Dieta kefirowa należy do jednej z najbardziej skutecznych diet, pozwala
szybko i efektywnie pozbyć się zbędnych kilogramów. Podstawą menu jest kefir,
który pełni funkcję oczyszczającą dla naszego organizmu.
Dlaczego kefir?
Kefir, znany człowiekowi od dawna produkt mleczny,
bogaty jest w witaminy B2, B12, D, biotynę, minerały oraz białko, natomiast
ubogi w węglowodany. Jest jednym z najstarszych mlecznych napojów
fermentowanych, a także produktem mleczarskim o wysokich właściwościach
odżywczych.
Kefir stosowany jest także jako środek leczniczy: działa uspokajająco na
system nerwowy, poprawia trawienie, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów
oraz paznokci. Ponadto przyspiesza metabolizm i wspomaga perystaltykę jelit.
Na czym polega dieta kefirowa?
Dieta kefirowa podobna jest do diety jogurtowej – polega na spożywaniu
kefirów. Zwykle występuje w trzech wariantach: trzydniowej, sześciodniowej,
dwutygodniowej. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze wersje diety kefirowej.
Wariant trzydniowy
W wariancie trzydniowym można spożywać jedynie kefir ok. 1 – 1,5 l. Nie
należy jeść mięsa, słodyczy, warzyw czy owoców. 1,5 l kefiru wystarczy, aby nie
odczuwać głodu i ugasić pragnienie. Ilość straconych kilogramów zależy od
indywidualnych właściwości organizmu.
Ten wariant diety kefirowej jest najbardziej restrykcyjny, gdyż nie
dostarczamy organizmowi żadnych witamin, ani substancji odżywczych, zatem
odradzamy ten rodzaj diety. Pomimo swojej skuteczności może ona być
niebezpieczna dla zdrowia.
Istnieje także inny wariant diety kefirowej trzydniowej. W pierwszym dniu
spożywa się tylko kefir (ok. 2l) i nic więcej, gdyż organizm musi się oczyścić.
W drugim dniu należy jeść gotowane lub surowe warzywa, a w trzecim dniu
gotowane mięso. Ta wersja diety kefirowej przypomina tę autorstwa prof. Tombaka
(przedstawiamy poniżej).
Wariant sześciodniowy
W wariancie sześciodniowym diety kefirowej dozwolone jest, oprócz
kefirów, spożywanie owoców i warzyw (np. surówka z marchwi i jabłek, sałatka
owocowa). Dziennie należy spożyć 1 - 1,5 l kefiru oraz pół kilograma owoców lub
warzyw.
Niestety, także i ta wersja budzi kontrowersje ze względu na swoją
restrykcyjność. Ten rodzaj kuracji najbezpieczniej jest traktować jako kurację
oczyszczającą, trwającą dzień – dwa dni.
Wariant dwutygodniowy
Jest to najbardziej urozmaicona wersja diety kefirowej, gdyż spożywać
można wszelkie produkty: mięso, owoce, warzywa, produkty zbożowe itd.
Istnieje jednak kilka zasad, których należy przestrzegać:
- potrawy nie mogą zawierać soli
- nie należy spożywać słodyczy, lodów, alkoholu
- każdego dnia należy spożywać 1 - 1,5 l kefiru.
Ta wersja diety nie jest tak restrykcyjna, gdyż dostarcza się organizmowi
wszelkie witaminy i minerały.
Dieta kefirowa – jadłospis (przykładowy):
Śniadanie: omlet, sałatka z kapusty, kefir
II Śniadanie: kefir, jabłko
Obiad: grillowana pierś kurczaka, ryż, warzywa gotowane na parze, kefir
Kolacja: sałatka grecka, grzanki, kefir
Dieta kefirowa – przepisy
Dieta kefirowa nie musi być nudna i monotonna. Możesz przygotować
posiłki, które będą miały w swoim składzie kefir. Przedstawione poniżej dania
są lekkostrawne, niskokaloryczne, a także bogate w witaminy i składniki
odżywcze.
Sałatka ze szpinaku i kefir
Składniki: kefir, liście szpinaku, koperek i jajko na twardo
Przygotowanie: posiekaj liście szpinaku, następnie dodaj pokrojone jajko,
posyp koperkiem i wymieszaj z kefirem
Chłodnik z kefirem
Składniki: kefir, ugotowane buraki, ogórki kiszone, pietruszka i koper
Przygotowanie: pokrój buraki, ogórki kiszone, dodaj posiekaną pietruszkę
i koperek; całość wymieszaj z kefirem
Dieta kefirowa oczyszczająca – wersja prof. Tombaka
Dieta kefirowa oczyszczająca pozwala na oczyszczenie jelit, stosowana
może być przed rozpoczęciem diety właściwej. Ta wersja diety trwa 3 dni,
poniżej przykładowe menu i ogólne zasady.
Dzień 1
W pierwszym dniu spożywa się sucharki z ciemnego pieczywa, w dowolnej
ilości. Do tego kefir, ok. 2 – 2,5 l. Kefir i sucharki należy spożywać w 6
posiłkach.
Dzień 2
W drugim dniu nadal je się sucharki, ale zamiast kefiru należy pić sok
jabłkowy, koniecznie ze świeżo wyciśniętych jabłek (ok. 1,5 – 2 l).
Dzień 3
W trzecim dniu diety oczyszczającej spożywa się gotowane warzywa (np.
buraki, marchew, ziemniaki) oraz sucharki. Można także jeść kapustę i ogórek
kiszony.
W czasie tej trzydniowej diety oczyszczającej nie można spożywać, ani pić
niczego więcej oprócz wody niegazowanej.
Efekty diety trzydniowej oczyszczającej to: spadek wagi, oczyszczenie
organizmu z zalegających w jelicie grubym niestrawionych produktów, większa
energia i lepsze samopoczucie. Niestety w trakcie diety może boleć głowa i
możesz poczuć się słabo. Jeśli poczujesz się źle, należy przerwać dietę.
Dieta kefirowa - efekty
Dieta kefirowa prowadzi do spadku wagi. Jednak, aby nie nastąpił efekt
jojo należy trzymać się zaleceń. Pamiętaj, aby nie spożywać samego kefiru zbyt
długo, w przeciwnym razie możesz być pewny, że efekt jojo wystąpi.
Uwagi:
- Nie należy przedłużać diety, a także nie można stosować częściej niż co
dwa miesiące. Zamiast kefiru można spożywać maślankę, zsiadłe mleko lub jogurt
naturalny.
- Dietę kefirową mogą stosować tylko osoby zdrowe; dieta ta nie jest
zalecana nastolatkom, kobietom w ciąży czy karmiącym. Przed zastosowaniem diety
należy skonsultować się z lekarzem.
- Po zakończeniu diet zaleca się spożywanie niskokalorycznych posiłków, w
małych porcjach, aby uniknąć efektu jojo. Ważna jest także aktywność fizyczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.