Czy można schudnąć jedząc przez 3 dni tylko owoce? Tak, gdyż podczas 3
dniowej diety Twój organizm nie jest obciążony pokarmem i możesz go w ten
sposób oczyścić, spalając tłuszcz. Większość owoców ma niewielką zawartość
kalorii, co czyni je idealnym składnikiem diety.
Owoce i warzywa są niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety, a
dodatkowo wspomogą w odchudzaniu. Owoce są niskokaloryczne, mają niewielką
zawartość tłuszczu, a także są bogate w błonnik. To sprawia, że są idealne dla
osób odchudzających się. Ponadto zawierają
wiele witamin i minerałów, które chronią nas przed chorobami.
Naukowcy wskazują, że codziennie
jemy posiłki tej samej wadze i
objętości, bez względu na ich kaloryczność. Zatem jeśli chcesz schudnąć
powinieneś wzbogacić swoją dietę o owoce lub warzywa, które są dużo mniej
kaloryczne.
Dieta owocowa – na czym polega?
Dieta t polega na spożywaniu samych owoców przez 2 do 3 dni. Owoce mogą
być różnego rodzaju: maliny, banany, jabłka, gruszki, melony itp. Oprócz owoców
nie można jeść chleba czy mięsa. Natomiast ilość spożywanych owoców jest
dowolna. Owoce można jeść na surowo, gotowane oraz duszone, można dodać
przyprawy ziołowe czy cynamon.
Dieta owocowa – dla kogo?
Dla każdego kto chce oczyścić swój organizm z toksyn i schudnąć. Dieta ta
nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym, nastolatkom, osobom starszym
oraz osobom z problemami zdrowotnymi (np. cukrzyca). Pamiętaj, że jeśli
będziesz się źle czuć – dietę należy przerwać.
Przed rozpoczęciem diety owocowej powinieneś wykonać podstawowe badania,
ponieważ dieta ta nie dostarcz wszystkich składników odżywczych oraz witamin,
dlatego może być niebezpieczna. Natomiast osoby zdrowe i lubiące owoce powinny
być zadowolone z efektów.
Ćwiczenia fizyczne nie są zalecane ze względu na niewielką ilość kalorii
dostarczanych do organizmu.
Na jakie owoce należy zwrócić uwagę?
Takie owoce jak banan czy awokado mają większą zawartość kalorii.
Pamiętaj, że banan ma tyle kalorii co dwa małe jabłka. Natomiast awokado ma
większą zawartość tłuszczu, lecz jest on zdrowy dla serca. Mimo większej
zawartości kalorii czy tłuszczu w niektórych owocach, nie należy ich unikać, gdyż
nadal są źródłem wielu substancji odżywczych i witamin, a także błonnika.
Odchudzanie a grejpfrut
Grejpfrut ma niewiele kalorii, jednak nie ma jednoznacznych dowodów na
to, że jego spożywanie pomoże Ci spalić kalorię i schudnąć.
Jakie owoce są najlepsze dla naszej wagi?
Obecnie dostępny jest szeroki wybór owoców, w przeróżnych kolorach i
smakach, zatem warto je mieszać ze sobą, dostarczając w ten sposób swojemu
organizmowi przeróżne witaminy i składniki odżywcze. Jeśli nie stosujesz
typowej diety owocowej, pamiętaj by jeść porcję owoców 5 razy dziennie. Mogą to
być owoce świeże, mrożone lub soki. Niestety soki są mniej sycące niże sam
owoc, więc warto do soku zjeść np. jabłko.
Jedna porcja to ok. 70-80 g. Poniżej przedstawiamy przykłady jednej porcji:
- 1 banan, jabłko, pomarańcza, brzoskwinia, gruszka lub owoc podobnej
wielkości
- 2 kiwi, śliwki
- połowa grejpfruta, awokado
- 1 duży plaster arbuza, melona, ananasa
- 1 czubatą łyżkę rodzynek
- 1 filiżankę wiśni, jagód lub winogron
- 1 mała szklanka (150-200 ml) soku z owoców
Dieta owocowa jadłospis
Pamiętaj, że dieta owocowa nie może trwać dłużej niż 3 dni!
Będąc na diecie owocowej możesz używać owoców świeżych, jak i mrożonych.
Owoce zjadaj ze skórką, gdyż to właśnie one zawierają najwięcej błonnika i
witamin. Staraj się jeść różne rodzaje owoców. A oto przykładowy jadłospis
diety owocowej.
Dzień I
I śniadanie: 70 dag owoców, np. banany, winogrona, gruszki
II śniadanie: 1 pomarańcza oraz kiwi
Obiad: sałatka owocowa z winogron i bananów + grejpfrut
Podwieczorek: papaja
Kolacja: garść borówek i jabłko
Dzień II
I śniadanie: 70 dag owoców, np. maliny, gruszka, banan
II śniadanie: 2 gruszki, 30 dag moreli
Obiad: sałatka owocowa np. z owoców leśnych
Podwieczorek: duży kawałek melona
Kolacja: gruszka i jabłko
Należy pamiętać, że jadłospis diety owocowej powinien zawierać ok. 2 l
wody niegazowanej i kilka filiżanek herbaty ziołowej. Jadłospis ma jedynie
charakter przykładowy. Owoce należy podawać bez dodatku cukru, możesz dodać
przyprawy ziołowe lub cynamon. Owoce mogą być duszone lub gotowane.
