Dieta South Beach – przepisy faza druga DESERY
W diecie South Beach możliwe jest spożywanie deserów, dlatego poniżej znajduje się kilkadziesiąt sprawdzonych pomysłów na to jak przygotować przepyszny deser z uwzględnieniem wymogów diety fazy drugiej.
SMACZNEGO!
Kremowy
deserek z dodatkami
Składniki: serek Ricotta, kubek jogurtu
naturalnego 0%, dodatki wg uznania (cynamon, kakao, słodzik, aromaty, orzechy)
Przygotowanie: Wrzucić do miski lub
miksera kubeczek jogurtu, łyżkę serka Ricotta, dodatki i zmiksować wszystko na
gładką masę.
Ciasto
kokosowe
Składniki: 5 białek, 10 - 15 dag kokosu
(można zastąpić w mielonymi migdałami lub płatkami migdałowymi), słodzik,
szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie: Białka posolić i ubić
pianę na sztywno, do piany dodawać po trochu słodzika, ubijać do czasu aż
słodzik się rozpuści. Proszek wymieszać z mielonymi migdałami, dodawać bardzo
powoli mieszając z pianą. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 – 130 st. C.
Ciasto będzie gotowe kiedy odstaje od boków i nakłute przestaje się nie kleić
do patyczka.
Ptasie
mleczko
Składniki: 1 galaretka bez cukru, słodzik,
1 mały jogurt
Przygotowanie: zrobić galaretkę wg.
przepisu na opakowaniu, posłodzić słodzikiem, do zimnej masy dodać jogurt,
następnie dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki
Wiosenne
babeczki drożdżowe z otrębami i twarogiem
Ciasto:
3 łyżki chudego twarogu, 4 łyżki
zmielonych otrąb owsianych, 2 łyżki zmielonych otrąb pszennych, 2 łyżeczki
sypkich drożdży, 2 jajka, słodzik do smaku, aromat śmietankowy
Farsz:
Twarożek zmielić ze słodzikiem lub dżemem
truskawkowym
Przygotowanie: Ubić białka, a resztę
składników na ciasto zmiksować i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 min.
Przygotować farsz. Białka połączyć z ciastem drożdżowym, napełnić foremki do
muffinów. Do każdej babeczki dodać 'kleks' farszu (około jednej łyżki
stołowej). Piec 20 minut w 180 stopniach.
Muffiny
z czarnej fasoli
Składniki: 1 puszka czarnej fasoli, 2
łyżki mleka odtłuszczonego granulowanego, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia, słodzik do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, (opcjonalnie: 1 łyżka
kakao, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, aromat rumowy,
waniliowy, orzechy, bakalie, owoce (truskawki, borówki), konfitury bez cukru,
dżem, żurawina, wiórki kokosowe)
Przygotowanie: Fasolę odsączyć i
dokładnie wypłukać, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Następnie ubić
jajka, dodać suche składniki i oliwę, całość zmiksować. Dodać masę z fasoli,
zmiksować. Następnie wsypać orzechy lub owoce (wg własnego usnania), wymieszać.
Przelać do foremek na muffiny, piec 40 minut w 180 stopniach C.
Racuchy
drożdżowe z owocami
Składniki: mąka pełnoziarnista, około
1/3-1/2 szklanki chudego mleka, 1-2 białka, 10-20 gram drożdży, szczypta soli,
trochę fruktozy, dowolne owoce
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim
mleku, dodać fruktozę (ok. łyżeczki) i mąkę. Całość powinna mieć konsystencję
kwaśnej śmietany. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok 15
minut). Na koniec dodać ubitą pianę i pokrojone owoce (np. 1 jabłko, 1 gruszkę)
i sól. Następnie smażymy na patelni teflonowej, bez tłuszczu.
Ciasto
bananowe
Przygotowanie: Zmiksować w blenderze 2
banany. Wrzucić do tego posiekane migdałym, orzechy włoskie, orzechy laskowe,
otręby, słonecznik (lub jeszcze inne składniki) i wymieszać. Taką masę wylać na
blachę do pieczenia. Piec przez około 20 - 25min w temperaturze 180 stopni C.
Razowe
muffiny bananowe
Składniki: 1 szkl. płatków owsianych, 3/4
szkl. mleka odtłuszczonego, 1 jajko, 2 banany (rozgniecione), 3 łyżeczki
proszku do pieczenia, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki
muszkatołowej, 1 i 1/4 szkl. mąki razowej, 3 łyżki substytutu cukru, 1 łyżeczka
zmielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szkl. suszonej żurawiny
Przygotowanie: Płatki śniadaniowe zemleć.
