Dieta ryżowa należy do jednych z najbardziej restrykcyjnych diet. Można
spotkać jej różne odmiany i czas trwania: może trwać 3 dni, a nawet 4 tygodnie.
Pomimo wielu wad, ma jedną ważna zaletę: skuteczność. W czasie miesiąca można
schudnąć 10 kg.
Skąd się wzięła dieta ryżowa?
Dieta ryżowa została opracowana w 1934 roku przez Waltera Kempnera z
amerykańskiego uniwersytetu Duke University. Podczas badań odkrył, że osoby
które spożywają dużo ryżu rzadziej chorują na cukrzycę czy nadciśnienie,
dlatego stworzył dietę, której podstawą jest ryż.
W Polsce dieta ryżowa jest mniej znana, ale stale zdobywa coraz większą
popularność. W Stanach Zjednoczonych dieta ta jest stosowana od lat 40-tych XX
wieku, gdzie stała się popularną kuracją odchudzającą.
Dlaczego ryż?
Ryż zawiera dużo potasu, a mało sodu przez co usuwa nadmiar wody z
tkanek, a ponadto nie zakwasza organizmu (co powoduje szybszy metabolizm). Dieta
ryżowa jest uboga w sól i tłuszcze, jest niskokaloryczna, a można najeść się do
syta. Dieta ta obfita jest w magnes, witaminy i błonnik. Błonnik przyspiesza
metabolizm, daje uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu, a także wpływa
korzystnie na serce czy pracę jelit.
Na czym polega dieta ryżowa?
Dieta ryżowa polega na spożywaniu posiłków, których głównym składnikiem
jest ryż. Dieta ryżowa jest dość
różnorodna, gdyż dostarcza się organizmowi potrzebnych składników
odżywczych. Stosowanie diety opartej na
jednym składniku (czyli jedzenie samego ryżu) nie jest dobrym rozwiązaniem,
gdyż nie mogą wystąpić niebezpieczne dla zdrowia niedobory witamin, białka oraz
minerałów.
Dużym minusem diety ryżowej jest niewielka zawartość kalorii:
dziennie spożywa się ok. 1000 kcal, dlatego przed zastosowaniem owej diety
należy skonsultować się z lekarzem (aby upewnić się, że nie ma żadnych
przeciwwskazań). Pomimo niewielkiej wartości kalorycznej dieta ta powoduje, że
jest się sytym, zatem uczucie głodu podczas kuracji nie powinno Ci towarzyszyć.
Dietę ryżową bezpiecznie można stosować przez tydzień do 10 dni, a jeśli
chcesz ją przedłużyć lub stosować częściej, to powinieneś skontaktować się z
lekarzem.
Co jemy na diecie ryżowej?
Oprócz ryżu dozwolone są warzywa, owoce, zboża, ryby, chude mięso,
nabiał, orzechy, rośliny strączkowe, drożdże, słonecznik, jogurty i inne
przetwory mleczne. Wyjątek stanowią pierwsze dni, podczas których nie należy
spożywać mięsa, ponieważ jest to czas, w którym usuwa się toksyny z organizmu.
Dopuszczalne są przekąski: owoce (np. pomarańcza lub jabłko itp.),
warzywo (np. marchew), pieczywo chrupkie lub jogurt naturalny.
Dieta ryżowa jest prosta w zastosowaniu: polega na łączeniu wyżej
wymienionych produktów z ryżem. Należy przygotować np. na śniadanie ryż z
mlekiem, na obiad filet rybny z ryżem, na podwieczorek ryż z jogurtem i
owocami, a na kolację sałatkę z ryżem.
Zasady diety ryżowej:
- Z diety należy wyeliminować sól, lub przynajmniej ograniczyć jej
zużycie do minimum. Najlepiej jednak gotować warzywa lub inne posiłki bez jej
użycia. Sól zwiększa apetyt, a dodatkowo zatrzymuje wodę w organizmie, co może
przyczynić się do niewielkiej efektywności diety ryżowej.
- Należy wybierać ryż pełnoziarnisty, gdyż to właśnie w nim zawarte są
najcenniejsze składniki odżywcze.
- Pomiędzy posiłkami należy pić duże ilości wody (ok. 1,5 – 2l) lub
herbatę zieloną albo ziołową, a także soki ze świeżo wyciśniętych owoc ów albo
warzyw.
- Ze względu na niewielką ilość kalorii polecane są krótkie spacery czy
joga.
