Pomysłodawcą diety garstkowej jest dr Anna Lewitt. Dieta garstkowa
pozwala na spożywanie wszystkich produktów, jednak w ograniczonej ilości – tyle
ile mieści się na dłoni. Dzięki tej diecie będziesz mógł cieszyć się smakiem
ulubionych potraw, a dodatkowo zrzucisz zbędne kilogramy bez efektu jojo.
Dla kogo dieta garstkowa?
Dieta przeznaczona jest dla każdej osoby, która chce schudnąć. Mogą ją
stosować kobiety zapracowane, a także takie które codziennie gotują posiłki dla
całej rodziny. Dieta jest prosta w stosowaniu, a przygotowanie posiłków nie
zabiera dużo czasu.
Dieta garstkowa nie jest przeznaczona dla kobiet w ciąży, karmiących
piersią oraz dla dzieci.
Zasady diety garstkowej
Garść to najprostsze „narzędzie” służące do pomiaru wielkości posiłków. Jedną
z naczelnych zasad tej diety jest ograniczenie posiłków do wielkości swojej
garści (czyli „jesz tyle, ile zmieści się w Twojej dłoni”), zatem będziesz w
stanie odżywiać się w sposób prawidłowy, ale bez konieczności ograniczania
organizmowi witamin i składników odżywczych. Dieta garstkowa powstała z myślą o
kobietach, które nie chcą zajmować się liczeniem kalorii, pragną zdrowo się
odżywiać, a ponadto lubią jeść to na co mają ochotę.
W diecie garstkowej istotnymi elementami są:
kaloryczność oraz rozkład posiłków.
Jedna z kluczowych zasad diety mówi o tym, aby dostarczyć odpowiednią
ilość pożywienia, a zapotrzebowanie na energię uzależnione jest od wieku, płci
oraz aktywności fizycznej.
Natomiast zasada rozkładu posiłków, mówi nam o tym ile razy dziennie
powinniśmy spożywać pokarm. W diecie garstkowej obowiązuje zasada 5 posiłków
dziennie. Wartość kaloryczna każdego posiłku kobiety odchudzającej się powinna
wynosić 300 kcal, a tych kobiet które chcą utrzymać dotychczasową wagę – ok.
400 kcal. Posiłek mężczyzn powinien zawierać ok. 500 kcal lub 600 kcal. Podane
wyżej wartości są uśrednione, gdyż wartość kaloryczna posiłku zależy także od
wieku i stylu życia.
Kolejną zasadą jest przerwa pomiędzy posiłkami, która powinna wynosić ok.
3 godzin, gdyż właśnie tyle trwa trawienie. Dłuższe przerwy mogą spowolnić
metabolizm. Pierwszy posiłek należy zjeść maksymalnie do 1 godziny po
obudzeniu, nie należy zapominać o II śniadaniu. Oprócz wskazanych 5 posiłków
należy unikać podjadania, zatem jeśli lubisz podjadać w ciągu dnia, to nie jest
to dieta przeznaczona dla Ciebie. Najważniejszymi posiłkami w ciągu dnia w
diecie garstkowej jest śniadanie i kolacja. Śniadanie dodaje energii na cały dzień,
a kolacja konieczna jest do nocnej regeneracji organizmu. Ostatni posiłek
należy zjeść na 2-3 godziny przed pójściem spać.
Oczywiście należy pamiętać, że wyeliminowanie takich produktów jak
czekolada, chipsy czy batoniki jest koniecznie. Pół tabliczki czekolady zmieści
się w dłoni, ale ma za dużo kalorii. Należy pamiętać, aby odżywiać się zdrowo,
a posiłki powinny składać się z jak najmniej przetworzonych produktów. Należy
także unikać dań smażonych w głębokim tłuszczu, czerwonego mięsa, soli oraz alkoholu.
Dieta garstkowa należy do jednych z najzdrowszych, ponieważ zakłada
spożywanie wszystkich pokarmów, a tym samym dostarczanie organizmowi wszelkich
witamin i składników mineralnych, które konieczne są do prawidłowego
funkcjonowania.
W czasie diety należy pić duże ilości wody mineralnej niegazowanej. Można
także pić herbaty (najlepiej zieloną lub ziołowe), a także kawę (1 dziennie).
Jak odmierzać wielkość posiłków?
Wielkość porcji składników należy odmierzać dłonią, czyli na „łódeczce”
utworzonej z dłoni. Na talerzu kładzie się garść kaszy, garść warzyw lub owoców
i garść produktów zawierających białko. Makaron, ryż i kasze odmierza się przed
ugotowaniem.