Jajko roztrzepać widelcem, połączyć z mlekiem, oliwą oraz bananami. Na koniec
wsypać zmielone płatki i zostawić na 5 minut. Następnie dodać resztę składników
(oprócz żurawiny) , wymieszać i wsypać żurawinę. Nakładać do foremek
muffinkowych i piec 20-25 minut w temp. ok. 200 st. C.
Razowe
muffiny z otrębami
Składniki: 2 szkl. otrębów pszennych, 1
szkl. mąki pszennej razowej, 1 szkl. otrębów owsianych, 2 łyżeczki sody
oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2/3 szkl.
Jogurtu, 2 duże jajka, 2/3 szkl. Mleka, 1/3 szkl. oliwy z oliwek, 1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
Przygotowanie: W jednej misce wymieszać
suche składniki , a w drugiej mokre. Następnie wszystko razem połączyć i krótko
wymieszać. Napełniać foremki muffinkowe (do pełna). Piec w temperaturze około
200 st.C. 20 - 25 minut.
Razowe
muffiny z brzoskwinią i słonecznikiem
Składniki: 300 g mąki razowej, 1 płaska
łyżeczka sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 2
łyżki stołowe substytutu cukru, starta skórka z 1 pomarańczy, 250 g brzoskwiń
lub moreli, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany (może być jogurt), 5 - 6 łyżek
ziaren słonecznika
Przygotowanie: W naczyniu wymieszać mąkę,
proszek, sodę, substytut cukru, startą skórkę z pomarańczy. W drugim naczyniu
rozbić jajka i roztrzepać, dodać śmietanę lub jogurt, brzoskwinie, wymieszać.
Następnie połączyć zawartość obu naczyń. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami,
do każdej nałożyć ciasta, posypać słonecznikiem. Całość piec w temperaturze
około 200ºC przez 18 - 20 minut, studzić na kratce. Muffiny podawać na ciepło
lub wystudzone.
Muffiny
z czereśniami i orzechami
Składniki: 1,5 szklanki mielonego
siemienia lnianego, 2 szklanki czereśni bez pestek, 1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich 2 jajka, 80g masła, 1 szklanka mleka lub maślanki, 1 łyżeczka
sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opcjonalnie słodzik,
cynamon do posypania
Przygotowanie: W jednej miseczce
dokładnie wymieszać ze sobą składniki suche - siemię, orzechy, sodę i proszek
do pieczenia. W drugiej mokre - stopione masło, mleko, roztrzepane jajka i
czereśnie.
Następnie połączyć zawartość obu misek.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C, formę na muffiny wyłożyć bibułkami lub
posmarować tłuszczem. Napełnić ciastem. Piec przez około 25-30 min, aż babeczki
dobrze się zarumienią. Tuż przed podaniem posypać cynamonem.
Muffinki
twarogowe z ziołami
Składniki: 3 jajka, 2 łyżeczki mąki
razowej, 100 g odciśniętego twarogu, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pół
papryki, sól
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do
175°C, żółtka jajek zmieszać z twarogiem, pokrojoną w kostkę papryką, mąką,
czosnkiem i przyprawami. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą
twarogowo-żółtkową. Nakładać do foremek. Piec przez ok. 30 minut.
Jablkowe
muffinki
Składniki: 3 jaja, 1 jogurt naturalny,
150 g mąki pełnej (ciemnej), 1/2 paczki proszku do pieczenia, 100 g cukru
brązowego (jeśli owoce są słodkie można zrezygnować), sól, jabłka (lub inne
owoce np. gruszki)
Przygotowanie: Pokroić jabłka, posypać
cukrem brązowym i odstawić na 30 min. Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać
resztę składników - jabłka. Całość wlać do foremek i piec przez ok 20min w
180°. Można także posypać posiekanymi orzechami po wierzchu.
Muffinki
owsiano- serowe
Składniki: 4 łyżki otrębów, 1 jajko,
kostka twarogu, aromat, proszek do pieczenia, pół szklanki płatków owsianych
oraz pół szklanki musli (ale bez cukru)
Przygotowanie: Dokładnie wymieszać twaróg
z jajkiem, następnie dodać resztę składników. Muffinki wstawić do piekarnika na
30 min w temp. 180 – 200 st. C
Kokosanki
Składniki: 40 g (1/3 szklanki) mąki
pszennej, 230 g (3 szklanki) wiórek kokosowych, szczypta soli, 175 ml (3/4
szklanki) mleka słodzonego z puszki (można zastąpić zwykłym mlekiem 1,5 %),
kilka kropel aromatu waniliowego, słodzik
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do
180°C. Mąkę wymieszać z solą w misce. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Następnie wlać mleko, dodać wanilię i dokładnie wymieszać, aż do otrzymania
gęstej masy. Następnie formować małe kulki i układać na blaszce. Można też
nakładać po prostu łyżeczką, by otrzymać bardziej nieregularne kształty. Należy
piec na papierze do pieczenia przez około 12 - 14 minut, do otrzymania
złocistego koloru.
