraz świeża pietruszkę
przed samym podaniem.
Ryż
z warzywami
Składniki: 1 marchewka, 1 jajko
(sadzone), 1/2 czerwonej papryki, kawałek pora, 2 plasterki szynki, 2
pieczarki, ryż
Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy
na drobno. Następnie wszystko razem wrzucamy na ciepłą patelnie z oliwą i na
delikatnym ogniu odgrzewamy i dokładnie mieszamy. Warzywa mają być miękkie, ale
nie przysmażone. Do zeszklonych warzyw dodajemy ugotowany ryż. Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy na patelni na niewielkim ogniu przez 10-15 minut,
tak by ryż przeszedł aromatem warzyw.
Ryż
z warzywami i mięsem
Składniki: 4 torebki ryżu, po pół papryki
czerwonej i zielonej, pierś kurczaka podwójna, jedna marchewka starta na tarce,
sól i pieprz, można dodać także cebulę i pieczarki
Przygotowanie: Ryż ugotować, w tym czasie
podsmażyć mięso wcześniej pokrojone w kostkę, z sola i pieprzem. Na drugiej
patelni podsmażyć warzywa, doprawić i wymieszać wszystko razem. Następnie dodać
2-3 łyżki majonezu. Całość można podać od razu lub chwilę zapiec w piekarniku.
Schab
w sosie sojowym
Składniki: 4 kotlety chude schabowe,
czosnek, sos sojowy, marynata
Przygotowanie: Do sosu sojowego zgnieć 4
ząbki czosnku i wymieszaj. Następnie natrzyj sosem kotlety, wstaw do lodówki na
około godzinkę i smaż na oliwie z oliwek. Uwaga: im dłużej będziesz marynować,
tym mięso będzie smaczniejsze.
Gołąbki
w sosie pomidorowym
Składniki: paczka ryżu basmanti, kapusta
włoska, 1 kg chudego mięsa mielonego, przyprawy
Przygotowanie: Mięso przyprawić
przyprawami, solą czosnkową, pieprz i sól do smaku. Dodać ugotowaną paczkę
ryżu. Kapustę obrać i sparzyć wrzątkiem. Następnie mięso zawijać w liście
kapusty i tak zawinięte gołąbki należy gotować aż będą miękkie. Na koniec dodać
sos pomidorowy bez dodatku cukru.
Pulpety
w sosie pomidorowym
Przygotowanie: Wymieszać mięso mielone z
indyka z pokrojoną w kostkę papryką, cebulą, z dodatkiem czosnku. Dodać 2 łyżki
zmielonych płatków owsianych. Następnie przyprawić solą i pieprzem. Ulepić małe kotleciki i podsmażyć je,
tak aby się zarumieniły. W garnku
przygotować sos pomidorowy. Rozpuścić kostkę rosołową w wodzie, dodać pokrojoną
cebulę, pora, pomidora, marchewkę, selera. Gotować wszystko na niewielkim ogniu
przez około 15- 20 minut. Na koniec dodać trochę jogurtu naturalnego 0% i
przyprawić ziołami. Sos wlać do
mięsa i poddusić kilka minut.
Kotlety
z fasoli
Składniki: 40 dag białej fasoli, 2 jajka,
łyżka drobno posiekanego szczypiorku, 1 cebula, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i
pieprz
(opcjonalnie na panierkę: siemię lniane)
Przygotowanie: Fasole umyć, zalać na noc
gorącą wodą. Odcedzić, zalać wrzątkiem, ugotować (solimy na 10 min przed końcem
gotowania). Odcedzić i zmielić. Posikać drobno cebulę i podsmażyć.
Następnie fasole połączyć z cebulą,
szczypiorkiem, jajami. Doprawić solą i pieprzem, formować kotleciki, które
obtaczać można w siemieniu lnianym. Kotlety smażyć na złoty kolor. Danie
podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Cheesburgery
Składniki: 20 dag mięsko mielone z piersi
kurczaka lub indyka, 1 jajko, pomidor, kilka plasterków sałaty, ogórek
kwaszony, plasterek topionego sera light (np. hochland), 1/4 cebulki, 1 łyżka
oliwy z oliwek, pieprz, sól, ew. przyprawy wg gustu, do smaku-odrobina ketchupu,
musztardy
Przygotowanie: a kilku kroplach oliwy
podsmażyć cebulkę, tak aby się zarumieniła. Jajko wymieszać z pieprzem i solą. Do miski włożyć
mięsko mielone, następnie wymieszać z podsmażoną cebulką i serem pociętym na
małe kawałeczki. Dodać roztrzepane jajko, wymieszać,
kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię
formując niewielkie kotlety. Smażyć po 3 minuty z jednej strony, aż mięsko w
środku nie będzie białe. Pomidor pokroić na plasterki, a na talerzu położyć
liść sałaty, na to kotlecika, na to odrobinkę musztardy lub ketchupu, plasterek
pomidora i kwaszonego ogórka. Całość posypać resztą cebulki.
