Dieta South Beach – przepisy faza druga ŚNIADANIA
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego warto poświęcić trochę więcej czasu i przygotować pyszne danie. Poniżej znajdziesz przepisy dostosowane do diety South Beach dla fazy drugiej.
Smacznego!
Gofry
z dżemem (3-4 porcje)
Składniki: szklanka mąki pełnoziarnistej,
1 jajko, szklanka płatków owsianych, 1,5 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki
słodzika, litr maślanki light, oliwa z oliwek, pół szklanki wody, dżem
bezcukrowy, szczypta soli
Przygotowanie: Wymieszać mąkę, płatki
owsiane, słodzik oraz sól. W innym naczyniu należy ubić jajko, oliwę, maślankę
i wodę. Całość połączyć i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie
przygotować w rozgrzanej gofrownicy i posmarować dżemem.
Bułeczki
owsiano – serowe
Składniki: 250 g płatków owsianych, 250g
sera białego chudego, 1 jajko, szczypta soli
Przygotowanie: Wszystkie składniki
zagnieść na miękkie ciasto. Uformować bułeczki i piec w piekarniku w temp. 180
stopni do momentu, aż bułeczki się zarumienią.
Naleśniki
Składniki: 1 szklanka mleka, 2 jajka, pół
olejku waniliowego, pół szklanki maki, łyżeczka oliwy, łyżeczka miodu
Przygotowanie: Wszystkie składniki razem
miksujemy i smażymy naleśniki. Na patelni o średnicy 25 cm wychodzi ok 8 cienkich
naleśników. Nadzienie: twarożek truskawkowy lub inne nadzienie. Naleśnik może
służyć jako tortilla na Twisterka.
Placuszki
twarogowe
Składniki: 100 g sera białego chudego, 3
łyżki mleka, jajko, łyżeczka słodziku, 3 łyżki maki z pełnego przemiału, aromat,
cynamon wg upodobań
Przygotowanie: Wszystko wymieszać i
smażyć na teflonie wysmarowanym kroplą oliwy. Białko można ubić, wtedy
placuszki będą bardziej puszyste. Dobrze smakują na ciepło i zimno.
Kuleczki
owsiano – serowe
Składniki: kostka twarogu, 1 jajko,
aromat, pół szklanki płatków owsianych oraz pół szklanki musli (bez cukru),
proszek do pieczenia, 4 łyżki otrębów,
Przygotowanie: Dokładnie wymieszać twaróg
z jajkiem, następnie dodać resztę składników. Na koniec uformować kuleczki i
położyć na blachę do piekarnika. Piec przez 30 min w temp. 180 – 200 stopni C.
Racuszki
owsiane
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych
namoczonych w gorącej wodzie, pół szklanki maślanki naturalnej lub kefiru, 3
łyżki mąki razowej, 1 jajko, łyżka słodziku, szczypta cynamonu
Przygotowanie: Wszystkie składniki
wymieszać, powinna wyjść gęsta papka, jeśli będzie za rzadkie dodajcie mąki lub
płatków. Następnie usmażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym, na
patelni teflonowej. Racuszki owsiane dobrze smakują z serkiem homogenizowanym
lub konfiturą owocową.
Tosty
ze świeżymi jabłkami / gruszkami
Składniki: jabłko lub gruszka,
pełnoziarnisty chlebek, ser żółty, szynka
Przygotowanie: Owoce pokroić w plastry.
Na chlebku położyć plastry szynki, jabłka, następnie przykryć plastrem żółtego
sera. Zapiec w piekarniku w temp. około 150 st. C
Omlet
z bobem
Składniki: 6 jajek, 1 kg bobu, 2 cebule,
5 łyżek mleka, 1 łyżka oliwy, bulion, sól, zielona pietruszka
Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie lekko
podsmażyć obraną i posiekaną cebulę. Następnie dodać bób. Całość smażyć,
mieszając cały czas i dodając po łyżce bulionu. Jajka dokładnie ubić z mlekiem,
doprawić solą. Na drugą patelnię posmarowaną oliwą wlać masę jajeczną. Smażyć,
delikatnie potrząsając patelnią, by omlet nie przywarł. Kiedy masa zacznie
zastygać, ułożyć usmażony bób i lekko docisnąć go widelcem. A kiedy jajka
całkowicie się zetną, zsunąć omlet na talerz. Posypać posiekaną pietruszką.
Naleśniki
zielone
Składniki: 1 szklanka mleka, 10 dag mąki
razowej(można użyć zmielonych płatków owsianych), 2 jaja, 15 dag szpinaku, 0,5
łyżeczki gałki muszkatołowej, sól.
Przygotowanie: Mleko, mąkę, sól oraz
gałkę muszkatołową ubić na jednolitą masę, następnie odstawić na godzinę. 2
jaja utrzeć ze zmiksowanym sparzonym szpinakiem, potem połączyć z przygotowanym
ciastem i dokładnie wymieszać. Następnie usmażyć naleśniki. W naleśniki można
zawinąć dowolny farsz.
Bułeczki
na śniadanie
Składniki: 400 g maki pszennej razowej,
poł kostki drożdży, szklanka cieplej wody, łyżeczka soli, lóżka oliwy
Przygotowanie: Wszystkie składniki
wymieszać, ciasto nie może być za bardzo zbite. Następnie uformować bulki,
wyłożyć je na blachę z papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać (w tym
czasie trochę wyrosną) do 180 stopni i piec maks. 15 min.
Omlet
z owocami
Składniki: 2 jajka, ćwierć szklanki
mleka, oliwa z oliwek, owoce (np. kilka malin, truskawek, pół jabłka lub garść
borówek itp.), łyżeczka miodu
Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy z
mlekiem i uzyskaną masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (+ kilka kropel
oliwy z oliwek). Kiedy omlet uzyska złocisty kolor zdejmujemy z patelni i
smarujemy po jednej stronie miodem. Na stronę posmarowaną rozkładamy owoce wg
uznania.
Naleśniki
owsiane
Składniki: 60 g płatków owsianych, 4
białka, 60 g serka wiejskiego lub b. miękkiego tofu, 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego, po około 1/4 lyzeczki cynamonu i galki muszkatalowej
Przygotowanie: Całość zmiksować, patelnie
rozgrzać, dodać kilka kropli oliwy z oliwek i usmażyć
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.