Ciasto
migdałowe
Składniki: 200 g zmielonych migdałów, 3
jaja, 85 g chudego masła roślinnego, bakalie grubo pokrojone (ilość wg uznania)
łyżeczka proszku do pieczenia, słodzik -
2 łyżki (ilość wg uznania), aromat
cytrynowy, (opcjonalnie: można dodać garść wiórków kokosowych i odrobine
płatków owsianych)
Przygotowanie: Zmieszać masło, jaja,
migdały, proszek oraz resztę składników. Następnie masę umieścić w naczyniu
obłożonym papierem do pieczenia. Piec 30-40 min w temp. 170 st. C.
Krajanka
owsiano - migdałowa
Składniki: 1 szklanka mąki razowej, pół
łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szklanka płatków owsianych, około 125 ml oliwy z
oliwek, 3 łyżki substytutu cukru, pół szklanki posiekanych orzechów, można
dodać trochę gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Mąkę, płatki owsiane, sodę
i substytut cukru wymieszać. Dodać oliwę (jeśli masa jest zbyt sypka można
dodać więcej oliwy lub np. rozgniecionego widelcem banana), następnie
wymieszać. Wylepić dno formy (20 x 20 cm), a na wierzchu posypać czekoladą i
orzechami. Całość piec przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Wystudzić, pokroić na kwadraty.
Tarta
twarogowo-jabłkowa
Składniki: 3 duże jabłka, płatki
migdałowe, 2 jajka, cynamon, 1 kostka twarogu - 200 gram, słodzik, 1-2 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej, olejek waniliowy
Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić na
mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, polać odrobiną wody, posypać cynamonem i
opcjonalnie dodać słodzik. Następnie dusić do miękkości, żeby cała woda
odparowała. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Twaróg "rozdziobać" widelcem,
dodać żółtka, słodzik, olejek i dobrze wymieszać. Dodać mąkę, a białka ubić na
sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z twarogiem, żeby masa była dość pulchna.
Małą blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, troszkę posmarować olejem. Wyłożyć
masę na całą blaszkę na grubość ok 1cm. podpiec przez około 10 min. Na wierzch
wrzucić mus jabłkowy – (jabłka mogą być w niewielkich kawałeczkach) i posypać
po wierzchu płatkami migdałowymi. Całość zapiekać przez kolejne około 20min.
Bezowe
jabłka
Składniki: 0,5 kg jabłek, 1/4 łyżeczki
zmielonego cynamonu, słodzik, 2 jajka
Przygotowanie: Obierz i pokrój jabłka.
Gotuj je z dodatkiem jednej łyżki wody, cynamonem do momentu, aż będą miękkie.
Wbij żółtko i przełóż wszystko do 4 miseczek żaroodpornych. Ubij białka jajek,
aż będą sztywne, dodaj do smaku skruszony słodzik. Polej tym jabłka i piecz w
piekarniku 350°C przez ok. 15 minut. Gotowe!
Granita
jagodowa
Skadniki: 1/2 szklanki wody, 30 dag
mrożonych jagód lub borówek amerykańskich, 1/4 szklanki substytutu cukru, 1
cytryna (zetrzeć skórkę i wycisnąć sok cienkie kawałki skórki cytrynowej do
dekoracji),
1/2 szklanki niskotłuszczowej bitej
śmietany
Przygotowanie: W małym garnku na średnim
ogniu zagotować wodę z substytutem cukru. Gotować przez 2 minuty, a następnie
odstawić i schłodzić do temperatury pokojowej. W naczyniu miksera lub robota
kuchennego umieścić jagody, skórkę cytrynową, sok cytrynowy i ostudzony syrop.
Za pomocą końcówki z metalowym ostrzem miksować przez 2 minuty lub aż jagody
będą grubo rozdrobnione. Przelać do małej metalowej miski i zamieszać kilka
razy widelcem, rozdrabniając ewentualnie większe kawałki. Nakryć miskę folią,
wstawić do zamrażalnika i zostawić do następnego dnia. Nałożyć masę do 6
szklanych pucharków, udekorować kawałkami skórki cytrynowej i nałożyć śmietanę
(według uznania).
Muffinki
owsiane
Składniki: 250 g mąki razowej (1,5
szklanki), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 90 g płatków owsianych (1
szklanka), 200 ml mleka, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 85
g żurawiny lub rodzynków lub pół na pół, 75 ml oleju rzepakowego, 4 łyżki cukru
(lub np. słodzik), 5 łyżek miodu płynnego (można mniej)
Przygotowanie: Wszystkie płynne składniki
czyli: mleko, jajka, olej, miód mieszamy w jednej misce. Natomiast w drugiej
misce mieszamy suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, płatki, sól,
cynamon, żurawinę, słodzik. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy tak
tylko żeby się połączyło (mogą zostać grudki). Napełniamy foremki do mufinek i
pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Muffinki są dobre z dżemem (niesłodzonym)
lub twarożkiem.