Dieta owocowa efekty
Podstawowym celem i efektem diety owocowej jest usprawnienie pracy jelit,
a podczas jej stosowania można schudnąć kilka kilogramów. Dodatkowym efektem
diety owocowej jest usunięcie z organizmu toksyn i oczyszczenie. Nasz organizm
zawiera ich mnóstwo, gdyż pochodzą one z powietrza, jedzenia oraz napojów.
Dieta bogata w owoce chroni przed infekcjami czy nadciśnieniem.
Po zakończeniu diety pamiętaj o tym, by stopniowo wprowadzać poszczególne
produkty, gdyż zbyt gwałtowny powrót do poprzedniego stylu żywienia może
zakończyć się efektem jo-jo.
Tempo utraty wagi zależy od indywidualnych cech organizmu. Jednorazowo
można zgubić nawet 4 kg.
Czy dieta owocowa jest bezpieczna?
Dieta owocowa przeznaczona jest do oczyszczenia organizmu z toksyn, nie
można jej stosować dłużej niż 2 dni. Wielu lekarzy i dietetyków
zaniepokojonych jest wpływem jaki może ona mieć na zdrowie, zwłaszcza jeżeli
jest stosowana dłużej niż 2 dni. Jedząc same owoce nie dostarczasz organizmowi
wielu innych cennych składników odżywczych takich jak białko, które
wykorzystywane jest do budowy mięśni, skóry czy narządów. Białko znajdziesz w
mięsie zwierzęcym, w rybach, drobiu, a także orzechach, nasionach oraz
produktach mlecznych.
Tłuszcze natomiast odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego
poziomu hormonów oraz funkcji mózgu. Tłuszcze znajdziesz w rybach, orzechach,
awokado oraz nasionach.
Będąc na diecie owocowej pozbawiasz się także wapnia, witaminy B, D-12, a
także cynku i żelaza.
Dieta owocowa składa się z dużych dawek cukrów prostych, więc Twój
organizm nie będzie w stanie utrzymać prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co
może okazać się niebezpieczne.
Zatem pamiętaj, by dietę owocową stosować jedynie przez 2-3 dni.
Plusy diety owocowej
Do plusów diety należy zaliczyć dostępność składników oraz łatwość w
przygotowaniu posiłków. Stosując dietę owocową uzupełnisz niedobór witaminy C
oraz błonnika. Zapewne znasz już swój organizm, zatem zastanów się czy wytrzyma
on tak dużą ilość błonnika, a także cukrów prostych. Dietę tę należy stosować
przede wszystkim jako przerwę od codziennego jadłospisu i stosować przez 1
dzień.
5 najlepszych rodzajów owoców – owoce na odchudzanie.
Owoce są nie tylko doskonałym źródłem witamin, składników odżywczych i
energii, ale mają także szereg innych zalet, tj.: utrzymują nawilżone ciało,
poprawiają działanie układu trawiennego, wzmacniają system odpornościowy,
dodają skórze blasku i poprawiają ogólny stan zdrowia. Dieta obfitująca w owoce
usuwa z organizmu toksyny oraz przyczynia się do utraty wagi bez żadnych szkód
dla organizmu.
Można rozróżnić 5 kategorii owoców. Zobacz jakie są najlepsze owoce na odchudzanie:
- Owoce wysokokaloryczne: idealne na śniadanie, dzięki dużej zawartości
cukru dodadzą energii od samego rana. Do nich zaliczamy: banany, kiwi, ananas,
winogrona, mango, gruszki, śliwki, kiwi i figi. Obok tych owoców warto rano
wzbogacić swoją dietę w suszone owoce i orzechy: rodzynki, daktyle, morele,
migdały oraz śliwki.
- Owce niskokaloryczne: te owoce, dzięki dużej zawartości wody pomagają w
regulacji temperatury (zwłaszcza podczas upałów),a także pozwalają obniżyć
poziom cholesterolu. Ponadto dostarczają energii dla układu
sercowo-naczyniowego. Owoce te mają niską wartość kaloryczną, a przez to nie
dostarczamy organizmowi dużych ilości zbędnego cukru. Dzięki temu dieta bogata
w owoce niskokaloryczne pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz w
odchudzaniu. Owoce niskokaloryczne to: arbuz, melon, jabłko, papaja,
nektarynka, brzoskwinia.
- Owoce z dużą zawartością wody: zapewniają doskonałe nawodnienie całego
organizmu oraz poprawiają trawienie, przyspieszają wydalanie toksyn, a
dodatkowo mają niewielką wartość kaloryczną. Do owoców wodnistych zaliczamy:
melon i arbuz.
- Suszone owoce: są doskonałym źródłem witamin, minerałów, a ponadto
dostarczają organizmowi energii. Należy je jeść w niewielkiej ilości ze względu
na dużą wartość kaloryczną. Możesz łączyć w swojej diecie owoce świeże i
suszone. Przyczyni się to do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu oraz
zgubieniu zbędnych kilogramów. Tak jak w przypadku świeżych owoców, owoce
suszone wzmacniają układ odpornościowy i usuwają toksyny z organizmu.
- Owoce cytrusowe i jagody: usuwają toksyny z organizmu, oczyszczają krew
i wzmacniają układ krążenia. Obniżają poziom cholesterolu i poprawiają
trawienie. Do owoców tych zaliczamy: maliny, żurawinę, jeżyny, jagody, borówki,
cytrynę, limonkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.