Dieta South Beach – przepisy faza druga KOLACJE
Poniżej zajdziesz kilkanaście przepisów, które mogą być inspiracją do przygotowania pysznej kolacji zgodnej z Dietą South Beach w fazie drugiej.
Sałatka
z awokado
Składniki: sałata lodowa, ugotowana pierś
z kurczaka, 2 pomidory, ogórek, awokado
SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka
wyciśniętego soku z limonki, sól, pieprz, kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie: Awokado pokroić w plastry
i skropić odrobiną sosu. Całość zostawić na kilka minut. Pokroić sałatę,
ogórka, pomidory i pierś z kurczaka. Wymieszać z sosem. Na koniec po
wymieszaniu sałatki, na wierzch położyć plastry awokado.
Placki
twarogowe (dla 1 osoby)
Składniki: 100 g białego, chudego sera 3
łyżki mąki, 1 jajko, 3 łyżki mleka, słodzik, aromaty do ciast wedle uznania.
Przygotowanie: Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z
oliwek. Na koniec gotowe placuszki można posypać cynamonem.
Parówki
Sztygara
Składniki: 8-10 parówek sojowych lub
drobiowych, 2 strąki kolorowej papryki, 1 szklanka przecieru pomidorowego lub 3
łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w 1/2 szklanki rosołu z kostki, 1
szklanka ryżu dzikiego, 1-2 ząbki czosnku, 2 szklanki rosołu z kostki, garść
posiekanej zieleniny, 3 łyżki oliwy lub margaryny, sól i pieprz
Przygotowanie: Parówki kroimy w kostkę
lub plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na
tłuszczu szklimy paprykę, dodajemy pokrojone parówki i dusimy przez około 5
minut, stale mieszając. Rosół mieszamy z przecierem lub koncentratem. Ryż
wypłukujemy na cedzaku pod bieżącą wodą. Czosnek miażdżymy lub drobniutko
siekamy. Do parówek dodajemy ryż i czosnek, mieszamy, zalewamy rosołem z
pomidorami i raz jeszcze dobrze mieszamy. Doprawiamy. Dusimy pod przykryciem na
niewielkim ogniu do miękkości (przez około 30 minut), często mieszamy. Przed
podaniem obficie posypujemy posiekaną zieleniną.
Sałatka
makaronowa
Składniki: 150 g Serka Wiejskiego
lekkiego 3%, 100 g tuńczyka w sosie własnym, 150 g krótkiego makaronu, np.
świderki, 50 g zielonego groszku, 2 małe pomidory, 50 g selera naciowego,
oliwki, sok z cytryny, 1/2 zielonej papryki, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Ugotować makaron, a
następnie ostudzić. Pokroić warzywa, osączyć tuńczyka. Wymieszać tuńczyka,
makaron, warzywa, sok z cytryny, oliwę oraz Serek Wiejski. Podawać na zimno.
Sałatka
z paluszków krabowych i avocado
opakowanie paluszków krabowych 2
pomidory, 1 awokado, kukurydza, majonez, sól i pieprz
Przygotowanie: Wszystko pokroić i
wymieszać z kukurydzą, majonezem. Dodać sól i pieprz. Podawać na zimno.
Placki
serowe
Składniki: 1 żółtko, wędlina, 100 g
twarogu, pieczarki, ser żółty, 2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej, 3 białka
Przygotowanie: Z białek ubić pianę, a
pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu. Następnie dodać pianę i
delikatnie wymieszać. Formować placki i piec w 180 stopniach C przez ok. 30
minut na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia
Jajkowe
kotleciki
Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo,
ok 3-4 łyżek razowej bułki tartej, 1 surowe jajko, olej rzepakowy do smażenia,
pół pęczka szczypiorku, sól, pieprz, papryka
Przygotowanie: Ugotowane jajka wrzucamy
do blendera lub mielimy na maszynce do mięsa. Szczypiorek kroimy, wrzucamy do
jajek, następnie dodajemy surowe jajko i przyprawy. Całość mieszamy na
jednolitą masę i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy w bułce i smażmy z
obu stron około 2-3 minuty.
Sałatka
z czerwona fasolą
Składniki: seler naciowy (2 łodyżki),
puszka czerwonej fasoli, marchew duża (1 sztuka), 1 średnia cebula
Przygotowanie: Selera pociąć na
plasterki, marchew zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w kosteczkę. Fasolkę
opłukać i dodać do reszty. Wszystko wymieszać, zrobić sos z oliwy, soku z
cytryny (troszkę do smaku) i przypraw. Polać i ponownie wymieszać.