Cantucci
(zwane takze biscotti)
Składniki: 1,5 szklanki maki
pełnoziarnistej (orkiszowa lub pszenna),
2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/2 szklanki namoczonych i pokrojonych suszonych moreli, odrobina słodziku, 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki cynamonu, 2/3 szklanki
podrumienionych całych migdałów, szczypta soli
Przygotowanie: Ubić mikserem jajka z
substytutem cukru, aż masa będzie puszysta i gęsta, następnie dodać wanilie.
Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać migdały i
morele, połączyć z masa (można dodać odrobine mleka). Na lekko naoliwioną
blachę nałożyć ciasto w 2 częściach- 2 podłużnych spłoszonych wałkach ok 8cm 25
cm. Całość piec w temperaturze 190ºC około 20 minut, do momentu aż ciasto
zacznie się rumienić. Następnie wyjąc i przestudzić. Używając ząbkowatego noża
pokroić ciasto na kromeczki, ułożyć je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut,
odwrócić i jeżeli nie są wystarczająco rumiane na drugiej stronie podpiec
jeszcze przez około 5 minut.
Klopsiki
z kaszy i sera
Składniki: 1 szklanka kaszy, 30 dag sera
twarogowego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Kaszę ugotować na
półsypko. Natomiast ser przepuścić przez maszynkę, wymieszać z kaszą, wbić
jajo, przyprawić solą i pieprzem. Następnie z przygotowanej masy formować
okrągłe kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i lekko spłaszczać. Klopsiki
smażyć z obu stron, na oliwie z oliwek. Po usmażeniu włożyć do piekarnika na
kilka minut, aby doszły. Klopsiki można podawać z dodatkiem sosu grzybowego lub
pomidorowego i surówką warzywną.
Placuszki
ryżowe z duszonymi pieczarkami
Składniki: 30 dag dzikiego ryżu, 25 dag
pieczarek, 1 cebula, 10 dag startego żółtego sera, 0,75 l bulionu z kostki, 2
jajka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: ryż opłukać, zalać
bulionem i następnie gotować przez ok. 20 minut. Odstawić pod przykryciem na 30
minut. Pieczarki posiekać (kilka całych odłożyć), cebulę posiekać, podsmażyć na
łyżce oleju, włożyć pieczarki i dusić aż odparuje płyn. Następnie do ryżu dodać
jaja, pieczarki z cebulą, żółty ser i szczypiorek. Całość doprawić solą i
pieprzem. Odłożone wcześniej pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać olej, łyżką
nałożyć porcje masy, na plackach rozłożyć plasterki pieczarek. Gdy spody
placków się zarumienią, przewrócić na drugą stronę, dosmażyć na rumiano.
Pierś
z kurczaka duszona z jabłkami
Składniki: 1 pierś z kurczaka, 1 jabłko,
1 łyżka krojonych migdałów, 1 łyżka oliwy, 1 szklanka bulionu (może być z
kostki), sok z cytryny, odrobina chili lub peperoni w kawałku, przyprawa do
kurczaka lub inna
Przygotowanie: Pokroić kurczaka na
części, doprawić i podsmażyć na łyżce oliwy, następnie zalać bulionem,
przyprawić i dusić ok. 10 min na małym ogniu. Dodać pokrojone w cząstki jabłka
i prażone migdały i dusić jeszcze przez około 10 min. Doprawić do smaku kilkoma
kroplami soku z cytryny. Pierś z kurczaka podawać z brązowym ryżem.
Naleśniki
zapiekane
Składniki: 4 grubsze duże naleśniki
Nadzienie: 15 dag pieczarek, 30 dag mięsa
mielonego, 1 cebula, puszka pomidorów, puszka kukurydzy, sól, pieprz, słodka
papryka sypka
Przygotowanie: Pokroić pieczarki w
plasterki, a cebulę w krążki
rozgrzać patelnię i na oleju usmażyć
mięso, dodać pieczarki i cebulę i smażyć kilka minut razem, dodać kukurydzę i
pomidory i gotować około 20 minut i dodać przyprawy. Żaroodporne naczynie
nasmarować oliwą; położyć po dwa naleśniki złożone na pół i wypełnić farszem.
Całość polać sosem.
Sos: 1/4 szklaki mleka + 1/4 szklanki
bulionu (z kostki), cebula, 2 łyżki masła, 10 dag sera żółtego
Przygotowanie: Posiekaną cebulę zeszklić
na maśle, oprószyć mąką i zasmażyć. Podlać bulionem i mlekiem. Gotować około 15
minut na małym ogniu stale mieszając. Na koniec zetrzeć żółty ser i dodać do
sosu. Polać naleśniki i resztą startego sera dodatkowo je posypać.
Piec 15 minut w nagrzanym wcześniej
piekarniku do 200 stopni.
