|
Zdolność koncentracji poprawi lecytyna zawarta w orzechach włoskich, kiełkach soi i pszenicy.
|
| Powinieneś wzbogacić swoją dietę w kwasy tłuszczowe Omega-3. W tym celu jadaj ryby np. dorsz, śledzia. |
| |
| Potas również pozytywnie wpłynie na pracę mózgu. Zawarty jest w ziemniakach, pomidorach i bananach. |
| Mało osób pamięta o „cudownych” właściwościach żeń-szenia oraz guarany. Żeń szeń dodaje energii, skraca czas reakcji, poprawia umiejętność koncentracji i zapamiętywania, zwiększa również odporność na stres. Jest częsty składnikiem produktów energetycznych. Dostępny w aptece bez recepty. |
| Szybkie zapamiętywanie stanie się możliwe także dzięki guaranie. Gurana zwana jest „darem od Boga” czy „eliksirem młodości”. Słynie z dużej zawartości kofeiny (4 razy więcej niż w kawie) oraz długiego czasu działania (do 6 godzin, 2 godziny dłużej niż kawa). Stosowana w celu poprawienia koncentracji, zdolności fizycznej oraz psychicznej, znosi zmęczenie. Polecana osobom z niskim ciśnieniem, i tym które walczą z sennością. Dostępna w tabletkach i w proszku do samodzielnego przygotowania, np. z jogurtem czy coca-colą. Minusem guarany w proszku jest jej gorzki smak, plusem - zwiększone działanie. Przeciwwskazaniem do jej zażywania jest nadciśnienie (!) |
|
Energii dodadzą Ci również orzechy i rodzynki.
|
| Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Niedobór wody obniża zdolność koncentracji i zapamiętywania. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.