Jednym z najlepszych sposobów na odchudzanie jest jedzenie owoców, a
zwłaszcza warzyw. Warzywa zawierają dużo błonnika, wody, witamin, a w dodatku
są niskokaloryczne. Wszystkie te składniki służą nie tylko zdrowiu czy urodzie,
ale także naszej sylwetce.
Dieta warzywna to także dieta oczyszczająca, skierowana do osób, które
chcą oczyścić swój organizm z toksyn, a dodatkowo schudnąć kilka kilogramów.
Zaletą warzyw jest to, że większa ilość błonnika i wody powoduje
efektywne i skuteczne odchudzanie poprzez zapewnienie poczucia sytości. Ponadto
składniki te zapobiegają odwodnieniu się organizmu, co może nastąpić na skutek
utraty masy ciała. Do dodatkowych zalet diety warzywnej należy to, że jest to
dieta tania i prosta.
Dieta warzywna sprawdza się w czasie, gdy nasz organizm potrzebuje
zastrzyku witamin, czyli najczęściej po zimie, kiedy spożywamy większą ilość
przetworzonych produktów. Dlatego najlepszym momentem na zastosowanie diety
warzywnej jest wiosna.
Na czym polega dieta warzywna?
Codzienna dieta powinna zawierać 5 porcji warzyw lub owoców. Jednak, aby
stracić na wadze niezbędne jest zwiększenie ilości porcji warzyw. Dieta warzywna
polega na tym, że przez 5 - 7 dni je się tylko warzywa. W tym czasie należy
wyeliminować inne produkty takie jak mięso, pieczywo, słodycze oraz kawę i
czarną herbatę. W diecie warzywnej nie określa się ilości warzyw, które można
spożyć czy liczbę posiłków. Warzywa można jeść w dużych ilościach, aż do
uczucia sytości. Warzywa można przygotowywać w dowolny sposób: gotować na
parze, na półtwardo, w postaci zupy czy jeść na surowo. W diecie tej sprawdzą
się również warzywa kiszone, duszone i blanszowane. Można także spożywać warzywa
w postaci surówek lub sałatek. Do przyprawienia można użyć zioła, pieprz i
cytrynę. Nie należy stosować soli.
Podczas stosowania diety warzywnej należy pamiętać o piciu dużej ilości
wody niegazowanej (około 1,5 do 2 l). Dozwolone jest także picie zielonej
herbaty.
Po upływie 5 dni można wprowadzać do diety nabiał w postaci maślanki,
masła, jogurtu czy chudego mięsa i gotowanej ryby.
Dieta warzywna a najlepsze warzywa na odchudzanie
Powszechnie wiadomo, że nie wszystkie warzywa przyspieszają odchudzanie.
Dodatkowo, niektóre zawierają mniejszą ilość kalorii, a większą witamin i
składników odżywczych. Warzywa, które sprzyjają odchudzaniu, to te zielone:
szpinak, brokuły, kapusta czy brukselka.
Poniżej przedstawiamy 5 najlepszych warzyw na odchudzanie:
Brokuły - nie zawierają tłuszczu i składają się z wody, witamin,
składników mineralnych, węglowodanów i białka. Zawarte w brokułach węglowodany
spalane są powoli, zatem dostarczają energii na długie godziny.
Brukselka i kapusta – są do siebie podobne ze względu na dużą zawartość
błonnika i niewielką ilość kalorii. Są popularnym składnikiem diety ze względu
na śladową zawartość tłuszczu i kalorii. Natomiast bogate są w witaminy i
składniki odżywcze takie jak witamina C, A, K, B6, kwas foliowy, mangan czy
potas.
Fasolka i marchew – fasolka bogata jest w białko i błonnik. Maja niską
zawartość tłuszczu, a dodatkowo smakuje nawet na surowo. Można ją dodać do
sałatek lub jeść prosto z puszki. Natomiast marchew bogata jest w witaminy A,
K, C oraz składniki mineralne. Podobnie jak fasolka można jeść ją na surowo.