Kotlety
z soczewicy z sosem pieczarkowym
Składniki: paczka soczewicy czerwonej (2
szklanki), bułka tarta (na oko), mąka kukurydziana (ok 2 łyżek), jajko, 1 łyżka
sosu sojowego, posiekana podsmażona cebulka, sól i pieprz
Sos: 25 dkg pieczarek, natka pietruszki,
mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki), kostka bulionu warzywnego, łyżka śmietany,
pieprz
Przygotowanie: Płuczemy soczewicę w
zimnej wodzie, potem gotujemy ją w osolonej wodzie przez około 15 min. Cebulkę
szklimy na oliwie. W tym czasie robimy sos: pieczarki podsmażamy na maśle,
solimy, potem zalewamy wodą , dodajemy kostkę bulionową, całość dusimy,
dodajemy natkę, zagęszczamy mąką (wcześniej rozmieszaną z zimną wodą) i jeszcze
dusimy ok. 15 – 20 minut. Całość przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec
dodajemy śmietanę.
Podczas gdy sos się dusi przygotowujemy
kotlety. Łączymy soczewicę i cebulkę, następnie dodajemy mąkę, sos sojowy,
jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i mąkę kukurydzianą. Na koniec formujemy
średniej wielkości kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie.
Kotleciki
z kaszy gryczanej (4 porcje)
Składniki: 200 g kaszy gryczanej, 3
jajka, 200 g białego, chudego sera, 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do
smaku, natka z pietruszki, starty ser żółty typu light
Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy a
po ostudzeniu mieszamy z białym serem (ser trzeba najpierw rozdrobnić).
Dodajemy kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie formujemy
kotleciki i smażymy na oliwie z oliwek.
Kotleciki
Składniki: 1 woreczek dzikiego ryżu, mąka
pełnoziarnista
żytnia/pszenna, oliwa do smażenia, 1 ogórek,
3 jajka, zielony szczypior, sól, zmielony pieprz, majonez lub ćwikła z chrzanem
(do dekoracji)
Przygotowanie: Ryż gotujemy w woreczku,
odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykrywką, aby napęczniał. 2 jajka
gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą). Szczypior kroimy
w drobne krążki. Ryż wyciągamy z
woreczka. Łączymy ryż z pokrojonym jajkiem i szczypiorem dodając surowe jajko.
Dodajemy do całości 2 łyżki stołowe mąki. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym
pieprzem i mieszamy. Następnie formujemy niewielkie kotleciki. Uformowane
kotleciki obtaczamy w mące (panierujemy). Smażymy na rozgrzanej oliwie tak
długo aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor. Układamy na półmisku i obsypujemy
dookoła pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem i szczypiorem. Wierzch ozdabiamy
majonezem lub ćwikłą z chrzanem.
Ryż
z brokułami
Składniki: 50 g brązowego ryżu, gruby
plaster szynki drobiowej, 250 g brokułów, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy
Przygotowanie: Ryż i brokuły należy
ugotować, a szynkę pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć na oliwie z
oliwek i doprawić do smaku.
Kotleciki
z kaszy gryczanej
Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej, 3
jaja, 30 dag białego sera chudego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2-3
łyżki tłuszczu (najlepiej olej rzepakowy lub oliwa z oliwek), pieprz i sól, oliwa
do smażenia
Przygotowanie: Kaszę ugotować i
wystudzić, ser rozdrobnić, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić
solą i pieprzem. Następnie formować na porcje, tak jak to robi się przy
kotletach mielonych, smażyć na gorącej oliwie.
Ryżaki
Składniki: 30 dag dzikiego ryżu, 2 jajka,
olej, posiekany szczypiorek, 10 dag białego sera, otręby, pieprz, sól
Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko,
odsączyć i ostudzić. Ser przetrzeć przez sito, dodać do ryżu razem z jajkami i
szczypiorkiem, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na
jednolitą masę. Formować małe placuszki i całość panierować w otrębach. Należy
podawać z pikantnym sosem pomidorowym.
Zapiekanka
z kaszy
Składniki: kasza gryczana, pierś z kurczaka
(może być też szynka), brokuły, cebula, oliwa, przyprawy, ser żółty
Przygotowanie: Rozgrzać oliwę, podsmażyć
na niej cebulkę i przyprawione mięsko. Następnie wrzucić ugotowaną kasze,
różyczki obgotowanych na pół twardo brokuł, a wszystko oprószyć żółtym serem. Dusić
całość pod przykryciem aż ser się rozpuści.
Pierogi
z kaszą gryczaną
Ciasto: mąka, szczypta soli
Farsz: 30 dag kaszy gryczanej, 20 dag
chudego białego sera, cebula, jajko, majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie: Kaszę opłukać i wsypać do wody
z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Cebulę obrać, posiekać i zarumienić na odrobinie
oliwy z oliwek. Kaszę i ser zmielić w maszynce, dodać jajko, cebulę, majeranek,
sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Z mąki i 3/4 szklanki ciepłej wody wyrobić
ciasto, zakryć ściereczką żeby nie wysychało, odłamywać po kawałku,
rozwałkować, wykrawać kółeczka i nadziewać farszem. Gotować w dużej ilości
osolonej wody pod przykryciem. Gdy wypłyną, dogotować odkryte.