Codzienne posiłki powinny składać się z:
- 50-70 % węglowodanów (kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pieczywo
pełnoziarniste razowe, makaron razowy, płatki owsiane, ryż brązowy); dla
kobiety to ok. 1000 kcal; maksymalnie 200 kcal powinny zawierać cukry proste
(czyli owoce), natomiast resztę powinny stanowić cukry złożone (np. kasza,
chleb)
- 15-25 % białka (biały ser, fasola, groszek, jajka, ryby, mięso
drobiowe, cieciorka); powinny stanowić ok. 500 kcal,
- 15-25 % owoców i warzyw (marchew, seler, jabłko, ogórki kiszone,
kapusta).
W każdym posiłku powinny znajdować się produkty z wyżej wymienionych grup
(np. na śniadanie jogurt (białko), płatki owsiane (węglowodany) i borówki
(owoc).
Dieta garstkowa jadłospis:
Śniadanie:
Garść płatków owsianych lub musli, jogurt lub mleko, truskawki lub
borówki.
II Śniadanie:
Pieczywo razowe pełnoziarniste, twarożek, ogórek, rzodkiewka.
Obiad:
Garść ryżu, filet rybny gotowany na parze, surówka z marchwi j jabłek lub
Garść kaszy gryczanej, pierś z kurczaka w przyprawach, sałatka
pomidorowa.
Podwieczorek:
Garść płatków owsianych, jogurt, gruszka.
Kolacja:
Makaron razowy, tuńczyk z puszki i brokuły, cukinia
Dieta garstkowa – efekty:
Dieta garstkowa powoduje to, ze rozciągnięty żołądek się kurczy, a
zapotrzebowanie na kalorie i ilość pokarmu maleje w dość szybkim tempie. Po
zakończeniu diety nie występuje efekt jojo, a to za sprawą możliwości jedzenia
niemal każdego produktu.
Ilość zgubionych kilogramów zależy od wielu czynników tj. waga wyjściowa,
tryb życia, rodzaj uprawianego sportu, płeć itp. Jednak przyjmuje się, że w
ciągu miesiąca na diecie garstkowej można stracić ok. 5 – 6 kg.
Dieta garstkowa – przepisy:
Ryba w ziołach - przepis
Składniki: 1 filet rybny, 1 pomidor, 1 liść laurowy, 3 łyżki kaszy, kwiat
kalafiora ugotowanego na parze, oregano, bazylia, tymianek (lub inne zioła),
1/4 cebuli czerwonej, pół łyżki oleju, pieprz.
Przygotowanie: Natrzyj w rybę zioła (połowę)), posyp pieprze, a następnie
odstaw na pół godziny. W między czasie pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Umyj i
pokrój pomidora, potem dodaj do cebuli, wrzuć liść laurowy, resztę przypraw. Po
kilku minutach dołóż rybę i gotuj na małym ogniu przez 15 – 20 minut. Całość
podaj z kaszą i ugotowanym kalafiorem.
Jajka w pomidorach - przepis
Składniki: duży pomidor, jajko, plaster sera mozzarella, 2 kromki
pieczywa pełnoziarnistego, posiekana cebula, pieprz
Przygotowanie: odetnij górną część pomidora, wybierz łyżeczką miąższ.
Przypraw wnętrze pomidora. Wbij do środka jajko, ponownie popieprz wnętrze i
przykryj plastrem sera. Całość włóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez
12 minut w temp. 200 stopni C. Następne posyp odrobiną cebuli. Należy podawać z
pieczywem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki: pół ananasa, mała cebula, papryczka chilli, ząbek czosnku,
duża czerwona papryka, 2 łyżki białego octu winnego, 3 piersi z kurczaka, kasza
jęczmienna, pieprz
Przygotowanie: obierz i pokrój ananasa na kawałki, a następnie pokrój
paprykę, chilli, cebulę. Rozetrzyj czosnek z solą. Pokrój pierś kurczaka na
niewielkie kawałki, podsmaż na patelni. Dodaj czosnek i chilli, potem paprykę i
cebulę z niewielką ilością wody, duś na niewielkim ogniu przez kilka minut. Co
całości wrzuć ananasa i opraw. Duś jeszcze przez 6 min. Na końcu wlej ocet,
wymieszaj i duś przez kilka minut. Kurczak w sosie słodko- kwaśnym należy
podawać z kaszą.
Stosując się do zasad diety garstkowej uzyskasz nie tylko wymarzoną
figurę, ale także oczyścisz swój organizm z toksyn, poprawisz stan skóry,
włosów i paznokci.
Anna Lewitt
Twórcą diety garstkowej jest dr Anna Lewitt – autorka książek „Dieta
garstkowa. 140 przepisów na zdrowie” oraz „Jedzenie to leczenie”. W książce
dotyczącej diety garstkowej mówi ona w jaki sposób komponować jedzenie, by
schudnąć. Autorka przedstawia dietę, dzięki której nie odczuwa się głodu, i
która pozwala przyswoić jak największą liczbę składników potrzebnych organizmowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.