Dieta ryżowa - jadłospis:
Śniadanie do wyboru:
- ryż ze startym jabłkiem i cynamonem
- ryż z jogurtem naturalnym i owocami
- ryż z bananem
- ryż z malinami
- jogurt z ryżem
II Śniadanie do wyboru:
- wafle ryżowe z miodem
- jogurt naturalny z 2 łyżkami ryżu
- 2 kromki ciemnego pieczywa z miodem i słonecznikiem, pomarańcza
- 2 kromki ciemnego pieczywa z szynką, jabłko
Obiad do wyboru:
- ryż z filetem z ryby, surówka z marchwi i jabłka
- warzywa z ryżem i wołowiną, starte buraczki
- kotleciki ryżowe i sałatką z pomidorów
- ryż, grillowana pierś z kurczaka, sałatka z pomidorami
- gotowane na parze warzywa z ryżem i kilka plasterków szynki
- ryż z owocami morza
- ryż po chińsku
Podwieczorek do wyboru:
- grejpfrut i 2 racuszki ryżowe
- koktajl owocowy, wafel ryżowy
- 2 wafle ryżowe z konfiturą żurawinową
- kawałek arbuza i 2 ciasteczka ryżowe
- orzechy i słonecznik, koktajl marchwiowo-jabłkowy
- pomarańcz, 2 szyszki ryżowe
- jabłko, mus ryżowo-dyniowy
Kolacja do wyboru:
- sałatka warzywna (papryka, kukurydza) z ryżem
- risotto z pieczarkami, czosnkiem i cebulą
- 4 wafle ryżowe z sałatą, serkiem wiejskim, rzodkiewką, szczypiorkiem i
pietruszką
- grillowany łosoś, 3 łyżki brązowego ryżu, pomidory
-zapiekanka ryżowa z czosnkiem, cebulą, pietruszką i ziołami
prowansalskimi
- sałatka z kukurydzy, groszku, fasolki i jogurty + przyprawy
- ryż ze szpinakiem lub brokułami
- sałatka z kurczakiem, ryżem i sosem winegret
Dieta ryżowa – przepisy
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem
Składniki: 50 dag jabłek, szklanka ryżu, masło, mleko, cynamon
Przygotowanie: Ugotować ryż w wodzie i mleku, dodać szczyptę soli i
masło. Obrać i zetrzeć jabłka na tarce. Następnie dodać cukier i cynamon.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie położyć połowę ryżu, odrobinę
masła, położyć warstwę jabłek i ponownie warstwę ryżu masła i jabłek. Całość
zapiekać w piekarniku w temp 200 stopni C przez 30 min.
Ryżowe kotlety
Składniki: 3 jajka, cebula, 30 dag ryżu, 20 dag żółtego sera, 1 papryka
chili, 0,5 kg pomidorów, 3 łyżki bułki tartej, 3 łyżki masła, olej
Przygotowanie: Posiekać cebulę, szczypiorek i chili; ser zetrzeć na
tarce; pomidory pokroić w kostkę. Następnie nałożyć na patelnię 2 łyżki masła i
posiekaną cebulę, którą należy zeszklić. Potem wsypać ryż (przez chwilę
smażyć), zalać całość 0,5 l wody, dodać szczyptę soli i ugotować. Po
przestudzeniu dodać bułkę tartą, posiekane chili, jajka, sól i połowę sera. Z
całości uformować niewielkie kotleciki, a potem usmażyć na oleju. Na maśle
zeszklić resztę cebuli, następnie dodać pomidory i dusić przez kilka minut. Na
końcu dodać szczypior. Pomidory należy podawać z kotlecikami.
Dieta ryżowa oczyszczająca
W czasie tej monodiety (czyli kiedy spożywa się tylko jeden rodzaj
pokarmu) spożywa się tylko brązowy ryż. Dieta ta trwa maksymalnie 2 dni. Ma ona
za zadanie oczyścić organizm z toksyn, czyli zmagazynowanych szkodliwych
ubocznych produktów przemiany materii.
Niełuskany brązowy ryż zawiera błonnik, który poprawia trawienie, daje
uczucie sytości, zawiera cenne witaminy z grupy B: B1, B2, B5, a także PP, E i
K. Dzięki ryżowi dostarcza się organizmowi potas, cynk, wapń, fosfor i magnes.
Dieta ryżowa oczyszczająca polega na jedzeniu tylko brązowego ryżu z
dodatkiem ziół przez cały dzień. Można zjeść dowolną ilość ryżu i popijać dużą
ilością wody lub zielonej herbaty.
Niestety, pomimo takich zalet jak zgubienie kilku kilogramów czy
oczyszczenie organizmu, dieta ryżowa oczyszczająca może być niebezpieczna dla
zdrowia, gdyż nie dostarcza się organizmowi wystarczającej ilości witamin i
składników odżywczych. Dlatego lekarze i dietetycy odradzają ten rodzaj diety
opartej tylko i wyłącznie na ryżu.
Uwagi:
- Aby uniknąć efektu jojo, należy stopniowo przechodzić od diety
odchudzającej do zbilansowanej. Zatem po zakończeniu diety ryżowej konieczna
jest zmiana stylu życia i aktywność fizyczna.
- Podczas diety konieczne jest zwracanie uwagi na to co się spożywa,
odrobina cierpliwości, a efekty na pewno Cię zadowolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.