Hreczniaczki
Składniki: 30 dag kaszy gryczanej, 50 dag
twarogu, 2 jajka, garść posiekanej natki pietruszki, otręby, warzywna kostka
rosołowa, sól, pieprz
Przygotowanie: Kaszę ugotować na sypko w
rosole z kostki, odsączyć. Zmielić w maszynce razem z twarogiem, dodać jajka i
posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem. Formować malutkie kotlety lub
krokiety, panierować w otrębach i smażyć na oleju. Podawać z sosem grzybowym
lub mięsnym.
Mięso
zapiekane z kasza gryczana
Składniki: mięso (np. z indyka, kurczaka,
chuda wieprzowina, wołowina może być mieszanka), papryka czerwona, pieczarki,
cebula, kasza gryczana, ser zloty
Przygotowanie: Mięso kroimy na niewielkie
kawałki, podsmażamy na oliwie, dajemy warzywa, następnie dusimy aż mięso będzie
miękkie. Gotujemy kasze na sypko (można przed ugotowaniem uprażyć na patelni). Potem
mięso z warzywami i sosem wykładamy do naczynia żaroodpornego, zasypujemy to
kasza i na wierzch starty ser żółty. Zapiekamy przez około 20 min. Do
zapiekanki będzie idealna surówka z kapusty duszonej kiszonej.
Placki
cukiniowe
Składniki: 2 małe cukinie, 10 dag sera
żółtego (lub fety, pleśniowego, mezzarelli), 1 jajko, 1-2 łyżki maki razowej
(lub tartej bułki), 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie: Zetrzeć cukinię na grubych
oczkach, posolić, na 1h odstawić na cedzaku, następie dokładnie odcisnąć soki.
Ser także zetrzeć na grubych oczkach, dodać do cukinii, dodać jajko, sól,
pieprz i pietruszkę. Zagęścić mąka. Konsystencja ma być taka jak na placki
ziemniaczane lub nawet gęstsza. Smażyć jak placki ziemniaczane.
Porada: należy wybrać łyżkę stołowa
ciasta, zrobić kulkę, kłaść na patelni i dopiero delikatnie rozpłaszczać.
Można podawać ze śmietaną, sosem
czosnkowym, chrzanowym, serkiem lub warzywami (także surówką).
Cukinia
faszerowana
Składniki: młoda cukinia, 2 pomidory lub
łyżka koncentratu, 15 dag pieczarek, 3 łyżki startego żółtego sera, oliwa z
oliwek, sól, pieprz, oregano, tłuszcz do formy
Przygotowanie: Cukinię umyj i bez
obierania ze skórki przekrój wzdłuż. Wybierz ze środka każdego z kawałków trochę
miąższu, by powstały dwie łódki. Sparz, osusz, posyp je solą i pieprzem.
Pieczarki oczyść, posiekaj, po czym podsmaż na oleju. Dodaj sparzone i obrane
pomidory (lub koncentrat), całość dopraw oregano i posól. Następnie wymieszaj z
posiekanym miąższem cukinii i duś przez około 10 minut. Przygotowanym farszem
napełnij łódki, posyp wierzch serem i skrop oliwą. Następie cukinię z farszem
ułóż w natłuszczonej formie. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej
na około 30 minut.
Cukinia
faszerowana
Składniki: młoda, niewielka cukinia,
chude mięso mielone, cebula, sól, pieprz, ulubione przyprawy wg uznania, sos
pomidorowy
Przygotowanie: Cukinię kroimy na pół
wzdłuż, wydrążamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy
wydrążony i pokrojony miąższ z cukinii, a po przestudzeniu dodajemy do mięsa. Całość
doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy do łódek z cukinii, układamy w
żaroodpornym naczyniu, a następnie zalewamy sosem pomidorowym. Cukinie pieczemy
przez około 40 - 50 minut, pod koniec posypujemy startym żółtym serem.
Placuszki
z cukinii na ostro
Składniki: mała cukinia łyżka płatków
owsianych, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 0,5 małego serka homogenizowanego, przyprawy
Przygotowanie: Cukinię zetrzeć. Następnie
wymieszać z mąką i płatkami. Smażyć małe placuszki na patelni teflonowej. Placuszki
można podawać z serkiem wymieszanym z przyprawami.
Placki
nie ziemniaczane (cukiniowe)
Składniki: starta na tarce cukinia (i
cebula jeśli ktoś lubi), jajko
mąka
Przygotowanie: Robimy wszystko tak samo
jak na placki ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków – cukinia. Należy wymieszać
wszystkie składniki razem tzn. 2 cukinie, 2 łyżki mąki i 1 jajko. Całość smażyć
na oliwie.
