|
Szparagi to niewątpliwie źródło witamin oraz składników odżywczych. Niewielu z nas jednak wie, jak je przygotować, aby były smaczne i zachowały świeży wygląd. Przeczytaj poniższą poradę, aby dowiedzieć się jak gotować szparagi.
|
fot. sxc.hu | |
|
Zatem jak gotować szparagi? Zanim zaczniemy gotować nasze szparagi, powinniśmy je odpowiednio przygotować. O ile zielonym szparagom odcinamy jedynie końcówki, to białe musimy obrać ze względu na ich twardość i włóknistość.
|
| Jeżeli chcemy ugotować szparagi na parze, wówczas wystarczą 3-4 minuty i zielone szparagi są gotowe, natomiast białe gotujemy około 10-15 minut, przy czym doprawiamy solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu. |
| |
| Jeśli mamy specjalny garnek do gotowania szparagów, wówczas na dno nalewamy około 2-3 cm wody, do której dopiero w momencie wrzenia wkładamy szparagi związane w pęczek; szparagi stawiamy pionowo, kwiatami do góry. |
| Jeżeli szparagi gotujemy w zwykłym garnku, ale takim, w którym możemy całe szparagi ustawić pionowo, wtedy na jago dno wlewamy około 1 centymetra wody, a kiedy zacznie wrzeć, wkładamy pionowo pęczek. Podczas gotowania solą możemy posypać jedynie zielone szparagi. |
| Szparagi zawsze gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu; będą gotowe wtedy, kiedy bez problemu możemy wbić w nie widelec. |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.