Dieta norweska należy do jednych z najbardziej rygorystycznych diet. Jest
także dietą bardzo skuteczną, gdyż pozwala schudnąć w ciągu 14 dni aż 10 kg.
Dieta norweska pochodzi od tego, że została opracowana przez dietetyków
uniwersytetu w Oslo.
Na czym polega dieta norweska?
Jadłospis diety norweskiej jest dość monotonny, gdyż opiera się przede
wszystkim na gotowanych jajkach (na miękko lub twardo) oraz grapefruitach.
Jednym z ważniejszych warunków diety jest to, że musi być ona stosowana przez 2
tygodnie bez przerwy. Aby dieta była skuteczna należy trzymać się ściśle zasad, a w przypadku przerwania
diety nie możemy jej już kontynuować. Po zastosowaniu diety norweskiej należy
odczekać rok czasu, aby zastosować ją ponownie.
W diecie można jeść nieograniczone ilości jedzenia, ale tylko te, na
które pozwala jadłospis. Natomiast jadłospis, oprócz gotowanych jajek i
grapefruitów składa się także z: surówek (z selera naciowego, ogórka, pomidora
i marchwi oraz mięsa (grillowane albo gotowane: wołowina, piersi z kurczaka,
ryba). Dieta dopuszcza spożywanie pieczywa.
W diecie norweskiej należy ograniczyć spożycie soli, a najlepiej nie
używać jej w ogóle. Nie można słodzić napojów, a kawę pić bez śmietanki.
Napoje w diecie norweskiej to: woda niegazowana (ok. 2 l dziennie),
herbaty ziołowe, słaba kawa.
W diecie norweskiej nie należy jeść kolacji. Posiłki to: śniadanie, II
śniadanie i obiad.
Dieta norweska – jadłospis (przykładowy)
Śniadania: 1-2 gotowane jajka, herbata lub kawa (pierwszy dzień jest
wyjątkiem: zjadamy 3 gotowane jajka)
I dzień
II Śniadanie: 3 jajka, grapefruit, herbata lub słaba kawa; Obiad: 3 jajka,
surówka warzywna bez sosu czy oleju, 1 kromka chleba, herbata lub kawa
II dzień
II Śniadanie: 1-2 jajka, grapefruit, herbata lub kawa; Obiad: mięso
wołowe, pomidor, seler naciowy, ogórek i inne warzywa, herbata
III dzień
II Śniadanie: 1-2 jajka, gotowany szpinak z łyżeczką jogurtu; Obiad: 2
kotlety z kurczaka lub indyka, seler naciowy, pomidor, ogórek i inne warzywa,
herbata
IV dzień
II Śniadanie: surówka z warzyw, grapefruit, herbata lub kawa; 1-2 jajka,
gotowany szpinak, ser biały, 1 kroma chleba, herbata
V dzień
II Śniadanie: 1-2 jajka, szpinak, herbata lub kawa; Obiad: ryba, surówka,
1 kromka chleba, herbata
VI dzień
II Śniadanie: sałatka owocowa, herbata lub kawa; Obiad: wołowina, seler
naciowy, pomidor, ogórki kiszone, herbata
VII dzień
II Śniadanie: mięso z kurczaka lub indyka, pomidor, grapefruit, herbata
lub kawa; Obiad: zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, seler naciowy,
grapefruit, gotowana kapusta, herbata
Zatem w trakcie diety norweskiej możesz jeść: jajka, grapefruity,
marchew, pomidory, seler naciowy, ogórki konserwowe, ogórki kiszone, szpinak,
jogurt, biały ser, chleb, pierś z kurczaka, mięso indyka, wołowinę, ryby.
Dozwolone napoje: woda mineralna niegazowana, herbaty owocowe i ziołowe,
kawa.
Unikaj: soli, oleju, słodyczy, produktów bogatych w skrobię, napojów
gazowanych i słodzonych.
Dieta norweska - efekty
Efektywność diety norweskiej jest uzależniona od rygorystycznego
przestrzegania jadłospisu. Działanie diety zostało potwierdzone, jednak wymaga
od nas samodyscypliny, konsekwencji i cierpliwości. Podczas stosowania diety
norweskiej wolno jeść tylko produkty opisane w jadłospisie. Dokładne
przestrzeganie zasad pozwoli nam cieszyć się utratą wagi po zakończeniu diety.
Stosowanie diety norweskiej pozwala na schudnięcie nawet 10 kg w ciągu 14
dniu. Odżywianie się zgodnie z jadłospisem powoduje przyspieszenie metabolizmu.
Składniki, które są zawarte w menu poprawiają trawienie produktów, a po
zakończeniu stosowania diety łaknienie powinno zmniejszyć się.
Nie jest łatwo ukończyć dietę norweską, gdyż przez 2 tygodnie jej
stosowania czeka nas mnóstwo wyrzeczeń, jednak warto się zdecydować na
przejście na wspomnianą dietę, bowiem efekty są duże i szybko widoczne.
Dieta norweska, wraz z dietą kopenhaską, są najbardziej rygorystycznymi
dietami. Jednak, aby przyniosła skutek, należy trzymać się ściśle jej zasad.
Jeśli ją przerwiesz, kolejne podejście będziesz mogła zrobić dopiero za rok.
Nie należy także przedłużać diety.
Dieta norweska – przepisy
Zupa jarzynowa - przepis
Składniki: 3 marchewki, pół selera, 1 por, 1 pietruszka, kalafior,
brokuły, garść fasolki szparagowej, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
1,5 l wody; Przygotowanie: Wrzuć do garnka pokrojone warzywa, gotuj aż będą
miękkie.
Gotowane mięso wołowe - przepis
Składniki: 250 g mięsa wołowego, 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, pół
cebuli, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, przyprawa do zup,
litr wody; Przygotowanie: wołowinę pokroić w kostkę. Zagotować wodę, dodać
przyprawy i warzywa, a następnie włożyć mięso. Gotować przez 40 min, do
miękkości.
Grillowane kotlety z kurczaka – przepis
Składniki: 2 piersi kurczaka, pieprz, tymianek; Przygotowanie: Mięso
rozbić tłuczkiem, obsypać przyprawami. Grillować w piekarniku lub na patelni
grillowej lub teflonowej (bez tłuszczu).
Surówka warzywna
Pokroić seler, marchew i ogórek, nie należy dodawać soli, majonezu, sosu,
ani oleju.
Dieta norweska - uwagi:
Spożywanie takiej ilości jajek jest niebezpieczne dla osób, które walczą
ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Natomiast grapefruity są niewątpliwie
zdrowe, jednak nie uchronią nas przed niedoborami.
Podczas stosowania diety norweskiej zadbaj, by w Twojej diecie nie
zabrakło wapnia – np. w postaci suplementów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.