Zupa
z cukinii z kawałkami kurczaka
Składniki: 2 filety z kurczaka, 4-5 łyżek
ryżu, 1 cebula, 2 średnie cukinie, 3 kostki rosołowe, 1 łyżka oleju, pół
cytryny, ząbek czosnku, sól i biały pieprz
Przygotowanie: Kostki rosołowe wrzucamy
do 3 l wody. Po zagotowaniu wsypujemy ryż i gotujemy 10 min. Na patelni należy
zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę z posiekanym czosnkiem. Po zeszkleniu
dodajemy do wywaru. Wrzucamy również do garnka pokrojone w kostkę lub paseczki
filety z kurczaka i cukinię. Cukinie kroimy na pół, wydrążamy miąższ. Jedną
kroimy w półplasterki (ale nie obieramy), a drugą obieramy ze skórki i ścieramy
na drobnej tarce. Cukinię i kurczaka gotujemy w wywarze 12-15 min. Następnie
doprawiamy białym pieprzem, solą oraz wlewamy sok z połówki cytryny.
Kotleciki
z cukinii z fetą
Składniki: 800 g startej na grubej tarce
cukinii, pęczek dymki (tylko białe części, ale drobno posiekane), 3 jaja, 230 g
mąki pszennej (razowej), 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżki posiekanego
koperku, 1 łyżka papryki w proszku, 230 g fety, odrobina oliwy, sól i pieprz do
smaku, cząstki cytryny, do dekoracji
Przygotowanie: Startą cukinię posolić i
odstawić na 20 minut, żeby puściła wodę. Zawinąć cukinię w ściereczkę i
odcisnąć płyn. Przełożyć odciśniętą cukinię do miski, dodać posiekaną dymkę,
koperek i natkę, jajka, paprykę i pieprz. Dodać mąkę i pokruszoną fetę,
wymieszać. Rozgrzać olej w rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem. Olej ma
właściwą temperaturę, kiedy wrzucony do niego kawałeczek chleba natychmiast
zaczyna się rumienić. Na olej kłaść po łyżce cukiniowej mieszaniny. Smażyć na
złoto. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Udekorować
cząstkami cytryny i natychmiast podawać.
Czerwona
kapusta z jabłkami
Składniki: 1/2 główki średniej czerwonej
kapusty, 1 jabłko, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 cebula pokrojona
w krążki, 1/2 łyżeczki kminku, 1 łyżeczka octu winnego, 1/4 łyżeczki zmielonego
pieprzu, 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: Rozgrzać w garnku olej, następnie
dodać cebulę i dusić przez 5 minut, potem wsypać kapustę, kminek i dolać wodę. Wymieszać
i gotować pod przykryciem przez 8 minut. Następie dodać jabłka, ocet i
przyprawy. Wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez 6 minut do czasu aż
kapusta będzie miękka.
Zapiekanka
z fasolki szparagowej po domowemu
Składniki: 1/2 szklanki maślanki, 25 dag
pieczarek pokrojonych w plasterki, 3 szklanki mleka 1%, 1 cebula pokrojona na plasterki,
1/4 szklanki tartego razowego chleba pszennego, 1/4 szklanki mielonych orzechów
włoskich, 1 posiekana cebula, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki
soli, 1/4 szklanki mąki pszennej z pełnego ziarna, 45 dag mrożonej zielonej
fasolki szparagowej ciętej
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do
260C. Natłuścić blachę do pieczenia oraz naczynie do zapiekanek. Wlać maślankę
do płytkiej miski. Tarty chleb i orzechy włożyć do drugiej płytkiej miski i
wymieszać. Krążki cebuli zanurzać w maślance, obtaczać w tartym chlebie z
orzechami i układać na przygotowanej blaszce. Następnie posmarować niewielką
ilością oliwy. Piec przez ok. 20 minut lub aż cebula będzie miękka i zarumieni
się na złoto. Następie rozgrzać na średnim ogniu natłuszczony średni rondel.
Wrzucić pieczarki, posiekaną cebulę, tymianek i sól. Posmarować niewielką
ilością oliwy. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 4 minuty lub aż
pieczarki wypuszczą sok. Wówczas posypać mąką i dalej smażyć, cały czas
mieszając, przez minutę. Dodać mleko i dusić cały czas mieszając, przez kolejne
3 minuty aż zgęstnieje. Dodać fasolkę i wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do
200C. Wlać mieszaninę z fasolką do przygotowanego naczynia do zapiekanek. Na
wierzchu rozłożyć krążki cebuli. Piec przez 25 minut lub aż będzie gorące, a na
powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Orientalna
fasolka szparagowa
Składniki: 3/4 kg fasolki szparagowej, 1/2
kg pomidorów, 3/4 szkl. dzikiego ryżu, 2 szkl. wywaru z warzyw, 2 ząbki
czosnku, 2 cebule, siekana pietruszka, olej, masło, sól i pieprz
Przygotowanie: Fasolkę ugotować w osolonej
wodzie, odcedzić. Następnie przełożyć do garnka z łyżką masła. Na patelni
rozgrzać olej, przysmażyć cebulę, wsypać suchy ryż i smażyć, ale tak aby nie zarumienić.