Sałatka
z pieczonej papryki i bakłażana
Składniki: 1 średni bakłażan, pokrojony
wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 2 czerwone
papryki pokrojone na ćwiartki, sok z 1 pomarańczy, 2 łyżeczki drobno startego
świeżego imbiru, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka prażonych ziaren sezamu, 2 łyżki
posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz
Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do ok.
200 stopni C. Ułóż plastry bakłażana i ćwiartki papryki na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, a następnie piecz przez 6 min z jednej i 6 min z drugiej
strony. Przełóż gorące warzywa do miski i przykryj folią, żeby zmiękły we
własnym cieple. Po 10 minutach pokrój warzywa na kawałki wielkości jednego kęsa
i wymieszaj z sokiem i skórką pomarańczową, czosnkiem, imbirem, ziarnem
sezamowym i oliwą. Dopraw do smaku i przełóż do niedużej miski. Posyp natką.
Podawaj sałatkę o temperaturze pokojowej.
Sałatka
warzywna z pszennym pęczakiem
Składniki:
1 szklanka pęczaku pszennego (czyli
bulguru), 2 łyżki oliwy, 1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii, 1 szklanka
umytego i pokrojonego w paski pora, 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej
papryki, 0,5 szklanki groszku, 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej, 1 łyżka
posiekanego oregano, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz
Przygotowanie: Zalej pęczak 3 szklankami
wody, posól, gotuj przez godzinę, a następnie odlej. Na średnim ogniu podsmaż
na patelni kawałki pora, aż będą miękkie i szkliste (ok. 5 min). Dodaj cukinię
i paprykę i podsmażaj kolejne 5 min. Zdejmij patelnię z ognia. Do gorącej kaszy
dodaj groszek i skórkę cytrynową. Kiedy wszystkie składniki ostygną, przełóż
warzywa do miski z kaszą i groszkiem, dodaj oregano i sok z cytryny, dopraw do
smaku i wymieszaj. Wstaw do lodówki przed podaniem.
Sałatka
z pęczakiem
Składniki: pierś z kurczaka, poł szkl.
Pęczaku, papryka czerwona, ser żółty odtłuszczony, łyżeczka majonezu, poł
puszki czerwonej fasoli, por, poł puszki groszku zielonego, jogurt naturalny,
czosnek
Przygotowanie: Pęczak ugotować w wodzie
osolonej w stosunku 1:3. Ugotować także pierś z kurczaka z wodzie osolonej z
ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym. Ugotowaną pierś pokroić
w kostkę, doprawić do smaku i lekko podsmażyć na patelni. Do pęczaku dodać
pierś, fasolę, paprykę, groszek, por, pokrojony w kostkę ser żółty. Natomiast z
jogurtu, majonezu i czosnku zrobić sos i wymieszać z sałatka.
Sałatka
szanghajska
Składniki: kapusta pekińska, orzechy
włoskie, kwaśne jabłko
Sezam, odrobina majonezu i jogurtu nat.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować,
jabłko zetrzeć na grubych oczkach, wsypać sezam, orzechy włoskie, wymieszane z
jogurtem i majonezem. Do sałatki można zetrzeć także odrobinę selera naciowego
Makaron
z tuńczykiem w sosie pomidorowym (a'la spaghetti)
Składniki: Makaron pełnoziarnisty, puszka
tuńczyka (ok. pół puszki na jedną osobę), puszka pomidorów bez skóry krojonych,
mała cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie: Cebulę pokroić drobno i
podsmażyć na oliwie. Dodać tuńczyka i po chwili także pomidory. Następnie podsmażać
na niewielkim ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu.
Przyprawić. Makaron ugotować i rozłożyć na talerze. Całość polać sosem. Można także
posypać odrobiną sera żółtego light.
Placuszki
owsiane z jabłkami.
Składniki: płatki owsiane, 2-3 łyżki mleka,
2 jajka, słodzik, jabłko, cynamon
Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić
(można też namoczyć i odsączyć) i wymieszać z jajkami, słodzikiem i mlekiem .
Smażyć na kilku kroplach oliwy z oliwek. Jabłka utrzeć, posypać cynamonem i
posmarować placuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.