Pory – są dobą alternatywą dla cebuli. Można je dodawać do sałatek i
surówek. Pory posiadają mnóstwo witamin i składników odżywczych.
Szpinak – to kolejne warzywo, które sprzyja odchudzaniu. Szpinak jest
popularny w wegetariańskich dietach ze względu na bogactwo witamin i składników
odżywczych takich jak A, C, K, E, B6, ryboflawina, kwas foliowy, żelazo, wapno,
fosfor, magnez, potas, miedź i mangan. Dodatkowo jest ma dużą ilość błonnika.
Inne warzywa, które pomogą Ci schudnąć to: czerwona i zielona papryka,
soki warzywne, sok z marchwi, sos pomidorowy, sałata rzymska.
Lista polecanych warzyw:
- brokuły, rzodkiewka, szpinak, brukselka, kalafior, por, kapusta, sałata, marchewka, burak ćwikłowy, kalarepa,
czosnek, pietruszka, ogórek.
Dieta warzywna a sok z warzyw
Jednym ze sposobów zwiększenia spożycia warzyw jest włączenie do swojej
diety soków warzywnych. Dzięki temu Twój organizm wchłonie więcej witamin i
składników odżywczych.
Na początku możesz przygotowywać sok z warzyw, które lubisz spożywać w
całości. Potem możesz stopniowo dodawać inne warzywa (np. takie jak kapusta).
Sok warzywny możesz wzbogacić sokiem z owoców: cytryny, limonki, żurawiny
czy kokosu. Do soku z warzyw warto dodać odrobinę imbiru, który przyniesie
korzyści zdrowotne dla całego układu sercowo-naczyniowego.
Sok z warzyw, pomimo dużej zawartości witamin, ma także kilka minusów.
Jest to przede wszystkim brak błonnika, który nie zapewni Ci poczucia sytości i
nie przyspieszy metabolizmu. Zatem nie rezygnuj ze spożywania surowych czy
gotowanych warzyw. Sok warzywny jest jedynie dodatkiem do diety warzywnej.
Dieta warzywna a fasola
Czy wiesz, że porcja fasoli ma taką samą ilość białka co porcja mięsa?
Zawartość kalorii jest podobna, ale ilość tłuszczu w fasoli jest śladowa.
Fasola zawiera dużą ilość błonnika, a ponadto bardziej wypełni Twój żołądek.
Dieta warzywna a ekologiczne warzywa
W diecie warzywne jakość warzyw ma ogromne znaczenie, dlatego tak ważne
jest spożywanie ekologicznych warzyw, czyli uprawianych bez użycia pestycydów
czy nawozów. Zatem warto kupować warzywa na lokalnych rynkach lub bezpośrednio
od rolników, dzięki temu będziesz mieć pewność, że zakupione warzywa są świeże.
Dieta warzywna jadłospis (przykładowy jadłospis)Dieta warzywna przepisy
I dzień
Pierwsze śniadanie: Sałatka ze świeżych warzyw, 200 ml soku z marchwi
Drugie śniadanie: sok z warzyw, surówka z marchewki i selera z odrobiną
soku z cytryny
Obiad: sałatka z rzepy (1 rzepę, 1 jabłko, 2 marchewki ścieramy na tarce,
a następnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny); szaszłyki z warzyw (kolorowa
papryka, cukinia, cebula – pieczone na grillu lub w piekarniku)
Kolacja: mała główka sałaty z ogórkiem, cebulą i pietruszką, krem z
jarzyn
II dzień
Śniadanie: sok pomidorowy, sałatka z sałaty, pomidora, ogórka i odrobina
oliwy z oliwek
Drugie śniadanie: surówka z marchwi i selera
Obiad: Zupa z kalafiora (ugotować kalafior z marchewką, pietruszką i
wodą; doprawiamy oregano, a następnie miksujemy na krem)
Kolacja: zapiekane warzywa, surówka z kapusty kiszonej i marchewki
III dzień
Śniadanie: 200 ml soku marchewkowego, surówka z białej rzodkwi,
posiekanej cykorii z dodatkiem pietruszki
Drugie śniadanie: surówka z sałaty lodowej, ogórka i szczypiorku
Obiad: duża porcja różnych warzyw, gotowane na parze brokuły z dodatkiem
oliwy z oliwek, surówka z ogórka kiszonego i pomidora
Kolacja: leczo z warzyw (ogórki kiszone, papryka zielona i czerwona,
pomidory, cukinia i cebula; wszystkie składniki pokroić, dusić w niewielkiej
ilości wody; po uzyskaniu miękkiej konsystencji wrzucić liść laurowy;
przyprawić zmieloną, słodką papryką i pieprzem ziołowym)
IV dzień
Śniadanie: sok warzywny, sałatka z ogórka, pomidora, żółtej papryki,
liści szpinaku i sałaty rukoli. Całość skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny
oraz ziołowymi przyprawami.