Placuszki
otrębowe
Składniki: 40g otrębów (około 4 łyżki),
50 ml mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropelek dowolnego
aromatu
Przygotowanie: Wszystkie składniki
dokładnie mieszamy, nabieramy na łyżkę stołową i smażymy niewielkie placuszki
na patelni bez tłuszczu (jednak można użyć kilku kropel oliwy z oliwek).
Placuszki można je jeść z serkiem, owocami czy dżemem niesłodzonym.
Ciasto
Biszkoptowe z jabłkami
Składniki: puszka białej fasoli -
opłukanej i bardzo dobrze odsączonej, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka -
osobno białka i żółtka, 1 łyżeczka drobno zmielonej czarnej herbaty, kilka
kropel zapachu rumowego, 0,5 łyżeczki sody, 2 łyżki, 2 średnie jabłka pokrojone
na kawałki i posypane cynamonem
Przygotowanie: Utrzeć żółtka z fruktozą,
tłuszczem na puszystą masę.
Całość przelać do blendera i dodać
herbatę, proszek do pieczenia, sodę i fasolę - dokładnie zmielić na gładką
masę. Następnie ubić białka z pozostałą łyżką fruktozy. Przełożyć białka do
masy jajeczno fasolowej i delikatnie choć dokładnie wymieszać. Na dnie
silikonowej formy ułożyć niewielką warstwę jabłek, zalać masą i na wierzchu
ułożyć pozostałe jabłka. Całość można posypać cynamonem. Piec ok 55 min w
160-180 stopniach, sprawdzić patyczkiem czy dobre.
Ciastka
czekoladowo - malinowe bez mąki
Składniki: 3/4 szklanki kawałeczków
gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki granulowanego substytutu cukru, 1/2 szklanki
margaryny, 1/2 szklanki niesłodzonego kakao, 3 duże jajka, 1/2 szklanki malin
Przygotowanie: Potrzebna foremka na 12
muffinek. Do garnka z grubym dnem włożyć czekoladę i margarynę i na małym ogniu
rozpuścić w średniej misce wymieszać kakao z substytutem cukru dodać jaja i
ubijać aż składniki się połączą. Ubijając wlać czekoladę z margaryna i mieszać
do polaczenia składników rozłożyć ciasto do foremek (około 2,5 łyżki masy na
foremkę) i delikatnie wcisnąć po 3 maliny do każdej porcji, piec 12-15 min w
piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż na powierzchni pojawi się cienka
chrupiąca warstwa.
Keks
czekoladowo-owocowy
Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
1 szklanka posiekany orzechów włoskich, 4 -5 łyżek fruktozy, 4 jajka, 100 ml
oliwy, 200 g suszonych pokrojonych moreli, tabliczka pokruszonej czekolady bez
cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Przygotowanie: Olej, fruktozę, sól ubijać
trzepaczką lub mikserem aż do rozpuszczenia fruktozy. Jajka dodawać po jednym
nadal ubijając aż powstanie puszysta masa. Mąkę wymieszana z proszkiem do
pieczenia dodawać po trochu do masy. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę,
morele i orzechy. Delikatnie wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem
do pieczenia. Piec 50-60min w nagrzanym piekarniku do 180 C.
Ciasteczka
z masłem arachidowym i galaretką
Składniki: 3/4 szklanki granulowanego
substytutu cukru, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 1 duże jajko, 1/4 szklanki dżemu bez cukru, 1 szklanka kremowego
masła arachidowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie: Zmiksować substytut cukru
z jajkiem i olejkiem, a po około 3 min
dodać masło arachidowe i sodę, dalej miksować do polaczenia składników i
utworzenia ciasta. Następnie uformować
24 kulki (około 2 łyżeczki) rozpłaszczyć je lekko zrobić dziurkę i nałożyć poł
łyżeczki dżemu, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 12-15 min aż się
lekko zrumienia
Placek
maślankowy
Składniki: 1 szkl maślanki, 2,5 szkl mąk
pp, 0,5 szkl oleju, 1 szkl cukru (lub 1/4 szkl fruktozy), 3 jajka (całe), 1
mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki), 1 cukier waniliowy (można zastąpić
aromatem waniliowym)
Przygotowanie: Wszystko wrzucić do miski,
wymieszać i wylać na blachę. Na ciasto wyłożyć owoce. Piec ok. 40-45 min w temp
180 st. C.