Zagotować wywar, przełożyć ryż i pod przykryciem na małym ogniu gotować, aż
wchłonie cały płyn. Następnie wymieszać z fasolką. Na patelni ponownie rozgrzać
olej, dodać roztarty z solą czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidory, smażyć i
przyprawić. Posypać pietruszką.
Papryka
nadziewana
Składniki: 4 papryki, 1 cebula, chudy twaróg 250 g,
brokuły ok. 500 g, pieczarki 250 g, 1 łyżka oliwy, feta light 70 g, 1 jajko
Przygotowanie: Papryki umyć, podzielić na
połówki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Do zarumienionej
dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć razem i doprawić sola i
pieprzem. Brokuł podgotować na pół miękko. Twaróg wymieszać z jajkiem, doprawić
solą, pieprzem (ewentualnie papryką, czosnkiem), dodać rozdrobnione brokuły i
podsmażone pieczarki. Następnie dobrze wymieszać. Farszem napełniać połówki
papryki, na wierzchu poukładać małe kawałeczki fety. Całość układać na blasze
lekko wysmarowanej tłuszczem. Piec przez 30min w 200C.
Zupa
paprykowa
Składniki: 2 duże czerwone papryki,
oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę, 2 pomarańcze, 2 łyżki oliwy z
oliwek, sól i pieprz
Przygotowanie: Należy wycisnąć sok z
pomarańczy. Kawałek skórki pomarańczowej zetrzeć drobno na tarce, uzyskując w
ten sposób 2 łyżeczki. Z innego kawałka odciąż 4 paseczki skórki pomarańczowej
do dekoracji. Rozgrzać oliwę i dodać paprykę. Dusić na ogniu, pod przykryciem,
przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać startą skórkę, mieszać
i gotować przez kolejne kilka minut. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i
dusić na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sok z
pomarańczy i miksować w blenderze. Przelać z powrotem do rondelka, doprawić. Następnie
rozlać do miseczek i udekorować odłożoną skórką pomarańczową.
Brokuły
w sosie
Przygotowanie: Należy obgotować różyczki
brokułów w lekko osolonym wrzątku, a następie zalać sosem: 1/2 szklanki jogurtu
0% wymieszanego z 1/4 szklanki drobno startego sera żółtego light,
posiekanym małym ząbkiem czosnku oraz
odrobiną oregano i bazylii.
Pierś
z kury panierowana w sezamie
Składniki: 70 dag piersi kurczaka bez
kości i skóry, pokrojonej na pięciocentymetrowe kawałki, 1 lekko ubite jajko, 2
łyżki surowych otrębów owsianych (lub płatki), 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/4
szklanki nasion sezamu, 1 łyżeczka podsmażonego oleju sezamowego, 1 łyżka wody,
1 łyżka sosu sojowego light, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego
pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszać jajko z olejami, wodą, sosem
sojowym, solą i pieprzem. W innej misce wymieszać otręby z sezamem. Następnie zanurzać
kawałki kurczaka w masie jajecznej, a potem panierować w otrębach z sezamem i
układać na blasze do pieczenia. Piec przez około 25 minut aż kurczak przestanie
być różowy w środku, a wypływający sok będzie przezroczysty.
Piersi
zapiekane z pieczarkami i serem
Składniki: 2 podwójne piersi, pieczarki,
2 cebule, przecier pomidorowy w kartoniku, ser żółty, czosnek, przyprawy: sól,
pieprz, oregano, chili, liść laurowy.
Przygotowanie: Piersi kroimy na
niewielkie kawałki. Przyprawiamy do smaku, sola pierzem lub innymi przyprawami.
Cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone pieczarki, razem dusimy
pod przykryciem. Dodajemy przecier pomidorowy z kartonika i przyprawy: sól,
oregano, chili, pieprz, liść laurowy. Całość gotujemy na małym ogniu. Piersi
układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym oliwa, na to dajemy
pieczarki w sosie pomidorowym, i posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w
piekarniku przez około 25-30 min
Kurczak
na sposób azjatycki
Składniki: pierś z kurczaka, cebula,
puszka mleczka kokosowego light, słoik lub puszka pędów bambusa, 1 papryka
czerwona, sos sojowy, przyprawa chińska 5 smaków, ostra papryka w proszku, sól,
oliwa
Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i
marynujemy w sosie sojowym, z przyprawą chińską i odrobiną oliwy przez min.
godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy
cebulkę i paprykę, a następnie dusimy. Wrzucamy pędy bambusa odsączone i dalej
dusimy. Kiedy papryka będzie już miękka wrzucamy kawałki kurczaka i podsmażamy.
Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy sól, przyprawiamy przyprawą chińską i
papryką ostrą. Całość podajemy z ryżem pełnoziarnistym lub brązowym.