Drugie śniadanie: sok z pomidora lub marchewki, pasztet warzywny
Obiad: gotowany kalafior z sosem warzywnym, koktajl warzywny (zmiksować: 3
marchewki, pół selera, mała cebula i 4 sparzone i obrane ze skórki pomidory)
Kolacja: surówka z papryki, pomidora i cebuli, brokuł gotowany
V dzień
Śniadanie: sok warzywny, surówka z sałaty lodowej, ogórka i szczypiorku
Drugie śniadanie: sok marchewkowy, sałatka z pomidorów
Obiad: zupa jarzynowa z cukinią; papryka nadziewana warzywami (2 papryki,
seler, pietruszka, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku zmiażdżone,500 ml
przecieru pomidorowego, zioła prowansalskie , woda; farsz: starta i wymieszana
marchewka, pietruszka i seler; sos: wymieszany przecier pomidorowy, zmiażdżony
czosnek, pokrojona cebula i zioła prowansalskie; do wydrążonej i przyciętej
papryki nalać po łyżce sosu, następnie napełnić farszem. Włożyć do naczynia
żaroodpornego. Wierzch papryk polewamy sosem, a do pozostałej reszty sosu wlać
1 szklankę wody i wlać na dno naczynia, przykryć pokrywką; piec 1 godzinę w 160
stopniach.
Kolacja: leczo warzywne (3 papryki: czerwona, żółta i zielona, cebula,
przecier pomidorowy,1 łyżka papryki słodkiej, 2 ząbki czosnku, pieprz i 1 łyżka
ziół prowansalskich; pokroić paprykę i cebulę w kostkę; dodać czosnek, paprykę
słodką, pieprz, zioła i dusić warzywa; po kilku minutach dodać przecier
pomidorowy; mieszać i gotować aż papryka będzie miękka; do leczo można także
dodać pomidory, kabaczek i cukinię).
Dieta warzywna efekty:
Dieta warzywna przynosi bardzo szybko efekty w postaci zgubionych
kilogramów. Jeśli będziesz trzymać się zasad, możesz stracić 3 - 5 kg. Jednak,
aby ustrzec się przed efektem jo-jo warto po jej zakończeniu wprowadzać
pozostałe składniki (chleb, mięso) stopniowo. A oto efekty diety warzywnej:
- Stabilizacja ciśnienia krwi i poziomu cukru.
- Regulacja pracy przewodu pokarmowego.
- Usunięcie toksyn z organizmu, oczyszczenie przewodu pokarmowego.
- Usunięcie zapasu tłuszczu.
- Utrata wagi.
- Obniżenie poziomu cholesterolu.
- Regeneracja organizmu.
- Dostarczenie organizmowi dużej ilości witamin i składników odżywczych.
- Poprawa stanu skóry.
- Spożywane posiłki są niskokaloryczne, zatem możesz czuć się senny.
Uwagi:
- Diety warzywnej nie należy stosować dłużej niż 7 dni, gdyż nasz
organizm potrzebuje różnych składników odżywczych i witamin, a których same
warzywa nie mogą nam dostarczyć.
- Dieta powinna być stosowana tylko przez osoby zdrowe. Nie powinny jej
stosować kobiety w ciąży oraz młodzież.
- Uczucie głodu nie powinno występować w tej diecie, gdyż można jeść
wszelkie warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.