Suflet
jabłkowo-migdałowy
Składniki: 3 średnie nadające się do
pieczenia jabłek, obrane pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone na kawałki,
1 / 4 szklanki wody, 5 białek jaj, 3 łyżki substytutu cukru, 1/2 łyżeczki
ekstraktu migdałowego, 1/4 szklanki prażonych migdałów w plasterkach (wg
uznania)
Przygotowanie: Do dwulitrowego garnka
wlać wodę i włożyć jabłka. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
ogień do słabego, nakryć i powoli gotować, od czasu do czasu mieszając, przez
10 minut lub aż jabłka będą miękkie. Domieszać substytut cukru i ekstrakt
migdałowy. Zdjąć z palnika i schłodzić. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. W
dużej misce za pomocą miksera ustawionego na dużą szybkość ubić białka jaj na
sztywną pianę. Plastikową łopatką delikatnie wymieszać ją z masa jabłkową.
Przełożyć otrzymaną masę do półtoralitrowego naczynia do pieczenia sufletów.
Piec przez 15 minut lub aż suflet urośnie, a jego powierzchnia się zarumieni.
Przed podaniem posypać migdałami (wg
uznania). Podawać na ciepło.
Ciastka
czekoladowo-malinowe bez mąki
Składniki: 3/4 szklanki kawałeczków
gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki granulowanego substytutu cukru, 1/2 szklanki
margaryny, 1/2 szklanki niesłodzonego kakao, 3 jajka, 1/2 szklanki malin
Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem
włożyć czekoladę i margarynę i na małym ogniu rozpuścić. W średniej misce
wymieszać kakao z substytutem cukru dodać jaja i ubijać aż składniki się
połączą. Ubijając wlać czekoladę z margaryna i mieszać do polaczenia
składników. Rozłożyć ciasto do foremek (około 2,5 łyżki masy na foremkę) i
delikatnie wcisnąć po 3 maliny do każdej porcji, piec 12-15 min w piekarniku
nagrzanym do 190 stopni, aż na powierzchni pojawi się cienka chrupiąca warstwa.
Ciasto
drożdżowe
Składniki: pół kostki drożdży, 2 łyżki
fruktozy, 1-2 łyżeczki fruktozy,
1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1/3 szklanki
oleju, 0,5 kg mąki razowej, szczypta soli
Przygotowanie: Drożdże z cukrem i
fruktozą połączyć i poczekać aż się upłynnią, dolać podgrzane (nie gorące!)
mleko, posypać 3 łyżkami mąki (nie mieszać). Przykryć ściereczką i w ciepłe
miejsce aż wyrośnie. resztę mąki połączyć z jajkiem olejem i solą, dolać
wyrośnięty zaczyn i wymieszać. Wychodzi z tego takie dość rzadkie ciasto, znowu
do wyrośnięcia. Wyrośnięte wylać na blaszkę ułożyć owoce (borówki, truskawki,
jabłko z cynamonem, śliwki, czereśnie itp.) i do piekarnika (jeszcze nie
nagrzanego niech ciasto podrośnie). Piec ok 30 min w temp 180 – 200 st. C.
Razowy
murzynek
Składniki: 1/3 szkl oliwy, 3/4 szkl.
Fruktozy, 1/4 szkl. mleka 0,5%, 2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie: Wszystkie składniki
wymieszać, zagotować i wystudzić, odłożyć 1/2 szkl. na polewę. Do masy
wmiksować 1 szkl. mąki razowej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, ew.
olejek np. migdałowy, posiekane bakalie. ubić pianę z 2 białek, delikatnie
domieszać do ciasta. Wlać do keksówki lub tortownicy lub z kominkiem i piec 40
min w 170 st. C.
Sernik
na zimno
Składniki: 75 dag twarożku homogenizowanego,
3 opakowania galaretki; dodatki: ½ kg owoców, 2 opakowania galaretki, masło do
posmarowania formy, 1 łyżka substytutu cukru pudru
Przygotowanie: Przygotować 3 galaretki z
połowy ilości wody (3 szklanki), lekko przestudzone wymieszać z serkiem. Tortownicę
wysmarować masłem, oprószyć słodzikiem, wlać masę serową, wystudzić i wstawić
do lodówki. Pozostałe galaretki przygotować w normalnej ilości wody i
wystudzić, owoce ułożyć na serze i zalać krzepnącą galaretką.
Sernik
light
Składniki: ok. 400 g. chudego twarogu,
fruktoza, masło niskotłuszczowe, 3 jajka, odrobina proszku do pieczenia, otręby
Przygotowanie: Twaróg ucieramy lub
mielimy alby nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobinką
soli, a żółtka ucieramy z fruktozą. Do twarogu dodajemy żółtka i ucieram na
jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia i na końcu białko delikatnie
mieszając aby nie opadło. Formę na sernik wysmarować masłem i posypać otrębami.
