fot. sxc.hu
|
Kardamon to królowa wśród przypraw, a na tronie zasiada obok samego pieprzu. Jeżeli nie słyszałeś wcześniej tego słowa, nie ma w tym nic wielce dziwnego, bowiem to jedna z najdroższych przypraw, jakie możemy znaleźć na rynku. Jest dosyć rzadka, ale niezwykle chętnie stosowana przez fanów różnego rodzaju przypraw, a jej zbieranie i wykorzystanie jest dosyć specyficzne, o czym przekonasz się poniżej. Przeczytaj poniższe porady, aby dowiedzieć się do czego kardamon zastosować. Może dodać kardamon do kawy?
|
| |
| Kardamon zbiera się bardzo trudno, bowiem posiada on bardzo delikatne torebki nasienne i nieodpowiednie zbiory mogą doprowadzić do wysypania się cennych nasionek. Zbiera się go jesienią i trzeba bardzo dokładnie oszacować moment, w którym trzeba go zebrać, bowiem jego „przejrzałość” utrudnia efektywne podnoszenie. |
| Kiedy już obetniesz torebki nożyczkami, musisz szybko je osuszyć w dowolny sposób, a następnie wymyć i posortować pod względem wielkości oraz barwy. Stosować można zarówno całe nasiona, jak i ich sproszkowaną wersję. |
| |
| Przyprawa posiada wiele cennych olejków eterycznych, takich jak kamfora czy borneol, co dodatkowo podnosi jej wartość. W Starożytnym Egipcie stosowany był nawet jako dodatek do perfum. |
| Do czego zastosować kardamon? Kardamon idealnie nadaje się do różnego rodzaju dań (na zimno i na ciepło), ze względu na swój charakterystyczny, intensywny smak. Szczególnie używaj go do mięs, kiełbas, ryb i ciast (znakomicie smakuje w świątecznym pierniku i owocowych ciastkach). Znakomicie sprawdza się zarówno w daniach pikantnych, jak i słodkich. |
| Możesz również dzięki niemu urozmaicić smak swojej herbaty czy kawy. Kardamon do kawy podawany jest często w kawiarniach. Dzięki niemu możesz także usunąć nieprzyjemny zapach oraz smak czosnku i alkoholu w ustach. Poruszając temat alkoholu nie można zapominać, że kardamon znakomicie pasuje do whisky, bowiem jego intensywny smak i zapach dodają pikantnego, przyciągającego aromatu. |
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.