Kurczak
curry mojego pomysłu
Składniki: podwójna pierś z kurczaka, torebka
ciemnego ryżu, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/4 korzenia selera, 1/2 puszki
kiełków soi, oliwa do smażenia, szczypiorek, sos sojowy, 2 łyżeczki curry, 1
łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, pieprz, sól, czerwona papryka, przyprawa
do mięs Kamis Fit-up, sambal, 1/2 szklanki wody
Przygotowanie: Pierś kroimy w kostkę,
marchew, seler i pietruszkę w tzw. "zapałki", szczypiorek tak jak do
jajecznicy. Na rozgrzanej patelni i na oliwie smażymy pierś z kurczaka. Po około
2 minutach dodajemy sos sojowy i przyprawy, wrzucamy pietruszkę, marchew, seler
i szczypior, następnie dolewamy wodę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez ok. 6
minut, aż warzywa będą chrupiące, a woda prawie całkiem wyparuje. Następnie dodajemy
kiełki soi i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku. Danie podajemy z ryżem.
Pulpety
w sosie pomidorowym
Składniki: 2 zmielone piersi z kurczaka
(lub inne chude mięso), 1 jajko, 1 słoiczek przecieru pomidorowego, 1 mała
cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki razowej bułki tartej, sól, pieprz, bazylia,
oregano, papryka słodka
Przygotowanie: Soczewicę gotujemy wg
przepisu na opakowaniu. Gotujemy z przyprawami - kolendrę i gorczycę należy
zmiażdżyć w moździerzu - aż będzie miękka. W tym czasie przygotowujemy
pulpeciki. Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony
czosnek, razową bułkę tartą, sól, pieprz. Dobrze mieszamy i formujemy kuleczki.
Następie smażymy na patelni z dwóch stron. Całość podlewamy wodą (około 3/4
szklanki), dodajemy przecier pomidorowy, bazylię, paprykę, oregano, sól,
pieprz. Jeszcze chwilę gotujemy. Polewamy soczewicę sosem z pulpetami. Danie podajemy
z surówką np. z kapusty pekińskiej.
Zupa-krem
porowo-kurczakowa
Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, 1
pietruszka, 1 marchewka, 2 pory (biała część), kawałek korzenia selera, pieprz,
sól, papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie: Pierś gotujemy w osolonej
wodzie przez około 20 minut. W międzyczasie kroimy por w paseczki, a marchew,
pietruszkę i seler w kostkę. Następnie wyjmujemy mięso, kroimy w kostkę i
wrzucamy spowrotem do garnka. Wrzucamy także warzywa, doprawiamy pieprzem i
papryką i gotujemy ok. 15 - 20 minut, aż będą miękkie. Miksujemy całość blenderem
na gładki krem. Na koniec można posypać natką pietruszki.
Pulpeciki/
klopsiki
Składniki: 500g mielonego mięsa z
kurczaka lub indyka, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 2 marchewki, jajko,
starty żółty ser, 1 mała cukinia, 2 łyżki nasion amarantusa/ siemienia
lnianego/ bułki tartej / kuskusu, sól morska i pieprz, oregano
Przygotowanie: Warzywa zetrzeć na tarce,
cukinię obrać lub można zostawić ze skórką (dokładie umyć). Następnie połączyć
w dużej misce warzywa, mięso, jajko, przyprawy i nasiona oraz ser. Dokładnie
wyrobić, odstawić do lodówki. Z powstałej masy uformować dowolny kształt.
Następnie można klopsiki ugotować lub upiec. Ugotować (wrzucać partiami na
wrzącą wodę lub bulion, gotować aż do wypłynięcia) i upiec (ułożyć na blasze,
posmarować oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20-30
minut).
Kotlety
siekane
Składniki: mąka pełnoziarnista-żytnia,
papryka czerwona, 1 duża cebula, pierś z kurczaka lub indyka, 2 jajka,
odtłuszczony żółty ser (starty)
Przygotowanie: Mięso należy pociąć w kostkę,
doprawić do smaku.
Na patelni z oliwą poddusić posiekaną
cebulę i paprykę, dodać do mięsa, wsypać do tego dwie garści startego żółtego
sera, potem dodać jajka i mąkę. Smażyć na oliwie z oliwek (podobnie jak racuchy
aż się zarumieni). Danie można podawać z marchewką i z groszkiem.
Przepis
na chleb pełnoziarnisty
Składniki: 1kg mąki pszennej
pełnoziarnistej, po 1 szkl. (lub trochę mniej): płatków owsianych, siemienia
lnianego, otrąb pszennych, ziaren, np. słonecznika, sezamu, dyni, 5 szkl. wody
przegotowanej ostudzonej, zakwas, łyżka soli, oliwa
Przygotowanie: Mąkę, ziarna, wodę, sól i
zakwas mieszamy w głębokim naczyniu- powinna powstać konsystencja ciasta
naleśnikowego. Następnie odkładamy 3-4 łyżki ciasta do słoiczka
na zakwas na następny raz. Ciasto
wylewamy do dwóch foremek keksowych, wysmarowanych oliwą. Odstawiamy w temp.
pokojowej na 10-12h (do wyrośnięcia). Pieczemy w temp. 180-200'C przez ok 1h,
następnie smarujemy wierzch odrobiną oliwy, aby zrumieniła się skórka (nie trzeba
studzić przed smarowaniem). Pieczemy przez około 20 min.