Wlać sernik i wstawić do nagrzanego piekarnika (ok.180-200 stopni). Piec aż
ciasto będzie rumiane i będzie odchodzić od ścianek formy.
Substytut
sernika
Przygotowanie: 2 złotka mieszamy
dokładnie z serkiem homogenizowanym - ok. 250 - 300 g. Dodajemy słodzik wraz z
aromatem rumowym albo innym. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i
delikatnie łączymy z mieszaniną serka i żółtek.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy owoce
np. pokrojone brzoskwinie albo maliny, na to wykładamy masę serową i zapiekamy
przez ok. 15-20 min. w temperaturze ok. 200 stopni, aż stężeje i będzie lekko
złota od góry.
Rolada
z jabłkami
Składniki: 5 jaj, 1 szklanka mąki z
pełnego przemiału, 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki, 1 szklanka fruktozy,
łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: Na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry, posypujemy
cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy około 30
minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę i
zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną roladę można
posypać rozdrobnioną fruktozą.
Owocowe
babeczki
Składniki: teflonowe foremki do babeczek
(24 małe lub 12 dużych), 2 kwaśne jabłka (200g), 10 zmiażdżonych słodzików, 2
łyżki otrąb owsianych, 2 jaja, oddzielnie żółtka i białka, 1 łyżeczka cukru
waniliowego (może być bez), 1 łyżka migdałów (płatki)
Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do temp.
200C
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i
odstawić. Żółtka utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę. Dodać łyżkę otrąb i
dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier waniliowy. Do żółtek dodać 3-4 łyżki piany, wsypać pozostałe otręby i
dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ciasto delikatnie wymieszać. Do
każdej foremki włożyć po jednej łyżce ciasta i rozłożyć na nim porcje jabłek.
Przykryć je ciastem, tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek i posypać
migdałami. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-17 minut,
aż się zarumienią. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy są
upieczone wewnątrz.
Pyszne
ciasteczka owsiane
Składniki: ok. 400 g płatków owsianych
(mogą też być żytnie, jęczmienne), 1/2 szkl. wody, 200 g suszonej żurawiny,
dodatki do wyboru: banan, mus z jabłek, sezam, ziarna słonecznika, suszone
daktyle, morele, śliwki, orzechy itp.
Przygotowanie: Płatki zmielić, wymieszać
z resztą składników. Wody należy dolać tyle, aby ciasto było gęste. Masę
nakładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 50 - 60 minut w temperaturze
ok. 160 st. C. do momentu, aż delikatnie się zarumienią.
Ciasto
owsiane
Składniki: 1 szkl. płatków owsianych, 2
1/2 szkl. mleka 1 %, 3 łyżki pestki dyni łuskanej, 2 łyżki miodu lub fruktoza,
2 szkl. otrębów owsianych, 3 łyżki słonecznika łuskanego, 1 jajko, 1 kiwi
Przygotowanie: Otręby i płatki wsypać do
miski. Na patelni uprażyć słonecznik z dynią , kiwi pokroić w kostkę, żółtko
oddzielić od białka wszystko razem wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i
rozpuścić w nim miód. Wszystko razem wymieszać. Z białek ubić pianę, delikatnie
połączyć z resztą składników, przełożyć do małej tortownicy. Piec w piekarniku
w temp. 180 stopni przez ok 35 min, aż góra się przyrumieni.
Gofry
maślankowe z dżemem
Składniki: 1 szklanka maki z pełnego
ziarna, 1 łyżka plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy, 1/2
szklanki wody, dżem bez cukru, 1 szklanka tradycyjnych płatków owsianych, 3
łyżki substytutu cukru, 1 i 1/4 maślanki 1% lub 0 %, 1 jajko
Przygotowanie: Wymieszać mąkę, płatki,
proszek, sól i substytut cukru. Natomiast w oddzielnej misce ubić razem olej,
maślankę, wodę i jajko. Do pierwszej mieszaniny wlać mieszaninę z maślanka i
mieszać do polaczenia. Rozgrzać gofrownicę i natłuścić ją lekko. Wlać około poł
szklanki ciasta i piec ok. 5 minut, aż gofr będzie zrumieniony i chrupiący. A
koniec na każdy gofr nałożyć porcję dżemu.
Truskawkowo-waniliowy
koktajl
Składniki: 1 szklanka jogurtu
naturalnego, 2 szklanki mrożonych truskawek, 1 szklanka mleka 1%, 1 łyżeczka
olejku waniliowego, ewent. słodzik lub miód
Przygotowanie: Zmiksować jogurt, mleko,
truskawki i olejek w blenderze na gładka masę. Koktajl podawać schłodzony.
