Reklama

piątek, 2 sierpnia 2013

Jak gotować szparagi?


jak gotować szparagi
Szparagi to niewątpliwie źródło witamin oraz składników odżywczych. Niewielu z nas jednak wie, jak je przygotować, aby były smaczne i zachowały świeży wygląd. Przeczytaj poniższą poradę, aby dowiedzieć się jak gotować szparagi.

fot. sxc.hu     
porady poradnik
Zatem jak gotować szparagi? Zanim zaczniemy gotować nasze szparagi, powinniśmy je odpowiednio przygotować. O ile zielonym szparagom odcinamy jedynie końcówki, to białe musimy obrać ze względu na ich twardość i włóknistość.
porady poradnikJeżeli chcemy ugotować szparagi na parze, wówczas wystarczą 3-4 minuty i zielone szparagi są gotowe, natomiast białe gotujemy około 10-15 minut, przy czym doprawiamy solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu.
porady poradnikJeśli mamy specjalny garnek do gotowania szparagów, wówczas na dno nalewamy około 2-3 cm wody, do której dopiero w momencie wrzenia wkładamy szparagi związane w pęczek; szparagi stawiamy pionowo, kwiatami do góry.
porady poradnikJeżeli szparagi gotujemy w zwykłym garnku, ale takim, w którym możemy całe szparagi ustawić pionowo, wtedy na jago dno wlewamy około 1 centymetra wody, a kiedy zacznie wrzeć, wkładamy pionowo pęczek. Podczas gotowania solą możemy posypać jedynie zielone szparagi.
porady poradnikSzparagi zawsze gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu; będą gotowe wtedy, kiedy bez problemu możemy wbić w nie widelec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.