Chleb
pszenny razowy
Składniki: 1,5 szklanki wody, 2 łyżki
substytutu cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 2 łyżki mąki
zawierającej gluten, 3 – 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej z pełnego ziarna,
1 /2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki
drożdży.
Przygotowanie: W misce wymieszać mikserem
wodę, mąkę, olej, substytut cukru, orzechy włoskie, sól oraz drożdże. Otrzymane
ciasto pozostawić na około 20 minut. Następnie wyłożyć ciasto na lekko posypaną
mąką stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Posmarować
miskę oliwą, umieścić w niej ciasto i nakryć wilgotną ścierką, a następnie pozostawić
w ciepłym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją
objętość. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć ciasto na stolnicę i
uformować z niego podłużny bochenek. Na foremkę do chleba o wymiarach 22x11 cm należy
rozpylić tłuszcz kuchenny w sprayu. Po umieszczeniu ciasta w formie, piec przez
około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć do studzenia.
Chlebek
maślany pełnoziarnisty
Składniki: 350 g pełnoziarnistej mąki
orkiszowej, 100 g pełnoziarnistej mąki pszennej, 100ml ciepłej wody, 1 op.
suszonych drożdży [7g], 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie
łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli 200ml letniej maślanki, 4 łyżki octu
owocowego/ 4 łyżki zakwasu pszennego – (jeżeli używacie zakwasu suchego należy dodać
3 łyżki wody lub maślanki)
Przygotowanie: zaczyn: drożdże i cukier
rozpuścić w ciepłej wodzie [ok 35 stopni]. Mąkę przesiać do miski, następnie
wlać "zaczyn", odstawić na kilka minut aż zaczyn urośnie. Do mąki
dodać sodę i wymieszać dokładnie z zaczynem. Dodać maślankę wymieszaną z solą,
octem/zaczynem. Całość wyrabiać mikserem około 4-6 min. Następnie przykryć i
odstawić do wyrośnięcia aż wyraźnie zwiększy objętość (na około 60minut).
Ponownie dobrze zagnieść rękami, uformować bochenek i odstawić na 15minut. Wierzch
ciasta naciąć, posypać mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i
piec przez około 40 minut. Wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Chlebek
razowy
Składniki: 300ml ciepłej wody, 450 gram
mąki razowej, 15 gram masła, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1,5
łyżeczki soli, dodatkowo 1 łyżka pokruszonych płatków jęczmiennych do posypania
Przygotowanie: 1 łyżeczkę cukru i drożdże
rozmieszać w ciepłej wodzie i pozostawić na około 10 minut. Następnie do dużego
naczynia wsypać mąkę, sól, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z tłuszczem, wlać
roztwór drożdży i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i
wyrabiać rękoma przez około 5 min. Następnie uformować okrągły bochenek i
położyć na natłuszczonej blasze lub w foremkę. Wierzch naciąć na krzyż ostrym
nożem. Całość pozostawić pod przykryciem na 30 min do wyrośnięcia. Wierzch
ciasta posmarować wodą, posypać płatkami jęczmiennymi i wstawić do nagrzanego
do 220 stopni piekarnika. Piec jeszcze przez około 30 min.
Tortilla
razowa
Składniki: 2 szklanki mąki, szklanka
ciepłej wody, 8 łyżek oliwy/oleju, sól
Przygotowanie: Wymieszać 2 szklanki mąki
razowej żytniej, płaską łyżkę soli, około 8 łyżek oleju lub oliwy i szklankę
ciepłej wody. Następnie zostawić na trochę. Oderwać kawałek ciasta, obtoczyć w
mące, rozwałkować i położyć na suchą rozgrzaną patelnie, smażyć około 3 min na
jednej stronie, a następnie na drugiej.
Pyszne
ciasto na pierogi
Składniki: mąka z pełnego przemiału,
maślanka i odrobina soli
Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, odrobinę
solimy i wyrabiamy z maślanką. Dodajemy jej tyle, żeby ciasto było gładkie i niezbyt
twarde.
Chleb
z patelni
Składniki: chleb pełnoziarnisty, 1 jajko,
przyprawa kucharek, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Jajko rozbić na talerzu
widelcem z mlekiem 0,5%, dodać kucharek lub przyprawę do jajek. Następnie kromki
chleba pełnoziarnistego namoczyć z obu stron w jajku. Piec z obu stron na
patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Idealne na kolację. Można później na
wierzch dać np. chudy twaróg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.