Pudding
czekoladowy
Składniki: 2 szklanki beztłuszczowej
śmietany poł na poł z mlekiem, 1/4 szklanki substytutu cukru, szczypta soli,
1/2 łyżeczki olejku waniliowego, 1 lóżka żelatyny, 1/3 szklanki kakao, 3 łyżki
kawałeczków gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Wlać połowę śmietany poł
na poł z mlekiem do malej miski. Wsypać żelatynę i odstawić, aż zmięknie na
około 5 minut. Następnie wymieszać substytut cukru, kakao i sól w średnim
garnku. Domieszać resztę śmietany poł na poł z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia,
nieustannie mieszając. Zdjąć z ognia, wrzucić kawałki czekolady i odstawić na 1
minutę. Następnie ubić do gładkości. Wlać do garnka mieszaninę z żelatyną i
mieszać aż się żelatyna rozpuści. Domieszać olejek waniliowy i przelać masę do
czterech miseczek. Nakryć każdą folią spożywczą i schłodzić aż pudding stężeje.
Budyń
Składniki: 1-2 łyżki z mielonych płatków
(owsiane, żytnie, jęczmienne lub z pszenicy), słodzik, szklanka mleka, aromat
Przygotowanie: Gotujemy mleko, do
gotującego dolewamy płatki zmielone zmieszane z odrobiną mleka aromatem i
słodzikiem, gotujemy do zgęstnienia.
Mrożony
deser truskawkowy
Składniki: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka soku
cytrynowego, 23 dag kremowego serka śmietankowego, 30 dag mrożonych truskawek,
częściowo rozmrożonych, 1 szklanka niskotłuszczowej bitej śmietany
Przygotowanie: W średniej misce dokładnie
wymieszać serek śmietankowy z majonezem. Dodać sok cytrynowy i truskawki, po 1
/ 4 szklanki naraz. Domieszać bitą śmietanę. Otrzymaną masę równo rozdzielić do
6 foremek i mrozić przez 2 godziny lub aż deser stężeje.
Lody
maśankowe truskawkowe
Składniki: 1 szklanka substytutu cukru,
2,5 szklanki ćwiartek truskawek, 1 szklanka wody, 1 szklanka maślanki
Przygotowanie: W dużej misce rozpuścić
substytut cukru w wodzie. Truskawki zmiksować na gładka masę. Dodać truskawki i
maślankę do roztworu substytutu cukru i mieszać, aż składniki dobrze się
połączą. Przelać do naczynia, które można zamrażać , wstawić do zamrażalnika i
pozostawić do następnego dnia. Wyjąć na 30 minut przed podaniem.
Pianka
truskawkowa
Składniki: 85 g galaretki truskawkowej w
proszku bez cukru, 30 dag mrożonych truskawek, 1 szklanka wrzącej wody, 30 dag
sztucznie słodzonego beztłuszczowego jogurtu truskawkowego
Przygotowanie: Natłuścić litrową formę
ceramiczna.
W misce rozpuścić galaretkę we wrzątku.
Włożyć truskawki i mieszać, aż się rozmrożą. Chłodzić przez 30 minut lub aż
galaretka się zetnie. Następnie ubijać mikserem elektrycznym włączonym na
średnią szybkość, aż zrobi się z niej pianka. Wymieszać z jogurtem. Otrzymana
masę wlać do przygotowanej formy i chłodzić przez półtorej godziny lub aż się
zetnie.
Galaretka
truskawkowa
Składniki: 50 dag mrożonych truskawek,
ewentualnie wiśni, malin lub mrożonych owoców jagodowych, substytut cukru, 3 łyżki
żelatyny, sok z cytryny
Przygotowanie: Zagotować ok. 1,5 l wody,
wsypać zamrożone truskawki lub inne owoce, gotować na małym ogniu do czasu, aż
owoce wypłyną na wierzch, garnek przykryć, odstawić na 5 minut, kompot
przecedzić, przyprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, w płynie rozpuścić
żelatynę, przestudzić, przelać do formy w kształcie babki, ostudzić, wstawić do
lodówki, by galaretka stężała,
formę włożyć na chwilę do naczynia z
ciepłą wodą, wyjąć galaretkę, przewracając do góry dnem, można podawać z sosem
przyrządzonym z odcedzonych, zmiksowanych truskawek i odrobiny malibu.
Szybki
deser jogurtowo-malinowo-migdałowy
Składniki: opakowanie jogurtu naturalnego
Danone bez cukrów (220g), maliny mrożone, słodzik, migdały
Przygotowanie: Jogurt wymieszać z
odrobinką słodzika, dobrze wymieszać. Do rozmrożonych malin dodać odrobinę
słodzika, następnie wszystko wymieszać i układać warstwowo. Na koniec posypać
migdałami.
Sernik
Przygotowanie: Kostkę białego sera 0%
(chudy, około 30 dag) utrzeć z 3 żółtkami na gładką masę, dodać słodzik w
płynie oraz dodatki( np. wiórki kokosowe, kakao, kawa rozpuszczalna lub aromat
do ciasta). Z trzech białek z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i delikatnie
łączyć z serem. Następnie przekładać delikatnie do małych foremek (np. do
muffinów) lub do blachy, (na keks czy na podłużna babkę). Można posypać
wiórkami kokosowymi lub kawą rozpuszczalną. W piekarniku w temp. ok 180 trzymać
przez około 25 minut.
Deserek
a la Tiramisu
Przygotowanie: Utrzeć jedno żółtko z
odrobiną słodziku w proszku (można w pastylkach tylko najpierw trzeba je dobrze
rozgnieść), dodać aromat migdałowy, a potem powoli dodawać serek naturalny
homogenizowany (0% tłuszczu i cukru). Następnie białko ubić na sztywno i wymieszać
z masą twarożkową. Całość nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym kakaem
i płatkami migdałowymi.
Sernik
na zimno
Składniki: serek Figura 3% (duży), 2
łyżki żelatyny, jogurt naturalny 0% bez cukru, aromat waniliowy, słodzik
Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w 200
ml gorącej wody, potem ostudzoną zmieszać z resztą składników. Całość przełożyć
do salaterek. Sernik można także przygotować w wersji kakaowej (dodać kakao)
lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę).
Beziki
z bitą śmietaną
Przygotowanie: 3 białka ubij ze
słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na
papierze pergaminowym zrób niewielkie kleksy z piany. Następnie bezy piecz w
temperaturze 110°C. bezy będą gotowe kiedy zrobią się suche. Możesz je zjeść z
niewielką ilością bitej śmietany light.
Krem
budyniowy espresso
Składniki: 1,5 szklanki mleka 1%, 3 łyżki
substytutu cukru (np. słodzik), 2 ubite jajka, 2 łyżeczki rozpuszczalnej espresso
lub kawy bezkofeinowej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, mielony cynamon,
drobne kawałki skórki cytrynowej
Przygotowanie: W misce ubić mleko, jajka,
substytut cukru, kawę oraz ekstrakt waniliowy, tak żeby składnik dobrze się
połączyły. Całość przelać do 4-5 misek żaroodpornych i umieścić na patelni.
Następnie należy patelnię napełnić wodą, taż żeby sięgała na wys. 1,2 poniżej
górnej krawędzi miseczek. Na silnym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia.
Następnie zmniejszyć ogień do słabego, przykryć patelnię i gotować przez 10
minut. Następnie zdjąć miseczki z patelni, nakryć plastikową folią, wstawić do
lodówki na 3 godziny. Udekorować cynamonem oraz skórką cytrynową.
Gofry
z maślanki (4 gofry, porcja to 1 sztuka)
Składniki: 1 filiżanka maki pełnoziarnistej,
1 filiżanki chudej maślanki, 1 duże jajo, 1 filiżanka płatków owsianych, 1/2 filiżanki
wody, 1 łyżka proszku do pieczenia, słodzik do smaku (np. 3 łyżki substytutu
cukru), 3 łyżki oleju, szczypta soli, dżem bez cukru
Przygotowanie: Suche składniki mieszamy
ze sobą w misce, natomiast mokre mieszamy w osobnej, dopiero potem łączymy je
ze sobą. Następnie nagrzewamy gofrownicę i smażymy (porcje, po pół filiżanki
każda). Na końcu smarujemy dżemem.
Mango
smoothie (4 porcje)
Składniki: 2 mango, świeże, obrane i
pokrojone, 1,5 filiżanki chudego jogurtu (bez cukru), kilka kostek lodu (4-5)
Przygotowanie: Mango i jogurt miksujemy
blenderem, następnie dodajemy kostki lodu i je także miksujemy. Na koniec rozlewamy
do szklanek.
Muffiny
z gruszką i otrębami (12 muffinów)
Składniki: 1,5 szklanki maki
pełnoziarnistej, 1 szklanka otrębów, 1 i 1/4 szklanki chudej maślanki, 2 duże
jajka lekko ubite, 1 gruszka pokrojona w kostkę, 1 łyżeczka cynamonu, 1 i 1/4
łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
szczypta soli, słodzik do smaku (np. 2 łyżki substytutu cukru)
Przygotowanie: Najpierw nagrzać
piekarnik: 180C. Suche składniki wymieszać ze sobą, mokre (w tym gruszkę)
należy wymieszać w osobnej misce i dopiero wtedy połączyć ze sobą (mieszamy wtedy
bardzo krótko). Nakładamy do formy lub papierowych foremek (dobrze je nawilżyć
olejem). Całość pieczemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.